VOJKO BASIC Cropix
OPASAN PROTIVNIK

Čuvaj se, Hajduče! Bijelima na putu stoji mašinerija sa zaradom od 200 milijuna eura: ‘Napravili su sve novo!‘

Željko Petrović odlično je upućen u nizozemski nogomet i tajnu uspjeha Hajdukovog suparnika
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. travanj 2023. 05:59

Željko Petrović (57), Crnogorac, bivši igrač zagrebačkog Dinama, danas nogometni trener, živi u Den Boschu. Itekako je Petrović upoznat s nizozemskim nogometom, bio je između ostalog šef struke Waalwijka, Ado den Haaga, Willema II, asistent u Utrechtu i Feyenoordu... Pozorno prati i hrvatski nogomet, svojedobno je bio trener zaprešićkog Intera.

- Od srca čestitam Hajduku na ulasku u finale juniorske Lige prvaka, ali sad slijedi ono glavno. Najvažnije je pitanje koliko će tih talentiranih mladića zaigrati za prvu momčad, koliko će danas-sutra Hajduk na njima zaraditi - kazao nam je 57-godišnji Željko Petrović u uvodu.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nas je, pak, zanimalo kako funkcionira nogometna Akademija AZ Alkmaara, protivnika Splićana u finalu. Petrović je prepun komplimenata...

- Njihova Akademija je na razini one Ajaxove. AZ Alkmaar je uvijek imao dobru školu i uvijek je bio dobar klub, ali svoj procvat doživio je posljednjih desetak godina. Mogu slobodno kazati da su na kompletnoj klupskoj razini napravili - sve novo! Od novog stadiona, vrhunske popratne infrastrukture, selekcije trenera, strukture rada... I to se odmah vidjelo na rezultatima. A posebno se to može kazati za njihovu nogometnu školu.

image
HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Kazat će nam da je Alkmaar zapravo prava tvornica mladih igrača, koji se kasnije prodaju za ogromne cifre i odlaze u razne klubove diljem Europe.

- U zadnjih deset godina prodali su mladih igrača u vrijednosti od 200 milijuna eura! Najmanje... Ne mogu sad, naravno, nabrajati sve te igrače koji su izašli iz njihove Akademije, ali vjerujte, kad bih počeo nabrajati, vi biste se čudili i pitali: "Zar su oni stvarno bili klinci u Alkmaaru?" Ogroman broj igrača je taj klub prodao. Evo, prošlog ljeta su Ajaxu prodali lijevog beka Owena Wijndala za 12 milijuna eura. Ili, recimo, Stengsa, koji je sad na posudbi u Royal Antwerpu, prodali su Nici za 14 milijuna eura, Boadua u Monaco za 17 milijuna eura... Ljudi stvarno rade sjajan posao. Neki od tih prodanih igrača i nisu poznati široj javnosti, ali također su transferirani za velik novac.

image
ED VAN DE POL Afp

Petrović će zaključiti...

- Az Alkmaar je napravio super skauting, a ono što je najvažnije, što je bit cijele priče, njihovi treneri seniorske momčadi ne plaše se mlade igrače koji su izašli iz Akademije gurnuti u prvu seniorsku momčad. Pratite sad ove mlade igrače koji će protiv Hajduka igrati u finalu. Oni će vrlo brzo biti dijelovi seniorske momčadi, a isto tako brzo će biti transferirani za zanimljive svote širom Europe. Tim putem treba krenuti i Hajduk. Neće imati Splićani ništa od tog finala ako im ti mladi momci neće igrati za seniore, ako ih se neće forsirati i istrpjeti. Hajduk na ovim svojim talentima može zaraditi ogroman novac u budućnosti, ali moraju dobiti svoju šansu u seniorskoj momčadi.

image
ED VAN DE POL Afp

BEZ PORAZA DO FINALA

HAJDUKOV PUT

1. kolo: Hajduk - Gabala 3:0, Gabala - Hajduk 1:2.

2. kolo: Apollonia - Hajduk 0:3, Hajduk - Apollonia 3:1.

Play-off: Hajduk - Šahtar 1:0.

Osmina finala: Hajduk - Manchester City 2:1.

Četvrtfinale: Borussia Dortmund - Hajduk 1:1 (8:9-11m).

Polufinale: Hajduk - AC Milan 3:1.

---

ALKMAAROV PUT

1. kolo: AZ Alkmaar - Shamrock 5:0, Shamrock - AZ Alkmaar 1:1.

2. kolo: AZ Alkmaar - C. zvezda 2:2, C. zvezda - AZ Alkmaar 1:1 (3:4-11m).

Play-off: AZ Alkmaar - Eintracht Frankfurt 5:0.

Osmina finala: Barcelona - AZ Alkmaar 0:3.

Četvrtfinale: AZ Alkmaar - Real Madrid 4:0.

Polufinale: AZ Alkmaar - Sporting 2:2 (4:3-11m).

image
VOJKO BASIC Cropix

Linker
05. srpanj 2024 23:39