Hajduk je slavio protiv Lokomotive, sada to treba potvrditi protiv Osijeka

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ODLIČNI PROTIV LOKOMOTIVE

Dambrauskas je pronašao svoju dobitnu formulu, ali jedan susret donosi pravu sliku snage Hajduka

Splitska momčad protiv Lokomotive ponudila jednu od svojih najdojmljivijih partija u posljednje vrijeme.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. ožujak 2022. 08:56

Što je prava slika Bijelih? Igra protiv Lokomotive? Svakako, ali treba tu igru ponoviti u Gradskom vrtu u prvom vikendu travnja.

"Taj susret donosi pravu sliku snage Hajduka", smatra i Zoran Vulić, iskusni strateg kojeg često upitamo za mišljenje.

"Pred Dinamo sam jasno rekao koja je formacija najbolja za aktualni kadar Bijelih i potvrdilo se da momčad u takvoj koncepciji najviše pruža. Međutim, ostavimo konačne ocjene za Osijek. Lokomotiva je odlično apsolvirana, sve je bilo na visokom nivou, ali treba se potvrditi u sljedećem kolu", naglasio je Vulić.

Pobjeda kolektiva

Lokomotivi se Hajduk suprotstavio u formaciji koja je u sredini imala Marca Fossatija u ulozi korektora, Filipa Krovinovića kao središnjeg u tercetu veznih, te Lukasa Grgića i Emira Sahitija na poziciji “osmica”. U pojedinim situacijama čak i kao krilnih napadača. Jer, Hajduk je u zadnjoj liniji tijekom prvog dijela znao “miksati” koncepciju gdje bi se Dario Melnjak pridodavao tandemu stopera stvarajući tercet u zadnjoj liniji kao lijevi središnji branič. Sahiti se pritom povlačio do centra igrališta ostavljajući prostor kojeg je Dino Mikanoviću koristio za prolaz po desnom boku. Ali, uz sva taktička rješenja, Hajduk je primarno željom i energijom napravio presudnu razliku. Od prve minute su krenuli željni prekinuti negativnu seriju jer dva boda osvojena u tri posljednje utakmice stvarali su veliki pritisak. Uz to su i mršava dva pogotka u tih 270 minuta pojačavali dojam silazne putanje.

"Pokazali smo karakter od prve minute", naglasio je Krovinović.

Uz bodove i četiri pogotka, karakter je najveći profit Bijelih iz prošlosubotnjeg dvoboja. Mogli su bodovi doći i sretno, mogli su doći spretno, ali Bijeli su do pobjede došli na krilima velikog samopouzdanja.

"Nismo izgubili vjeru i to nam se vratilo", poručio je i sretni Valdas Dambrauskas nakon deklasiranja Lokomotive.

image

Nikola Kalinić je postigao gol protiv Lokomotive

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Karakter na pogon vezne linije s upornim Grgićem, energičnim Sahitijem i znalcem Krovinovićem, koji daje ritam i ton igri. Uz njih i sigurni Fossati, korektor zadnje linije bez riskantnih lopti, bez dodavanja koja bi igru prebacila na polovicu Hajduka. Kada uz raspoložene veznjaka pridodamo i tandem napadača, koji je, kako je to Dambrauskas slikovito opisao, “terorizirao goste”, onda je jasno kako je Hajduk došao do važna tri boda.

Nikola Kalinić se vratio u startnu postavu, baš kako je i bilo očekivano. Pritom je postigao pogodak i premda Livaja nije bio među strijelcima, prošle subote nije bilo pitanja “mogu li zajedno”. Kao ni poslije Belupa kada je Hajduk pobijedio. Pitanja se nižu kada nema pobjeda, onda se upitnici vežu za najbolje pojedince, a Marko Livaja i Kalinić prvi ulaze u tu kategoriju. Kalinić je vratio svoju prodornu ulogu klasičnog centarfora, a Livaja je imao ulogu “slobodnog strijelca”, kao i inače. Nije zabio, ali njegova je lopta izbacila Kalinića u prvi zicer na utakmici, poslao je potom slobodni udarac iz kojeg je pao treći pogodak, te na kraju direktno asistirao Sahitiju za četvrti zgoditak. U tim situacijama redovito se nalazio duboko iza prve napadačke linije, ali njegova lopta “s očima” stvara razliku i kada ne trese mreže.

Vezni red je pritiskao, napadači širili obranu i na sebe “vezivali” suparničke stopere, a zgoditke su zabila četiri igrača i to bez Livaje. Zanimljiv detalj s obzirom da je Livaja na početku proljeća, u četiri startne utakmice, zabio čak sedam zgoditaka. Lokomotivi su mrežu tresli svi, od veznjaka do bekova. Pobjeda kolektiva, tu leži uspjeh Hajduka u igri s Lokomotivom. Ali, koliko god pobjeda imala kvalitetnu strukturu, koliko god temelj uspjeha bio snažan, sport traži dokazivanje u svakoj sljedećoj utakmici.

"Osječki dvoboj traži maksimum napora, uz to, igrat će se pod obostrano velikim pritiskom epiloga tog derbija", dodao je Vulić.

Ostvareni preduvjeti

Hajduk je primio jedan zgoditak u zadnje tri utakmice. Izuzevši susret s Rijekom, u preostalih sedam dvoboja proljeća primili su Bijeli tek tri zgoditka. Nikada više od jednog po utakmici. Stoga će obrana biti ključ uspjeha i u sljedećim dvobojima.

"U Osijeku ćemo gledati dvije čvrste obrane, gdje bi jedan pogodak mogao presuditi pobjednika. Znam, daleko je još do te utakmice, ali momčadi su tako posložene da se vidi kako bi jedna pogreška mogla odlučiti pobjednika", kazao je Vulić.

image

Hoće li Lukša Jakobušić donijeti trofej Hajduku?

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Je li Dambrauskas pronašao pobjednički recept za posljednja dva mjeseca sezone? Sve sluti na pozitivan odgovor jer prošle subote definitivno smo gledali najbolje proljetno izdanje Hajduka. Do kraja Bijele čeka ukupno deset utakmica, devet u prvenstvu i finale Kupa. Momčad je na okupu, a samopouzdanje raste s činjenicom da su u zadnja dva susreta Bijeli neutralizirali Dinamo i deklasirali Lokomotivu uz naglasak da je prošle subote u startnoj postavi zaigrao Nikola Kalinić. Upravo je momčad s Kalinićem pokazala najviše jer bez obzira na to što Lokomotiva ne spada u kategoriju “top four”, ipak je momčad Silvija Čabraje ovog proljeća otkinula po dva boda Osijeku i Dinamu, a Hajduku čak četiri u prvom dijelu sezone. Zato visoka pobjeda i dominantna igra s poletnom ekipom iz Kranjčevićeve nije zanemariva. Međutim, svima je jasno, pravu potvrdu igra i bodovi iz prošlosubotnjeg dvoboja dobit će pozitivnim rezultatom iz Gradskom vrta početkom travnja. Ali, nema spora, ostvareni su preduvjeti za kvalitetni ulazak Bijelih u zadnja dva mjeseca sezone. Hajduk je potvrdio karakternu snagu, a to je ipak najvažnija komponenta uspjeha.

SAHITI Zaslužili smo pobijediti Lokose

Emir Sahiti odlično je odradio subotnji dvoboj, zabio je pogodak, bio igrač utakmice u SN...

- Svi smo sretni, zaslužili smo ovu pobjedu. Ušli smo u utakmicu fokusirani, spremni dati sve od sebe. Hvala Bogu, zabili smo četiri pogotka i svi smo sretni s tim. Sada se fokusiram na reprezentaciju. Prvi put sam pozvan. To je moja zemlja i dat ću sve od sebe da im pomognem. Nadam se kad se vratimo da ćemo biti spremni za Osijek - kazao je kosovski reprezentativac nakon pobjede protiv Lokomotive.

KROVINOVIĆ Na glavu od početka od kraja

Ozljeda je iza Filipa Krovinovića, bijeli veznjak ponovno je na terenu, igra i zabija, protiv Lokosa sjajno je pogodio s dvadesetak metara...

- Pokazali smo karakter, išli smo na glavu od početka do kraja. Zahvalio bih se navijačima što su došli u velikom broju. Mislim da smo im priredili lijepi spektakl i nadam se da će tako biti do kraja. Sada treba pauzu iskoristiti na najbolji mogući način, uči ozbiljno u zadnji krug, dati sve od sebe, a na kraju ćemo vidjeti gdje smo.

ZADNJE TRI HNL SEZONE NA POLJUDU

SEZONA 2019. - 2020.

3. kolo

Hajduk - Lokomotiva 3:0

SEZONA 2019. - 2020.

21. kolo

Hajduk - Lokomotiva 1:0

SEZONA 2020. - 2021.

18. kolo

Hajduk - Lokomotiva 0:1

SEZONA 2020. - 2021.

36. kolo

Hajduk - Lokomotiva 2:0

SEZONA 2021. - 2022.

10. kolo

Hajduk - Lokomotiva 1:0

SEZONA 2021. - 2022.

28. kolo

Hajduk - Lokomotiva 4:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:46