VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
USPOREDBA UOČI DERBIJA

Dinamo ima jaču momčad, bolju atmosferu i formu, a na strani Hajduka je trenutno samo jedna stvar

Analiza aktualnog stanja u redovima Hajduka i Dinama uoči derbija otkriva jasnu situaciju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. listopad 2022. 14:51

Treći dvoboj dva najveća hrvatska kluba, drugi u ovoj sezoni HNL-a, može imati velikog utjecaja na odnose na vrhu. Ukoliko bi Hajduk pobijedio približio bi se Modrima na pet bodova zaostatka. Kako u srijedu 26. listopada Splićani na Poljudu ugošćuju Goricu u zaostaloj utakmici 4. kola, a Dinamo dočekuje Milan dan prije, uz moguća tri boda Splićani bi se približili lideru na dva boda.

Uz opasku da Dinamo ima zaostalu utakmicu u Puli, čiji datum još nije definiran. Dakle, jasno je da u kontekstu ambicije za vrh Hajduk ima praktičnu priliku približiti se Dinamu, a na psihološkom planu bi pobjeda Splićanima vjerojatno donijela veliki zamah i novu energiju za Goricu i nastavak sezone. Sve što je izrečeno u optimalnim epilozima za Bijele znači zapravo revitalizaciju nadanja da se može boriti za vrh. No, istodobno i u polovičnom epilogu (bod), a pogotovo u negativnom (poraz) izvjesni obrnuti doživljaji. Dinamo je do sada uvjerljiv natjecateljski, više nego igrom u HNL-u, a zadržati veliku prednost pred konkurencijom (trenutno 8 nad Hajdukom i 10 nad Osijekom, s utakmicom manje), odnosno povećati je nakon derbija, praktično bi značilo ugasiti svaku neizvjesnost oko borbe za naslov. Eto, zato je derbi na Poljudu važan, pogotovo za Hajdukove ambicije, ali tek nešto manje za Dinamovu želju da ima komotnu situaciju dok se žestoko bori za ostanak u Euro natjecanju. S kakvim akcijama ulaze Bijeli i Modri u derbi...

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

AKTUALNA FORMA

Hajduk 6 - Dinamo 7,5

Podosta je kritičnosti prema igri Hajduka, iako će učinak pokazati da je u posljednjih 8 utakmica, od poraza u Maksimiru, upisano 5 pobjeda, 2 remija i poraz u Osijeku. To je 71 % bodova. Puno se priča o sretnim pogocima u sučevoj nadoknadi, a manje da su u Šibeniku dva boda izgubljena također u posljednjim sekundama. Istina je da Hajduk u proteklih mjesec dana u igri neuvjerljiv, zgrčen u pritisku da se pobjeđuje i realnosti da se muče. Najveći teret je ipak činjenica da Dinamo ima čak 95 % učinka i jedini gubitak dva boda bio je u Varaždinu (1:1). Dinamo doduše djeluje manje energičan u prošla 2-3 HNL dvoboja, vjerojatno zato što se počinju osjećati tereti europskih utakmica.

No, od Varaždina do Varaždina upisano je 8 uzastopnih pobjeda u 2 mjeseca, što ukazuje na kontinuitet dominacije i kad nisu na 100 %.

IGRAČKI KADAR

Hajduk 6,5 - Dinamo 8

Nema dvojbe da je Dinamov roster značajno jači od Hajdukovog, odnosno od ostatka HNL-a. Vrijednost Modrih procijenjena je na 96 milijuna eura, Hajdukov je na 47. Iako su to subjektivne procjene (TM) čini se realnim da je Dinamov kadar kvalitetniji, raznovrsnijih potencijala i što je osobito važno, alternative za održavanje visoke produktivnosti djeluju brojnije. To zapravo i nije čudno uzme li se u obzir različitost ulaganja. Hajduk je utrošio 0, a Dinamo samo na dva pojačanja (B. Šutalo 4, Ljubičić 3) sedam milijuna eura. Modri si tako primjerice mogu dopustiti da pobjeđuju kad je Josip Šutalo ozlijeđen, a igra Boško, te obrnuto. To je bitna razlika u odnosu na Hajduk, koji čim ispadne iz igre netko od važnijih im igrača, odmah ima problem pada moći prve postave. Da o jedinstvenom statusu i važnosti Livaje ne govorimo.

TRENERSKI STATUSI

Hajduk 6 - Dinamo 7,5

U Hajduku se, kako to obično biva, brzo mijenjaju treneri čim rezultat nije po volji okruženja.

U Hajduku jako teško prihvaćaju zbilju da gore od fluktuacije trenera jest fluktuacija igrača. Jedno je s drugim povezano, a zajednički doprinose nestabilnosti momčadi, načina igre, dvojbenim selekcijama i nelogičnim razvojima igrača. Mislav Karoglan je mjesec dana trener, ima 3 pobjede i remi, ali uvjerljiv je dojam da neće dugo biti na klupi. Prema njemu teško će klub imati takvo povjerenje da otrpi njegov “razvojni iskorak”. Ante Čačić je u boljoj poziciji nego prije sezone, upravo zato što rezultati Dinama uvjerljivo brane njegov status. Dok je tako biti će siguran na klupi, a ukoliko bi nakon SP-a rezultati krenuli nekom drugom linijom, onda su sve opcije moguće. U Dinamu su uspješniji od Hajduka, ali u fluktuaciji trenera imaju (nelogično) slične ritmove.

FAKTOR STADIONA

Hajduk 7,5 - Dinamo 7

Na svom stadionu je Hajduk sasvim druge energije u odnosu na gostovanja. To ne čudi jer s 30 tisuća navijača atmosfera je za domaću škvadru vrlo poticajna. Istina je i to da to bitno pojačava očekivanja od momčadi, a posljedično stvara i pritisak. S druge strane ambijent je i velika motivacija Dinamu da se iskaže, i u tome je prilično uspješan. Zanimljivo je da je Hajduk kod kuće odigrao 5 utakmica, a Dinamo toliko na gostovanju. Modri pritom nisu bili uvjerljivi osim u Koprivnici. Bod u Varaždinu i minimalne pobjede uz dosta muke u Šibeniku, Gorici i kod Lokomotive. Gledamo li posljednjih 10 dvoboja (5 sezona) na Poljudu, Dinamo je uvjerljiviji s 4-4-2, osvojivši 53 % bodova. Hajduk ima 33 % učinka, uz opasku da u posljednja tri susreta ima pobjedu i dva remija. Dinamo je posljednju pobjedu upisao 12. rujna 2020. (2:1). Od tadašnjih 11-orica, u Hajduku su samo Čolina i Dimitrov, a kod Dinama Ademi, Oršić, Petković i Livaković.

ATMOSFERA TRENUTKA

Hajduk 6 - Dinamo 8

Možda je aktualni momentum Hajduka opterećeniji nego što bi realno trebao biti. Bit je u tome kako se gleda na stvari. Je li objektivni domet ovaj trenutni (2. mjesto) ili se promišlja da su Bijeli sposobni za naslov. U prvom (po nama logičnijem) doživljaju Hajduk bi mogao djelovati rasterećeniji, ali očito je da u okruženju te javnom mu odjeku vlada uvjerenje da trebaju biti u trci za naslov. Zato Bijeli djeluju u grču i onda kada objektivno igraju bolje od suparnika. Psihologija momenta je vrlo delikatan faktor pripreme momčadi. Pokazuje nam to Dinamova priča, koji je u euro kvalifikacije išao po sustavu više hladno nego toplo, uz podosta kritika okruženja ali je napredovao. Onda je iskoračio osiguravši LP, a pobjeda nad Chelseajem totalno je promijenila atmosferu oko Dinama, trenera i doživljaja momčadi. Zato Modri pucaju od samopouzdanja i svakako rasterećeniji ulaze u derbi(je).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 19:18