MATIJA DJANJESIC Cropix
DVA OVOSEZONSKA DERBIJA

Dinamo je bio puno bolji, a potvrdilo se da se ovaj Hajduk može nazivati i ‘Livaja i još desetorica‘

U dosadašnjem dijelu sezone, Dinamo i Hajduk dvaput su se sučelili u Zagrebu i u oba su navrata Plavi slavili
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. listopad 2022. 09:42

Prvi je maksimirski dvoboj odigran 9. srpnja, bio je to Superkup i Dinamo je pobijedio 4:1, nakon izvođenja 11-eraca, budući da nakon 90 minuta nije bilo pogodaka. Briljirao je tada Hajdukov vratar Lovre Kalinić, koji je svojim obranama i doveo utakmicu do 11-eraca.

U prvenstvenom okršaju, 100. prvenstvenom derbiju Dinama i Hajduka, Zagrepčani su 13. kolovoza pobijedili 4:1, iako su Splićani poveli 1:0 u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela. No, bili su “potopljeni” u drugom poluvremenu, kad je Dinamo i materijalizirao bolju igru u svih 90 minuta...

Gledajući sastave Dinama i Hajduka na te dvije utakmice i uspoređujući ih sa sadašnjim rosterom oba kluba, samo Dinamu nedostaju dva igrača. Veznjak Amer Gojak otišao je u Ferencvaroš, a srednji branič Boško Šutalo teško se ozlijedio u Šibeniku dva tjedna nakon prvenstvenog derbija s Hajdukom, na užasnom travnjaku pod Šubićevcem, koji je postao pravo stratište za igrače.

PRVI DERBI: Sjajni Kalinić i Ivanušec...

Do sedmog trofeja u Superkupu, Dinamo je došao 4:1 (0:0) pobjedom nakon izvođenja 11-eraca. U prvom je, prilikama siromašnom poluvremenu, bolji dojam ostavio Hajduk (Mikanović je uzdrmao gredu), no u nastavku je dominirao Dinamo. Poglavito stoga jer se razigrao Luka Ivanušec, s aut-crte je ušao u sredinu i unosio nered između splitskih defenzivnih linija. Još uvijek mu je to najbolja ovosezonska utakmica, iako je i tada umalo bio tragičar, jer nije iskoristio dva “zicera”.

Dinamo je u tom drugom poluvremenu posve nadigrao goste, ali Hajdukova je vrata začarao fantastični vratar Lovre Kalinić i sa sedam je obrana spasio svoju momčad. No, ipak nije bio svemoguć, nije obranio ni jedan udarac s bijele točke. Petković, Oršić, Ljubičić i Ivanušec bili su precizni, dok je vratar Plavih, Dominik Livaković, “pročitao” Vukovića i obranio je 11-erac, a Mlakar je tukao preko vrata...

DRUGI DERBI: Baturina potvrdio raskošni talent

Svoju petu pobjedu u petom okršaju sa Splićanima u prvenstvu je upisao Dinamov trener Ante Čačić, Plavi su pobijedili 4:1. Dominirali su Zagrepčani svih 90 minuta, no gosti su u prvom poluvremenu sačuvali svoju mrežu, čak su i poveli dalekometnim udarcem Atanasova u sudačkoj nadoknadi.

Međutim, raspoložene “dinamovce” taj pogodak nije “presjekao”. Štoviše, zaigrali su u nastavku još bolje i odlučnije, sijevalo je sa svih strana u kaznenom prostoru Hajduka, a vratar Lovre Kalinić nije bio “svemoguć” kao mjesec dana ranije u Superkupu i Splićani su pune mreže napustili Maksimir.

Sjajnu je utakmicu tada odigrao 19-godišnji Martin Baturina, postigao je izjednačujući pogodak, sudjelovao je još kod dva zgoditka svoje momčadi i potvrdio je svu raskoš svoje nadarenosti. Osim Baturine, strijelci za Dinamo bili su još Ademi, Gojak i Oršić.

Livaja protiv plave momčadi

Uz izvrsnu partiju vratara Kalinića u Superkupu, na oba je ovosezonska derbija Hajdukov najbolji igrač bio, kao i većim dijelom sezone, Marko Livaja. I u tim se utakmicama samo potvrdila teza da se ovaj Hajduk, već drugu sezonu, zapravo može nazivati i “Livaja i još desetorica”...

Međutim, jasno je da u ovakvim utakmicama, kad je s druge strane europski konkurentni i raspoloženi Dinamo, jedan igrač, ma kako kvalitetan bio, ne može donijeti prevagu. To se vidjelo i u dva maksimirska okršaja, a znakovito je da je u prvenstvenom dvoboju Livaja bio vrlo nervozan i nerijetko se okretao prema Hajdukovoj klupi, mahao je rukama i nešto govorio, očito nezadovoljan načinom igre svog sastava.

Ta je frustracija bila logična, Livaja je očito bio svjestan Hajdukove nemoći. S druge, pak, strane, Dinamo je momčadski bolje izgledao u tri od četiri odigrana poluvremena, a razigrana je momčad onda izbacivala i raspoložene pojedince poput Ivanušeca, Baturine, Ristovskog, Ademija, Mišića... (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 23:00