VOJKO BASIC Cropix
USUSRET VELIKOM DERBIJU

Dinamo djeluje dohvatljivo, ali na Hajduk idu s velikim samopouzdanjem. Evo koji je najveći hendikep za Čačića

Dinamovo stanje stvari pred najveći hrvatski derbi u Zagrebu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. veljača 2023. 09:17

Kada se radi o najmoćnijem klubu u bilo kojoj državi, sasvim je logično da svaka vijest izaziva veliku pažnju. I svaka vijest, pogotovo negativnog predznaka, generira mnoštvo reakcija u javnosti i velikog je utjecaja na atmosferu. Jedna od značajki takvih klubova jest da se doživljaji mijenjaju od danas do sutra.

Dovoljan je jedan ili dva slabija izdanja i(li)rezultat da se otvore manji ili veći procesi. Kad je u pitanju Dinamo Zagreb, pogotovo je u našoj manjoj državnoj stvarnosti taj pritisak glasan. Dodamo li i sve peripetije oko krize upravljanja, onda je jasno da su analize podložne intenzivnom ritmu promjena raspoloženja.

Natjecateljski gledano, Dinamo je i dalje uvjerljivi lider tablice i to stanje traje sedamnaest kola uzastopno. Odlazak i odsutnost nekolicine ključnih igrača (Oršić, Petković...) ojačalo je uvjerenje da ovaj Dinamo nema istu razinu kvalitete kojom je dominirao prije. Što suštinski jest točno, ali Modri i dalje iskazuju učinke, koji su dovoljno veći od konkurencije, da bez neke naročite napetosti prevladaju krizne trenutke. Takvi su se mogli tretirati oni na startu drugog dijela sezone, u remijima s Goricom ili kod Slavena Belupa, kao i u kompliciranoj pobjedi nad Lokomotivom.

Dojam kako je Dinamo dohvatljiv i tada je djelovao neuvjerljiv i to prije svega zato što Hajduk i Osijek, kao prvi pratitelji, nisu bili uspješni. Naprotiv, rezultatski su i igrom podbacili. No, sada je i novi teret ambiciji suparnika da se “ovaj” Dinamo može dostići iznjedren u dvije posljednje utakmice. Modri su protiv dva hita prvenstva, kakvim se tretiraju Istra 1961 i Varaždin, suvereno osvojio šest bodova i, što je važno, odigrali su uvjerljivo, kako priliči rejtingu kadra. Posebno je dojmljiv Dinamo bio protiv Istre 1961, gdje su očito igrači bili vrlo motivirani da pokažu svoju nadmoć nakon kritika iz Koprivnice.

Potvrdu očitog uspona forme, momčadski i pojedinačno, Modri su potvrdili i na vrlo teškom terenu u Varaždinu. U prvoj utakmici u kolovozu Varaždin je bio odličan i završilo je 1:1 uz puno kritika Dinamovom treneru. Ovaj put Modri su odigrali s puno samopouzdanja i protiv vrlo opasne i razigrane varaždinske momčadi upisali sigurnu pobjedu. Na derbi s Hajdukom dinamovci ulaze u vrlo dobrom natjecateljskom ritmu i s visokim samopouzdanjem.

NAJVEĆI PLUS

Nema boljeg lijeka za jačanje forme od pobjeda. Posljednje dvije, s Istrom i Varaždinom, ukazuju da su Modri uhvatili šampionski natjecateljski ritam. Porast forme Ivanušeca veliki je dobitak.

NAJVEĆI MINUS

Teško je govoriti o nekom velikom minusu u ovom trenutku. Svakako je hendikep za Čačića što se ozlijedio Špikić, igrač koji ima hitrinu i daje dubinu. DInamo ima dosta tih zdravstvenih tereta.

ŠANSE PREMA SN

Dinamo vs. Hajduk

60% - 40%

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 11:01