BORIS KOVACEV Cropix
SN ANALIZA

Derbi nema natjecateljsku ‘težinu‘, valjda će treneri osloboditi nogometnu priču na uštrb taktičkih prenemaganja

Leko mora biti hrabriji i opušteniji, a Bišćan treba imati proaktivnu, ofenzivniju igru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. travanj 2023. 14:02

Nekada nije bilo toliko znanstvenih “radova” u najavama utakmica. Nije bilo ni tzv. modernih (stranih) izraza unutar tih “znanosti”, a kojim nas brojni akteri unutar i okolo nogometa svakodnevno, kao, obogaćuju. Ono tranzicija, a ne protunapad, clean sheet, a ne čista mreža, winger, a ne krilni igrač, build up, a ne graditi... Dio je to novog rječnika stare igre, koji bi trebao valjda doprinijeti i domaćem nogometu u kontekstu suvremenog praćenja trendova.

Čudno bi bilo da je suprotno

Riječi nisu djela, pa je onda primjerenije fokusirati se na ono što prikazuju dva najjača domaća kluba u nogometnom smislu, na terenu. Hajduk je dakle kvalitativno inferioran kadru Dinama, koliko su i financijski Modri moćniji od Bijelih. Epilog tih odnosa vidi se na tablici učinka. Hajduk je na minus 12 bodova, i to u sezoni u kojoj je Dinamo ostvario bitno više neuspjeha u HNL-u nego inače. Drugim riječima, na djelu je i određeni pad izražene Dinamove nadmoći, ali Hajduk se nije poboljšao kako bi smanjio jaz učinka u odnosu na rivala. Štoviše, Bijeli su u odnosu na prošlu sezonu vidno kvalitativno pali. Ne može se takav trend, neovisno o statusnim moćima, uvijek pravdati manjim financijskim resursima. Istina je da je odnos lako čitati kroz brojke, recimo, posljednje tri sezone. Hajduk je uložio 2,5 milijuna u pojačanja, a prodao je igrače za 22,4 milijuna eura. U istom razdoblju Dinamo je kupio igrače za 26,5 milijuna, a prodao za 71,4 milijuna. Unatoč tim drastičnim razlikama, prošle je sezone u četiri derbija Hajduk bio bolji, upisavši dvije pobjede, remi i poraz (4:3). Ove sezone je u tri dvoboja Dinamo upisao dvije pobjede i remi, uz gol razliku 8:2. Činjenica da i u slabijem izdanju Modrih, Bijeli djeluju slabije, upućuje na problematičnost nogometne igre splitske momčadi. S obzirom na stalne mijene kadra i struke, takav diskontinuitet ne čudi. Čudno bi bilo da je suprotno.

Kako ovaj derbi ama baš ništa natjecateljski ne znači, očekivali bismo da Ivan Leko i Igor Bišćan na travnjak pošalju momčadi koje će prioritetno igrati nogomet. Ukoliko i u ovom odnosu prevlada ona alibi teza, derbi je uvijek derbi, pa se fokusiraju na “raditi nogomet”, onda ćemo svjedočiti siromašnoj igračkoj predstavi i manjku istinskih novotarija nogometa, a to je ofenzivniji pristup i nadigravanje. Taktički nas ne mogu iznenaditi, sve je već izmišljeno, odrađivano i analizirano, pogotovo uz fraze anglicizma. Ono što bi nas najviše razveselilo to je nadigravanje, a ne “defenzivni blok”, majstorije kao Sahitijeva golčina (Varaždin) s desnom vanjskom i nakon sjajne akcije, ili fantastična minijatura Ljubičić-Baturina za gol Ivanušeca (Slaven Belupo). Akcije tehničkih bravura, vizija igre, vica, utrčavanja u prazan prostor, brzog dodavanja. Nogomet. Suvremeni.

Trik ili uzbuđenje

Ivan Leko treba biti hrabriji i opušteniji, manje opterećen da sve predvidi i prenese momčadi da odradi. Utakmica je zapravo odraz prilagodbi događanja na terenu, sposobnost prilagodbe i improvizacije. Igor Bišćan je HNL komotnije situacije, ali njegova je misija ljetna, europska. Za tamo treba imati proaktivnu igru, ofenzivniju, i sada strategiju kako je stvarati do srpnja.

Derbi je stvaranje dojma svetkovine dok ne počne igra, a tek temeljem igre ćemo znati je li to bio samo uobičajeni reklamni trik ili doista uzbudljiva nogometna predstava za punije tribine. O trenerima najviše ovisi...

Tri ključna detalja za ishod u derbiju

Faktor rasterećenosti
Realno su obje momčadi bez imperativa, osim nametnutog u eteru u ime nekih "važnosti". Privilegirani su igrači jedne i druge momčadi igrati pred 30 tisuća ljudi, i za uzbudljivije nadigravanje lišeni su tereta bodovnih očekivanja. Igrači mogu tada pružiti više.

Hajdukova agenda

Kad uspije kontrolirati posjed, Hajduk djeluje bolje, lakše diktira ritam kako mu odgovara. Istodobno Modri ne vole duže biti bez lopte, gube strpljenje u trci za njom i tada im je ranjivija kompaktnost postave.

Dinamovi okviri
Bišćan je konsolidirao strukturu momčadi, čvršća je i učinkovitija. Tri pobjede i remi, 8:1, ukazuju na očekivanu nadmoć. No, fizički nisu top, pa imaju teškoća reakcije ako im protivnik drži loptu. Kontrola posjeda je ključ nametanja svojih prednosti. (rm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 08:48