Slavlje Dinama

 BORIS KOVACEV Cropix
NOVA ‘VAR SOBA‘

‘Dinamo je, da je trebalo, mogao dobiti 7:0. A taj dečko trebao bi biti na Dalićevom popisu‘

‘Ne pamtim da se ovo ikad dogodilo Hajduku u derbiju. Dva su velika problema bila jasno vidljiva‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 27. veljača 2023. 09:44

GLEDAJTE UŽIVO ‘VAR SOBU‘


Imali smo što za prokomentirati ovoga ponedjeljka. Derbi Dinama i Hajduka opravdao je očekivanja navijača Modrih, ali i nadvio nove tamne oblake nad Poljudom. Poraz od 4:0 na Maksimiru za Bijele otvara mnoga nova pitanja, dok na Maksimiru već mogu polako početi slaviti novu titulu. Plus 11 i utakmica više u odnosu na Hajduk trebala bi biti dostatan kapital u utrci za pehar, makar Ante Čačić puše i na hladno.

- Bilo je izvjesno da će Hajduk doći na Maksimir i da neće biti u mogućnosti pružiti otpor. To je ispalo još i gore od zamišljenog. Je li tu riječ o nekoj tremi, psihozi igrača? Igrači su postali svjesni događanja u klubu ovog proljeća, Hajduk nije bio kompletan, bio je neorganiziran, trčao je za loptom umjesto ispred lopte... Kad dođeš tako igrati s Dinamom, nije ni čudo. Da su nastavili tako u drugom poluvremenu moglo je biti i 7:0. No, problemi Hajduka ostaju, a kako će ih trener i rukovodstvo rješavati... Ja im ne bih htio biti u koži, ovo je jako teška situacija - kaže Ilija Lončarević.

- Nije toliko neočekivano sve skupa bilo. Gorica je nešto slično mogla na Poljudu napraviti Hajduku. Hajduk ima velikih problema. Ne bih puno o psihologiji ili kadru. Ja mislim da je ovaj derbi stavio točku na i po pitanju razotkrivanja kvalitete u svlačionici. Nakon ovakve serije rezultata u Hajduku trebaju ozbiljno razmisliti o čistki na kraju sezone. Moj je dojam da na Poljudu teško mogu na pravi način surađivati Nikoličius i Leko - rekao je Robert Šola.

image

Mindaugas Nikoličius, Lukša Jakobušić, Ivan Leko

Vojko Bašić/Cropix

- Nikoličius ima jednu viziju nogometa. Igrači koje je dovodio nisu ono što Leko traži. On traži energične igrače s puno duela i kontakta i ne želi od toga odstupiti. A to nisu ovi Nikoličiusovi igrači. Nisu taj kalibar, a i pitanje kakav su uopće kalibar. Hajdukovi problemi nisu počeli od Leke, sada su samo eksplodirali. Moraju na Poljudu dobro razmisliti kako dalje. Bila bi velika pogreška skrivati se iza toga da sada nisu imali nekoliko igrača. S izuzetkom Livaje svi ključni igrači su igrali. Da je trebalo Dinamu, Modri bi u poluvremenu vodili 5, možda i 6:0 - dodaje Robert Šola.

Stanje u Dinamu je jako dobro.

- Neki igrači promijenili su način razmišljanja. Ivanušec je, po meni, bio pravi. Igrao je nogomet s loptom, shvatio je da svoj talent može naplatiti samo na jedan način. Dolazi pred gol bez lopte, da bi onda tamo s loptom napravio ono što može. To su sada neke bitne razlike, taj proces prošao je i Oršić prije godinu dana, ranije i Majer... A sada recimo Baturina nema taj problem. On ima svoju kompletnost u igri, nadam se da mu se to neće pokvariti - kaže Lončarević uz dodatak da je Baturina najkompletniji vezni igrač u HNL-u ovoga trenutka.

- Baturina je, što je utakmica značajnija - bolji. Ozbiljan seniorski nogomet igra, a nema slabu stranu. Ima pregled, dugu loptu, egzekuciju, povratnu trku... Hrvatska? Ja bih ga razmotrio, meni bi bio na sljedećem popisu. Mlad je, donosi novu energiju, drugačiju igru od profila veznih igrača koje imamo... - kaže Šola.

- Hajduk je jučer došao na derbi s još većim klincima nego što su ih imali ranije ove sezone. Nek se nitko ne naljuti, ali to je malo neozbiljno. Moralo se predvidjeti što bi se moglo dogoditi na Maksimiru. Hajduk nije bio ozbiljan protivnik, ne sjećam se kad se to dogodilo Hajduku. Je, ja sam dinamovac, ali to me malo smeta. Druga stvar, mislim da Hajdukovi igrači ili ne mogu pratiti ovaj način igre s tri stopera ili to jednostavno ne razumiju - rekao je Lončarević.

Puno se priča i o odlasku Arijana Ademija. Ta se priča ponovno zakotrljala, ovoga puta čini se, s jakim uporištem.

- Presudan je Ademijev stav. Toliko godina je tu. Zadužio je Dinamo kao malotko unazad tridesetak zadnjih godina. Ako inzistira na odlasku, trebalo bi mu ga se omogućiti. Dinamo je osigurao naslov, to se željelo. Ako želi otići, Dinamo će ga teško zadržati. Nekoliko puta su ga zadržali, vidjet ćemo što će biti... - rekao je Robert Šola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:24