TOM DUBRAVEC Cropix
NEĆE BITI JEFTIN

Da se pita navijače, odgovor bi bio jasan: Hoće li Hajduk uložiti milijune za igrača koji se dokazao?

U zadnjih pet sezona čak je 13 stopera sletjelo na Poljud u Hajdukovoj potrazi za idealnim tandemom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. rujan 2022. 09:58

Pitanje stopera godinama je već zanimljivo u Hajduku, a posebno u zadnje dvije sezone kada su Bijeli ukupno angažirali pet novih stopera. Četvoricu na posudbu i Eleza kojeg su vratili na Poljud. Prošle sezone Katić i Ferro su bili stoperi na “privremenom radu”, a kada im je završila posudba došli su Awaziem i Borevković. Hoće li se taj tandem zadržati dulje od jedne sezone na koliko su posuđeni iz Boaviste, odnosno, Vitorije Guimaraes, znat ćemo tek na proljeće.

- U travnju ili svibnju sljedeće godine morate me pitati za status Awaziema - naglasio je sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Stoperi se traže u kontinuitetu, još od ljeta 2017. traje prava revija stopera s dolascima Carbonierija, Lopeza, Vučura, Svatoka, Mikulića, Simića, Dimitrova, Mujakića, koje su naslijedili Elez, Katić, Ferro, Awaziem i Borevković. U zadnjih pet sezona čak je 13 stopera sletjelo na Poljud u Hajdukovoj potrazi za idealnim tandemom braniča u zadnjoj liniji, čime se jasno demantira teza kako je najlakše stvoriti stopera u dalmatinsko-hercegovačkom kraju.

- Imamo kršne momke, svi redom od metar i devedeset, samo ih treba naučiti malo s balunom.

image

Chidozie Awaziem

ANTE CIZMIC Cropix

Rečenica datira iz davnih vremena i mogla bi se pripisati svim stručnjacima koji su analizirali temu stopera u Hajduku. Da, naizgled je lagano, treba samo dovesti te kršne momke odrasle ispod Dinare, Mosora i Biokova, a lopta će im se sama lijepiti za noge. Međutim, ne ide baš tako...

Posljednji standardni stoper koji je izrastao iz omladinske škole Hajduka bio je Mario Vušković. Počeo je u RNK Splitu, ali od kadeta se već afirmirao u Hajduku. Vušković je prošle sezone realizirao veliki transfer, s 4 milijuna eura dostigao je i rekordera među stoperima s Poljuda Igora Tudora, koji je pred 24 godine transferiran u Juventus za 8 milijuna tadašnjih DEM.

Prije Vuškovića bilježimo Antonija Milić kao stopera/beka, a jedan od dugovječnijih stopera Hajduka, igrač koji je jedno prošao i juniore Bijelih, bio je kapetan Mario Maloča. Još je 2015. napustio Poljud s navršenih 26 godina, ali nije ni Maloča od početka bio Hajdukov. Stigao je u juniorskoj dopunskoj selekciji iz Kamen Ingrada. Zagrepčanin s dalmatinskim korijenima oca Zvonka iz Kijeva, mjesta na magistralnom putu Sinj - Knin baš je primjer “dinarskog momka”. Pored Maloče u istom su razdoblju igrali Goran Milović, koji je kao senior došao iz Splita, te Zoran Nižić, stoper iz vrgoračkog kraja, koji je s 23 godine došao do Hajduka.

Nabrojali smo niz stopera koji su pohodili Hajduk zadnjih sezona, dodavši pritom i nekoliko recentnih primjera onih kojih su se afirmirali kroz omladinski pogon Bijelih. Jasno, puno je više igrača koji su angažirani kao “gotov proizvodi”, ali Hajduk nije niti na početku ove sezone definirao status igrača u zadnjoj liniji. Jer, četvorica su dijelila sličnu minutažu na početku sezone, s tim da su dvojica među njima na posudbi, a Simić je u zadnjoj godini ugovora. Isto kao i Dimitrov, koji unatoč ulasku u zadnju sezonu ugovora nije odigrao ni minute od početka prvenstva.

image

Chidozie Awaziem

JAKOV PRKIC Cropix

Pet je stopera u kadru, a jedino Elez ima ugovor i za sljedeću sezonu. Uz njega i mladi Prpić kao šesti stoper, ali 18-godišnjak još čeka na premijeru u Hajduku. Dambrauskas je sezonu počeo s Borevkovićem i Simićem, ali u međuvremenu se standardizirao drugi tandem jer oporavio se Elez i angažiran je Awaziem. Nema spora da je Nigerijac zasad ostavio najbolji dojam i da se danas pita navijače Awaziema bi prvog ostavili i sljedeće sezone. Ali, navijači nemaju odgovornost platiti otkupnu cijenu, a Nigerijac neće biti jeftin, trebat će za njega istresti nekoliko milijuna.

Zato, koliko god otvorenih pitanja imao Nikoličius u raznim kadrovskim križaljkama na Poljudu, do kraja jeseni morat će se primarno uhvatiti i teme stopera. U nedavnom razgovoru je naveo “imam plan koga treba dovesti sljedeće ljeto”, pa shodno tome sigurno zna i koga od aktualnih stopera želi vidjeti u isto vrijeme na Poljudu. Pritom, zna i kako želje realizirati.

Egzotični Gustavo Carbonieri

Egzotični Brazilac Gustavo Carbonieri jedan je od najzanimljivijih primjera potrage za stoperima. Među Bijele je stigao u ljeto 2017. s 25 godina iz brazilskog malo poznatog Rio Preta sa životopisom u kojem je portugalski drugoligaš Santa Clara bio najupečatljiviji klub. Igrao je za Hajduk mjesec dana, potom se teško ozlijedio i od Hajduka se rastao nakon godinu dana sa sedam službenih nastupa. Kasnije je igrao za brazilske niželigaše, bugarsko Tsarsko selo, kosovsku Trepču, a danas je u talijanskom četvrtoligašu Casaleu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:55