VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
BEZ USTRUČAVANJA I MASKE

‘Derbi mogu presuditi igrači na koje nitko ne računa. Svi gledaju Livaju, a ja vjerujem u njih dvojicu‘

Nekadašnji golgeter i pomoćni trener Hajduka najavio je najveći hrvatski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. listopad 2022. 14:43

Jurica Vučko (46) rijetko se pojavljuje u medijima, premda je u nogometnom miljeu prisutan godinama.

- Imali ste sreće ovaj put, jer volim pričati o nogometu. Ali, isključivo o nogometu - rekao je nekadašnji golgeter Bijelih Jurica Vučko, za prijatelje samo Vuk.

U tri uloge od igrača, preko pomoćnog trenera do gledatelja, tako je Vučko prolazio derbije zadnjih nekoliko desetljeća. Ostao je upamćen kao čovjek koji je riješio poljudski derbi iz kolovoza 1997. poznat i po velikom promašaju Silvija Marića s kasnijim objašnjenjem “Sveti Duje je pomakao vratnicu”.

image

Dino Mikanović i Mislav Oršić

DAMIR KRAJAC Cropix

Doživljaj derbija iz sve tri dimenzije pružio je Vučku mogućnost da iz vlastitog iskustva dođe do jasne opservacije.

- Samo je jedan pravi derbi u HNL-u. Samo jedan uz sav respekt prema Osijeku i Rijeci koji puno ulažu zadnjih godina. Ali, kada igraju Hajduk i Dinamo gase se svjetla i Hrvatska gleda utakmicu. Najveću koju može ponuditi naša liga.

Forma nije presudna

Još će Vučko kazati “nadam se da se nitko neće naljutiti, ali ja tako mislim”. I to je istina, kod Vučka nema maske, nema skrivenih misli. Jasno izražava ono što misli, ma koliko se to protivilo općem, većinskom mišljenju.

I neće se ustručavati sa svojim mišljenjem izaći u javnost. Doduše ne previše često, ali kada priča, nema ustručavanja.

- Hajduk je nikad bliže zadnjih godina bez obzira što je razlika osam bodova. Ima i odličnu momčad da bi bio u borbi za prvo mjesto. Forma? Pustite formu. Evo vam Cimirotiča. Jedan je pogodak zabio u Hajduku, ali taj iz derbija dao mu je posebnu dimenziju za cijeli život u očima navijača. Više mu vrijedi taj jedan nego deset drugih. Zabio je u utakmici gdje je Hajduk bio daleko iza Dinama, a opet je pobijedio. Derbi je to, specifična utakmica. Izolirana od svih ostalih, zato forma nije presudna.

image

Josip Elez

VOJKO BASIC Cropix

Što je presudno? Motiv, nadahnuće?

- Raspoloženje igrača, posebno onih iz drugog plana. Svi gledaju prema onima koji najčešće zabijaju, a ja vam kažem, zašto Elez ne bi riješio derbi? S jednom dugom loptom ili iz prekida na primjer. Svi paze na Livaju, na najbolje napadače, a onda stižu igrači na koje nitko ne računa u presudi derbija.

Tko je još uz Eleza igrač iz sjene koji može ostaviti pečat na sutrašnjoj utakmici?

- Najviše vjerujem u Eleza i Mikanovića. Oni znaju zašto, a ja imam povjerenja u njih. Može i Melnjak. Bilo koji igrač iz drugog plana. Tu se stvara razlika, jer treneri postave igru, sve je napravljeno po shemi, a onda se pojavi kombinacija na koju nitko ne računa. Tu je faktor prevage, faktor iznenađenja koji stvara razliku.

Uživanje u potezima

Ipak, dva igrača koji će biti pod posebnim povećalom, kako navijača, tako i struke, svakako su Livaja i Petković. Dva nogometna majstora koji ove sezone predvode svoje momčadi.

- Više znači Livaja Hajduku nego Petković Dinamu bez obzira što su obojica igrači koji puno pružaju. I puno znaju, naravno.

Kakav derbi očekujete?

- Nadam se utakmici u kojoj ćemo vidjeti nogomet. Utakmici u kojoj ćemo uživati u potezu, u ljepoti igre. Ne bih volio gledati šahovsku partiju. Umoran sam od tih utakmica što ih nazivaju šahovskim. Puno zamki, taktike, obrambenih zahtjeva i onda na kraju ništa ne vidiš. Derbi se igra da uživamo u nogometu.

Pritom nema spora koga Vučko vidi kao pobjednika.

- To je želja iz srca. Želim pobjedu Hajduka u svakom derbiju. Jako želim! Ali Dinamo silno respektiram kao najvećeg protivnika. Zato je i pobjeda slađa, s većim guštom - zaključio je Vučko.

Tudor i u Marseilleu pokazuje da je najbolji hrvatski trener

Prošle nedjelje gledali smo i derbi francuskog prvenstva u kojem je PSG svladao Tudorov Marseille. Nekoć je i Vučko bio član Tudorova stožera, asistirao je bivšem suigraču u PAOK-u, Udineseu i pred dvije godine u Hajduku.

- Zasluženo su Parižani dobili, ali recite mi tko igra s tri stopera protiv PSG-a, s obranom visoko protiv Parižana? Tudor, jasno. Zato shvaćam što mu je trener PSG-a Christophe Galtier šaputao na uho. I Galtier je tako igrao dok je bio u Lilleu i Nici, zato je i došao do PSG-a. Danas ima mega momčad, pa može igrati kako poželi. Da se razumijemo, nema Tudor slabu momčad, ali Paris je Ferrari za sve ostale u toj šampionskoj utrci.

Boravio je Vučko kod Tudora u Marseilleu, osjetio je veličinu kluba, poslušao eho s tribina Velodromea. Reklo bi se, kao Poljud, ali s više ljudi.

- Zadivljujuće! Nije jednostavno izaći pred 70.000 onako vatrenih navijača. Ali, Tudor i u Marseilleu potvrđuje da je najbolji hrvatski trener. Igra Ligu prvaka s velikim šansama da prođe skupinu. Za dva ozbiljna natjecanja trebao bi mu sigurno još širi kadar, ali umijeće je s rosterom kojeg posjeduje doći do ovako velikih rezultata. Kao što je rezultat radio i s Udineseom, ali kada se boriš za opstanak onda nitko ne doživljava taj doseg kao veliko postignuće. Ali, radio sam s Tudorom, u Marseilleu sam se još jednom uvjerio koliko ga ljudi cijene. Jednom kada Conte ode iz Tottenhama, tko će biti kandidat za nasljednika? Pa Tudor!

Znači, ima šanse da preseli u najjaču nogometnu ligu? Pitanje se logično postavljalo, ali Vučko je fan Primere. S razlogom.

- Premiership ima sjajan marketing, ali recite mi tko osvaja Zlatnu loptu, tko uzima Ligu prvaka? Idemo na uzorku od zadnjih 15 godina. Zlatnu loptu su pokupili sve igrači iz Reala i Barcelone. U svim kategorijama, muškim i ženskim. Španjolci su broj jedan u Europi, a po mom sudu je Marseille veći klub od primjerice Tottenhama. Međutim, slažem se da je izazov voditi i takvu momčad. Bit će prilike za Tudora i u takvoj sredini.

Vučko za Hajduk

165 utakmica, 54 pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:52