DAMIR KRAJAC Cropix
MAKSIMIRSKA ŠANSA

Dinamo ima idealnu priliku za bijeg: Prvak je nakon zadnje reprezentativne stanke pobijedio baš - Hajduk

Lani su do rujanske pauze Modri odigrali dvanaest, a ove natjecateljske sezone tek sedam utakmica
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. rujan 2024. 15:56

Trener Dinama, Sergej Jakirović, ništa nije htio riskirati, pa je na proslavu stotog rođendana Trnja u subotu svoje prvotimce poveo samo kao počasne goste, a u vatru gurnuo školarce, kojima su pomogli vratar Ivan Filipović te u kolovozu pridošli Španjolac Jan Oliveras. Nije stoga 1:2 poraz od slavljenika ni previše iznenađujući, ni zabrinjavajući. Jakiroviću je u glavi petak i dolazak Hajduka u Maksimir, utakmica velikog značaja, i ne bi baš bilo ugodno da je na fešti u Trnju zbog ozljede izgubio nekog od važnih aduta.

Prije osam dana Jakirović je nakon remija s Rijekom na Rujevici podvukao “ostaje nas samo 13 pa ćemo iskoristiti juniore za kvalitetne treninge”, tako da realno s pravim pripremama za najveći derbi nije ni mogao početi. Stanka uvijek dobro dođe igračima koji ostanu klubu kako bi se malo rekuperirali, ali Dinamov ritam ovog ljeta bio je puno slabiji nego proteklih. Dosad je hrvatski lider u novoj sezoni odigrao sedam službenih natjecateljskih utakmica, dok su, primjerice, lani do rujanske reprezentativne pauze modri nogometaši u nogama već imali 12 odrađenih klupskih dvoboja.

Umor ne bi trebao biti problem ni momcima na službenom putu. Četvorica su s hrvatskom A-reprezentacijom, Martin Baturina bio je starter u Portugalu, Petar Sučić upisao debitantski nastup ušavši s klupe, dok su na njoj ostali Marko Pjaca i Bruno Petković. U mladoj hrvatskoj vrsti kod Ivice Olića je Lukas Kačavenda (odradio je zadnjih 30-ak minuta protiv Farskih otoka), pozvan u tu reprezentaciju je i Noa Mikić, koji nije bio ni među pričuvama.

Reprezentativni debi Mbukua

Arbër Hoxha u subotu je odigrao zadnjih 13 minuta u 2:1 pobjedi njegove Albanije u gostima kod Ukrajine u Pragu, dok je najdalje morao Nathanaël Mbuku. Čim je potpisao otisnuo se u Afriku jer je dobio premijerni poziv izbornika DR Konga, Sebastiena Desabrea. Mbuku je rođen u Francuskoj i igrao je za njene mlade reprezentacije, no kao senior se odlučio za državu njegovih predaka. Protiv Gvineje u petak nije igrao jer se prekasno priključio zbog realizacije transfera, no kažu da bi premijeru mogao imati u ponedjeljak u Dar es Salaam, gradu u Tanzaniji, gdje će Etiopija u kvalifikacijama za Afrički kup nacija ugostiti DR Kongo.

Reprezentativne stanke Dinamu su znale u prošlosti predstavljati probleme, što će potvrditi i podatak da su od zadnjih 12 utakmica, a koje su odigrali odmah nakon njenih okončanja, Zagrepčani dobili tek šest. No, nakon posljednje, u ožujku ove godine, također ih je čekao derbi s Hajdukom i tada su na Poljudu slavili s 1:0. Gol je zabio Bruno Petković, koji na derbi došao nekoliko dana nakon povratka iz Egipta, gdje je s Vatrenima osvojio međunarodni turrnir ACUD Cup.

U studenom 2023. Dinamo je nakon stanke svladao Osijek (2:1), a prije toga poražen je od Gorice u listopadu prošle godine (1:2), što je ujedno i jedina kapitulacija Zagrepčana netom nakon reprezentativne stanke u posljednjih 11 dvoboja. Da je s druge strane travnjaka u petak njegov bivši klub, imao bi Jakirović velikih razloga za zabrinutost. Gorica je i prije toga, u travnju 2023., zaustavila Modre nakon pauze, odigravši s njima 1:1.

Dinamovih zadnjih deset utakmica nakon stanke

11/09/21.

Dinamo - Šibenik 2:0

16/10/21.

Rijeka - Dinamo 3:3

20/11/21.

Dinamo - Osijek 1:1

03/04/22.

Dinamo - HD 2:0

01/10/22.

Dinamo - S. Belupo 4:1

01/04/23.

Gorica - Dinamo 1:1

16/09/23.

Dinamo - S. Belupo 3:0

21/10/23.

Gorica - Dinamo 2:1

25/11/23.

Dinamo - Osijek 2:1

30/03/24.

Hajduk - Dinamo 0:1

Bayern bez 11 igrača, oporavio se Sane

Trener prvog Dinamovog suparnika u Ligi prvaka, Vincent Kompany, u pauzi je ostao bez 11 reprezentativaca, Kimmich, Musiala, Pavlović (Njemačka), Upamecano, Olise (Francuska), Tel (Francuska U21), Kane (Engleska), Palhinha (Portugal), Laimer (Austrija), Kim (Južna Koreja) i Davies (Kanada) izostaju iz Bayernova kadra. No nisu Bavarci previše trenirali, Kompany je za prošli tjedan organizirao tek tri treninga, a sa suigračima je radio i oporavljeni Leroy Sane, kojeg uskoro očekuju i na službenim utakmicama. Bayern i Dinamo igraju u utorak 17. rujna u Münchenu, a prije toga Bavarci će u subotu odraditi ligaško gostovanje kod Holstein Kiela. (dd)

Cijene za Maksimir niže nego u Bratislavi

Traje prodaja Dinamovih paketa ulaznica za četiri domaće utakmice u Ligi prvaka koja je predviđena za članove kluba. Za sjever su cijene 76 i 120 eura, a za zapad 180 i 240 eura. Isto je napravio i Slovan Bratislava, kojim je svojim članovima omogućio popust od 20 posto na pakete, no cijene su skuplje nego za Maksimir. S popustom, prva kategorija košta 560, druga 352, treća 240, a četvrta kategorija 192 eura.

U međuvremenu, traje i potraga za ulaznicama koje osiguravaju nazočnost na derbiju u Maksimiru. Dok su se iz Dinama pohvalili da za utakmicu vlada gotovo nikad veći interes, slično je i među navijačima Hajduka. Torcida redovno napuni maksimirski jug, a nema razloga da tako ne bude i ovoga puta. Što god netko mislio, ovo je utakmica za vrh prvenstvene ljestvice i bodovno razlika pred derbi među takmacima iznosi tek dva boda. Uvijek je to posebna utakmica, a kada postoji rezultatski naboj onda je još slađa. Mnogi će reći da je Dinamo ove sezone nikad kvalitetniji, a Hajduk će se, osvježen Biukom i vjerojatnim povratkom Sanyanga, sigurno osvježiti i dovesti u potpuni red tijekom pauze. Sve okolnosti kazuju da bi ovo mogao biti zanimljiv derbi, s mogućnom rekordnom posjetom otkad je tih utakmica. (dd, tm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. rujan 2024 15:57