RONALD GORSIC Cropix
ČESTI ‘KRVNIK‘ SPLIĆANA

‘Dinamo je europska klasa, ako osvoji Poljud, prvenstvo će biti zaključeno! Ako ne mogu ja, neka zabiju njih dvojica‘

‘Meni je uvijek bilo najdraže igrati protiv Hajduka na Poljudu! Tu uopće nema dvojbe...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. listopad 2022. 12:42

Sedam golova je zabio Hajduku... Pri vrhu je povijesne ljestvice strijelaca Dinama kad se radi o sudarima s Majstorom s mora. Ona izgleda ovako. Prvi je Franjo Mara Wölfl s 15 golova. Slijede August Lešnik i Slaven Zambata koji imaju po 12, Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop po osam te čovjek o kojem je riječ, El Arabi Hilal Soudani sa sedam. Osmo mjesto dijele Marko Mlinarić, Mario Mandžukić, Junior Fernandes i Mario Gavranović, svaki sa šest golova.

Da, popularni Mr. Derby kako smo ga zvali dok je bio u plavom domu, često je bio krvnik Splićana. Njegovog prezimena se pred velike derbije dva najveća hrvatska kluba društvo s Poljuda plašilo kao kuge. Soudani je zabijao u derbijima kad je trebalo, odlučivao je utakmice. Triput je odlučio derbi protiv Hajduka u - sučevoj nadoknadi vremena. U sezoni 2014./15. je u 90+1. i 90+4. asistirao za potpuni preokret i pobjedu 3:2 i to u utakmici u kojoj je bio trostruki asistent. Sljedeće je godine zabio u 90+5. u Maksimiru za pobjedu 2:1, a sezonu kasnije na Poljudu u 90+3. za pobjedu 1:0. Ovi podaci su zorni dokaz zašto je Hajduk drhtao kad je igrao najbolji stranac u povijesti Dinama.

image

Mikanović i Oršić

DAMIR KRAJAC Cropix

Trenutačno je u Alžiru. S obzirom da igra za Damac, klub iz Saudijske Arabije, ima veliku stanku pa je mogao doma. Naime, izbornik Saudijaca želi reprezentaciju imati na raspolaganju mjesec dana prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, pa je tamošnje prvenstvo već sada “zamrznuto”.

- Da, sad sam doma, ali zapravo samo tri tjedna, nakon stanke nam startaju pripreme - kaže nam Soudani.

Veli da prati Dinamo kad god stigne...

- Kad god uhvatim vremena, gledam sve Dinamove utakmice. Ne gledam samo onda kad igramo utakmice ili kad imamo treninge.

Pa, kako mu izgleda ovaj Dinamo koji vodi Ante Čačić?

- Izgledaju jako, jako dobro. Baš mi je jako žao što u ove dvije utakmice sa Salzburgom nisu uzeli više bodova. Mislim da su mogli, da je bilo prilike. Dinamo je postao respektabilna europska momčad, Kad god igraju, protiv bilo kojeg kluba, ja sam uvjeren da svakoga mogu pobijediti. Eto, sad igraju protiv Milana u Zagrebu, ja vjerujem da mogu dobiti Rossonere, da će se na kraju plasirati u europsko proljeće. Jer ovaj Dinamo mora igrati na proljeće u Europi, toliko je dobar da bi bila velika šteta da u drugom dijelu sezone ostane samo na domaćem prvenstvu.

image

Soudani

MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Kaže da ga uopće nije iznenadila pobjeda Modrih protiv Chelseaja...

- Kažem vam, mene više Dinamove pobjede nad velikim europskim klubovima uopće ne iznenađuju. Gledao sam utakmicu protiv Chelseaja. Inače, kad smo već kod Chelseaja, ja sam njihov veliki fan. Neki navijaju za Real, Barcelonu, Liverpool, ali ja sam uvijek bio za Chelsea. Osim toga dana kad je protiv kluba koji volim igrao Dinamo, klub koji - najviše volim. Tu utakmicu Dinamo je zasluženo dobio, skroz zasluženo, odigrali su kao moderna, ozbiljna europska momčad. Dinamo igra na vrhunskoj razini, baš kao što treba igrati u Ligi prvaka. Ma, sad kad gledam, žao mi je i one utakmice na San Siru protiv Milana. Do onog jedanaesterca Dinamo se držao ravnopravno. No, eto sad prilike za revanš u Maksimiru.

A kako će Modri u petak protiv Hajduka na Poljudu?

- Meni je uvijek bilo najdraže igrati protiv Hajduka na Poljudu! Tu uopće nema dvojbe. Uvijek je pun stadion, atmosfera je fantastična, to nadahnjuje, inspirira. Utakmice Dinama i Hajduka uvijek su bile velike utakmice. Bez obzira na kojim se pozicijama nalazila ta dva kluba. Vidim da sad Dinamo dolazi u Split s osam bodova prednosti u odnosu na Splićane. To znači samo jedno, Hajduk je pod velikim pritiskom. Jer oni jednostavno moraju pobijediti. I neodlučeno je “bingo” za Modre, ostaje velika razlika i, realno, Hajduk će teško to onda sustići. Dinamo rijetko posrće u HNL-u, pa do sad su samo jednu utakmicu odigrali neodlučeno. A ako Dinamo pobijedi, onda je hrvatsko prvenstvo vjerojatno završeno, opet će biti prvak. Dobro, ne može se to sa sigurnošću tvrditi, nogomet je čudna i nepredvidiva igra, do kraja prvenstva ima još dosta utakmica. Ali zar zaista netko vjeruje da bi Hajduk mogao dostići 11 bodova zaostatka?

Veli da je momčad Ante Čačića jednostavno bolja od Hajduka.

- Dinamo je momčad europske klase koja se bori s velikim europskim klubovima, razina je više od svih ostalih hrvatskih klubova, pa tako i od Hajduka. Međutim, radi se o derbiju, a u takvim utakmicama ne pobjeđuju uvijek oni koji su bolji. Derbi će dakle biti skroz neizvjesna utakmica.

Neka zabiju Petković ili Oršić

Inače, nije tema, ali ne treba zaboraviti da je bio i "krvnik" Rijeke, postao je klupski rekorder i po broju postignutih pogodaka u dvobojima protiv Rijeke. Zabio ih je ukupno 14, čime je na povijesnoj ljestvici prestigao slavnoga kapetana Zambatu, koji je mrežu Rijeke tresao 13 puta. Pa zbog činjenice da je trpao Hajduku i Rijeci, prozvali smo ga Mr. Derby... Punih je pet godina bio u maksimirskom klubu I osvojio četiri naslova prvaka Hrvatske, tri Hrvatska nogometna kupa i nacionalni Superkup, dvaput je s Plavima igrao u skupinama Lige prvaka, dvaput u skupinama Europske lige... Uostalom, golom u petoj minuti produžetka nezaboravne utakmice u Salzburgu u play-offu lansirao je Dinamo u Ligu prvaka.

Kad ga pitamo o sjećanjima na dvoboje s Majstorom s mora na Poljudu, kaže.

- Ne mogu izabrati koja mi je bila najbolja utakmica. Jer sve su mi bile - super. Uvijek sam dobro igrao u Splitu. Ako nisam zabio, onda sam asistirao, uvijek sam nešto smislio, ha, ha, ha... Baš sam Hajduku radio probleme na Poljudu. Najdraži pogodak s Poljuda jest iz sezone 2016./17. kad smo pobijedili s 1:0, a zabio sam ga doslovno u zadnjoj sekundi! Gojak mi je asistirao. Ma znate, baš mi je drago što ste me nazvali prije tog derbija Hajduka i Dinama. Znači da me niste zaboravili.

Onda je dobro raspoložen nadodao...

- Joj, baš mi je žao što ne igram taj derbi u petak. Da opet zabijem Hajduku, ha, ha, ha... Ali kad već mene nema, neka zabiju Oršić ili Petković. Ili bilo tko drugi. Gledat ću utakmicu i mislim da ću skakati kraj ekrana ako Dinamo pobijedi - zaključio je Soudani, 34-godišnji alžirski napadač.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 11:28