PAUN PAUNOVIC Cropix
‘DINAMO ME NIJE ODUŠEVIO‘

Davni junak Poljuda: ‘Hajduk mora pokazati lice šampiona. Karoglan? Lako je pričati sa strane...‘

Popularni Ronaldo iz Turčinovića ukratko je za SN prokomentirao svoje viđenje Vječnog derbija
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. prosinac 2023. 09:57

Stanko Bubalo samo je jednu sezonu igrao za Bijele, ali i ta jedna bila je dovoljna da godinama poslije ostane u pozitivnom sjećanju navijačima Bijelih.

Popularni Ronaldo iz Turčinovića danas je angažiran u omladinskom pogonu Širokog Brijega, podučava mlađe generacije i, jasno, pažljivo prati zbivanja u svom najdražem klubu. U derbiju odigranom 14. travnja 2001., Bubalo je bio junak Bijelih s dva pogotka u 3:1 pobjedi na Poljudu.

- Ovo je važna utakmica koja pruža velike mogućnosti za oba protivnika - kazat će Bubalo bez oklijevanja i pritom dodati:

- Ali koliko god pritisak bio na Dinamu koji hvata zaostatak, i Hajduk ima šansu napraviti golemi iskorak.

image

Stanko Bubalo

Utakmica po guštu svih

Što bi Bubalo uradio na mjestu Karoglana, intrigantno je pitanje.

- Uvijek je lako pričati sa strane, gledati i analizirati. Najteže je, ali ujedno i najljepše treneru pripremati takve velike utakmice. Po mom sudu Hajduk nema razloga stati u obranu, već se treba postaviti kao na prethodnim gostovanjima.

Na primjer, kao u Osijeku kada su Bijeli izašli u visoki presing od prve minute?

- Neću decidirano kazati da treba izaći tako visoko, ali bilo bi poželjno da se Hajduk nametne i napadne. Nema se što čekati i povlačiti, jer ako se Bijeli povuku, pronaći će Dinamo neku rupu u obrani. Hajduk nije momčad za kontre, a, s druge strane, iz nekog konstantnog pritiska obrana uvijek poklekne. Zato, treba igrati nogomet, jer prilika je velika. Treba otvoreno pokazati da je Hajduk došao po pobjedu.

image

Mislav Karoglan

TOM DUBRAVEC Cropix

Dinamo je prije četiri dana pobijedio Ballkani, kako ste vidjeli taj susret? Gdje su nedostaci Modrih?

- Nije me Dinamo oduševio unatoč visokoj pobjedi. Do prvog pogotka bila je to utakmica u kojoj su se teško stvarale šanse. Prelomio se susret iz dva prekida, ali vjerujem da će utakmica s Hajdukom biti potpuno drukčija. U glavi su dinamovci sigurno imali činjenicu da im je i bod protiv Ballkanija dovoljan pa su strpljivo čekali i, na kraju, dočekali svoju šansu. Zasluženo su pobijedili, podigli su samopouzdanje, ali taj susret definitivno nije primjer za derbi. Protiv Hajduka će se sigurno imati drukčiji gard, morat će više riskirati.

U tom riziku s obje strane kojeg očekuje Bubalo mogli bi najviše profitirati gledatelji.

- Vjerujem da će utakmica biti po guštu svih onih koji će se naći na tribinama, ali i gledatelja ispred malih ekrana. Očekujem dobru utakmicu i pobjedu Hajduka. Da, zašto ne bi Bijeli pokazali svoje šampionsko lice? Napali Dinamo, postavili se od početka utakmice kao lider prvenstva.

Napadačko lice

Koga vidite kao igrača odluke među Bijelima?

- Livaja je uvijek broj jedan, ali kako to često biva u derbijima, najbolji se i najviše čuvaju. Zato su Sahiti i Pukštas dva igrača koji mogu biti aduti iz sjene. Možda Šarlija u ofenzivnom skoku. Kolektiv će svakako izbaciti pojedinca, jer ako cjelina ne funkcionira, teško može pojedinac sam riješiti derbi.

image

Marko Livaja

VOJKO BASIC Cropix

U jednoj sezoni što je odigrao za Hajduk sjeća se Bubalo nezaboravnog derbija iz prosinca 2000. godine, dramatične utakmice koju su Modri dobili 3:2.

- Gubili smo 0:2, stigli do 2:2, a onda sam Vučevića gurnuo u sjajnu prigodu za potpuni preokret. Nažalost, nije pogodio “zicer”, a s druge strane u nadoknadi je zabio Gondžić za pobjedu Dinama. Ali, unatoč porazu podigli smo samopouzdanje i potvrdili da ćemo na proljeće biti puno bolji.

Hajduku ovog puta poraz ne bi bio nikakva moralna satisfakcija, dapače, traži se primarno rezultat.

- Šteta utakmica s Istrom i Lokomotivom gdje je prosuto pet bodova. Ali, u derbiju se može napraviti golemi iskorak prema tituli, stoga Karoglan najbolje zna kako spremiti utakmicu. Ovako gledajući iz fotelje najlakše je reći “ja bih napao”. Da, svi bi željeli vidjeti napadački Hajduk u Maksimiru. I Hajduka pobjednika, kakav je bio najveći dio jeseni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 17:52