VLADIMIR DUGANDŽIĆ/Cropix
NEIZVJESNOST U MAKSIMIRU

‘Dinamo je izabrao krivu taktiku, igrači će postati nervozni. Perišić? Zvuči nestvarno‘

Dinamo je u Superkupu favorit. Zna se koliko Livaja znači Hajduku, a on je suspendiran, kaže Gračan
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. srpanj 2023. 17:16

Što donosi Superkup Dinama i Hajduka, a kakva će biti sljedeće sezona HNL-a? Nenad Gračan, nekadašnji igrač Bijelih, kao i trener oba kluba, kaže nam sljedeće...

- Dinamo je u Superkupu favorit. Zna se koliko Marko Livaja znači Hajduku, a on je suspendiran. Osim toga, igra se u Maksimiru. Igrači Dinama imaju veliki motiv da na svojem terenu podignu pobjednički pehar, ali mnogi od njih i da naprave transfer do kraja prijelaznog roka. Dosta ih ima koji to očekuju. Dinamo je u prednosti.

Što se može očekivati po pitanju kvalitete igre u subotu, 15. srpnja, na uvertiri u sezonu?

- Više se može očekivati želja da se dobije nego ljepota. Početak je sezone, momčadi nisu optimalne ni po pitanju spremnosti, ni natjecateljskog ritma. Očekujem zanimljivu utakmicu, no ljepotu ne.

Došlo do zasićenja

Dok su Modri kompletni u odnosu na završnicu protekle sezone, logično je ustvrditi da se igrački odnos snaga, koji je bio u njihovu korist, nije promijenio. Međutim, što će kasnije donijeti HNL?

- Mislim da će biti puno neizvjesnije nego što je bilo dosad. Dinamo se praktično nije pojačao, a za očekivati je da netko od njegovih igrača napusti klub. To se prije nije događalo, već godinama u Dinamo se znalo tko odlazi, a tko dolazi, nije se živjelo u neizvjesnosti kao sada. To može utjecati na momčad i njezin učinak u prvenstvu. Mislim da je kod nekih igrača došlo do zasićenja od naše lige, da već dugo razmišljaju o odlasku, ali nikako da to ostvare. Imamo Hajduk, ali i Rijeku i Osijek, te mislim da će prvenstvo biti puno zanimljivije i neizvjesnije nego dosad.

image
NIKŠA STIPANIČEV/CROPIX

Hajduk očekuje pojačanja, no najveća je priča nastala o Ivana Perišića...

- To je nestvarno. S obzirom na situaciju koju Ivan ima i igre koje pokazuje zaista bi bilo čudo da dođe u Hajduk. Iako su igrači iz Dalmacije vezani za Hajduk, pa se kod njih nikad ne zna. Može i Perišić donijeti odluku koja bi iznenadila javnost, ali ne i njega, a to je da se vrati na Poljud. Jasno da bi to puno značilo za Bijele, što se tiče momčadi, ali i cjelokupnog okruženja, jer zaista je kvalitetan igrač. Međutim, teško je vjerovati da će se ostvariti baš ove godine. Lijepe su to priče, svi bismo to htjeli, ali mislim da Perišić može još puno pokazati u ligama Petice.

Dok Perišića nema i stanje je redovno, Dinamo je nedvojbeno, unatoč svim nesigurnostima u to kakvu će imati momčadi tijekom jeseni, još uvijek prvi kandidat za osvajanje HNL-a.

Moguća je nervoza

Je li taktika čekanja do kraja ljeta i prijelaznog roka dobra?

- Nije. Sigurno nije. Nikako ne može biti dobra neizvjesnost kod igrača jer ona donosi da nisu sto posto glavom u Dinamu. Ako bilo što pođe krivo, može se pojaviti nervoza koja se potom prenosi na cjelokupnu momčad. Kad se ranijih godina pričalo o Dinamu, govorilo se o jasnom favoritu, a zatim o tome tko će biti drugi, a tko treći. Ove godine možda jesu za nijansu kvalitetniji od ostalih, ali ne mogu tvrditi da je to - to. Nitko u to ne može biti siguran.

Spomenuli ste Rijeku, sviđa vam se što je napravila u prijelaznom roku?

- Spomenuo sam je jer ima pragmatičnog trenera Sergeja Jakirovića. Okrenuli su se u drugom smjeru, kod njih postoji kvaliteta, vrlo su učinkoviti u igri i odgovorni. Dok se dvojica čupaju za prvo mjesto, to jedna momčad sa strane može iskoristiti. Rijeka može biti iznenađenje ove sezone. Bit će tu svega, prošlo prvenstvo je pokazalo da nigdje nisi siguran. Nije bilo kao prije kad si znao da ćeš na nekim gostovanjima pobijediti. Puno bodova se izgubilo, i Dinamo i Hajduk su prosuli dosta toga. Nažalost, kod klubova iz donjeg dijela tablice ne vidim da su se pojačali - rekao je Gračan, izbornik hrvatske ženske reprezentacije.

Odluka s bijele točke

Dinamo je prošle godine osvojio Superkup svladavši na Maksimiru Hajduk 4:1 udarcima s bijele točke nakon što je poslije 90 minuta igre, a produžetka nema, bilo 0:0. Prilikom raspucavanja za Modre su pogodili Petković, Oršić, Ljubičić i Ivanušec, a za Hajduk samo Livaja. Mlakar je pucao preko gola, a udarac Vukovića obranio je Livaković.

7

puta je pobjednik hrvatskog Superkupa bio Dinamo

5

puta je pobjednik hrvatskog Superkupa bio Hajduk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 09:32