Valdas Dambrauskas i Marko Livaja

 ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
STIŽE DRAGOVOLJAC

Dambrauskas progovorio o Livaji i izrazio sućut shrvanom igraču: ‘Nekad se dogodi i nešto veće od nogometa‘

‘Livaja sve igrače čini boljima, njegov je utjecaj na momčad puno veći od njegovih golova.‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. travanj 2022. 14:42

Valdas Dambrauskas održao je press-konferenciju uoči gostovanja Dragovoljca na Poljudu. Naizgled lagana utakmica, ali samo naizgled. Jer, dvoboj Hajduka i HD-a pritišću golemi ulog i velika teorija. Hajduk pokušava zadržati svoju šansu u šampionskoj utrci, a Crni iz Sigeta žele ostati u borbi za opstanak. Svi se "hrane" teorijom, ali utakmica nudi samo tri boda. Ili čak i manje ako se bodovi budu dijelili u remiju. Dambrauskas ima prvu zadaću mentalno vratiti momčad u utakmicu nakon neriješempg u Koprivnici, a pritom složiti natjecateljsku ekipu u situaciji kada su izostanci ponovno prorijedili konkurenciju. Uz ozljede i kartone pridodao se i razlog privatne prirode, Emir Sahiti otišao je u Prištinu sahraniti preminulu majku.

- Sve naše misli i molitve su sa Emirom i njegovom obitelji u teškom trenutku. Postoje stvari koje su u životu veće od nogometa – kazao je Dambrauskas.

Uz Sahitija već je ranije bilo poznato da zbog kartona nedostaju Fossati i Biuk, a ozljeđeni su Atanasov i Vuković.

- Njima se nažalost priključio i Mlakar – potvrdio je Dambrauskas i dodao:

- Vraćaju se Livaja i Kalinić, a s treningom je započeo Grgić.

Trojica se vraćaju, petorica nedostaju. Kako će Litavac sastaviti momčad intrigantno je pitanje. Poglavito se to odnosi na formiranje veznog reda u kojem ponovno nedostaje najviše igrača. Hoće li Katić igrati na poziciji zadsnjeg veznog?

- Sigurno nećemo početi sa Katićem na mjestu "šestice" – jasno je odgovorio Dambrauskas.

- U posljednjoj utakmici smo također tražili neka rješenja, ne samo u veznom redu. Pritom smo silno željeli pobjedu, međutim nismo došli do tog željenog rezultata. Čolina? Već ima iskustvo igranja u veznom redu.

Je li junior Pukštas rješenje za sredinu terena po teoriji "neka svatko igra na prirodnoj poziciji?

- Svi su u konkurenciji, tako i Pukštas. Razgovarat ćemo s trenerom juniora, dogovoriti strategiju s obzirom da juniorska ekipa igra u subotu s Dinamom.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Ali, ovog tjedna s prvom momčadi su trenirali juniori Brajković, Krolo i Pukštas koji su s nama bili u Koprivnici prošle nedjelje. Ne izlazi Koprivnica iz glave, jer unatoč teoretskim šansama, Bijeli su u Podravini izgubili dva važna boda. Ostali su u igri za naslov prvaka, ali sa puno manjim izgledima nego li je to bio slučaj prije ogleda sa Belupom. Koliko je koprivnički remi ostavio traga na igračima?

- Borimo se dok imamo i pola teoretske šanse, a ne jednu. Odavno stvari nisu isključivo u našim rukama, ali imao četiri utakmice do kraja i idemo pobjeđivati. Moramo napraviti dobar posao, pobijediti prvu sljedeću utakmicu. Istina, razočarani smo zadnjom utakmicom, ali na to više ne možemo utjecati. Pokušali smo, htjeli smo, ali nismo uspjeli. Pokušali smo uzeti rizik, ali sami smo pali i što na kraju reći osim da je to utakmica za zaborav. Trenirali smo ovaj tjedan, mentalni umor može biti prisutan, ali poslijepodne moramo biti na nivou na kojem zaista želimo biti. U petak je nova utakmica.

Dragovoljac je najavio da ne dolazi po bod nego po pobjedu. Kako komentirate te najave?

- Mogu govoriti samo o Dragovoljcu kao momčadi, a nisam pozvan da bi kalkulirao što neka protivnička ekipa želi. Opasni su u kontranapadima, igrački su napredovali, djeluju ofenzivnije i agresivnije.

Sve pohvale na račun Dragovoljca sugeriraju respekt i ništa više. Jer, trener Dragovoljca je u istoj situaciji kao i strateg Farmaceuta koji je duhovito u jednoj rečenici opisao razliku klase "ja cijelo prvenstvo nemam Livaju i Kalinića". Dambrauskas nakon susreta sa Belupom opet ima Livaju i Kalinića, dva igrača koji stvaraju prevagu. Livaja je od kraja veljače bez pogotka, dojam je da nije na razini s početka proljeća.

- Ne bih se složio s tom konstatacijom, jer način na koji igra, kako druge čini boljima, to je zaista fanstastično. Kritizirali smo momčad kada je jedino Livaja zabijao. Tada ste svi govorili "samo Livaja poentira". Sada zabijaju drugi, a opet nije dobro. Dragi moji, teško vam je ugoditi – kazao je Dambrauskas u trenutku kada se na njegovom licu pojavio rijetki osmjeh.

- Za nas je najvažnije da će Livaja u petak biti na terenu, to je sve što momčad treba.

Linker
18. travanj 2024 22:24