TOM DUBRAVEC Cropix
HAJDUKOV AS UPISAO JUBILEJ

‘Dinamo je naizgled pobjegao, ali imamo mogućnost okrenuti situaciju, želimo se boriti za oba trofeja‘

Zagrepčanin sa splitskom adresom je prošle nedjelje ključnim golom prelomio susret s Belupom
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. rujan 2022. 18:33

David Čolina, proslavio je prošle nedjelje 100. nastup u dresu Hajduka. Okruglu svečarsku brojku obilježio je pogotkom, presudnim zgoditkom koji je prelomio utakmicu s Belupom (5:1). U ulozi desnog beka istrčao je Čolina iza zadnje linije Farmaceuta i zabio u maniri rasnog centarfora.

"Neću kazati da na treningu vježbamo baš takve akcije, ali često Elez dugim loptama traži Livaju ili nekog od igrača po bokovima", ispričao nam je Čolina.

Nije pritom otkrio što mu je Dambrauskas na poluvremenu detaljno kazao, jer Čolina je na odmoru zamijenio Lovrencsicsa.

"Što će mi reći nego da pokušam što više probijati po boku."

image
TOM DUBRAVEC Cropix

‘Velika je stvar 100. nastup za Hajduk‘

Prije Hajduka igrao je za Dinamo i Monaco, ali s obzirom na 100 nastupa, može se ipak ustvrditi kako je Hajduk klub u kojem je 22-godišnji Čolina ostavio najdublji trag.

"Ne mogu reći da se nisam nadao, velika je stvar napraviti 100. nastupa u velikom klubu poput Hajduka", ponosno je kazao Zagrepčanin koji je omladinski pogon prošao u Maksimiru.

Ali, nogometni put je Čolinu preko Kneževine u ljeto 2019. doveo do Poljuda gdje zbraja dojmove i prebire po sjećanju. Tri najdojmljivije utakmice u bijelom dresu?

"Zadnja protiv Belupa, finale Kupa protiv Rijeke i debi u Varaždinu prije tri ljeta."

Ušao je Čolina već u četvrtu sezonu na Poljudu, zadovoljan je do sada ostvarenim, ali i sam priznaje “ima mjesta za napredak”. Međutim, bilo je u protekle tri sezone i teških trenutaka.

"Svakom igraču je teško kada ne igra. Ne znam tko nije nezadovoljan, ali pripremiš se za neki drukčiji život. Kod Tudora sam malo igrao, posebno na početku njegovog mandata. Ne bih rekao da sam bio otpisan, ali teško smo pronalazili zajednički jezik. Ipak, kako je vrijeme odmicalo bilo je sve lakše."

Je li problem bio u sustavu 3-5-2?

"Mislim da nije problem u sustavu, jer kasnije smo i kod Tramezzanija igrali isti sustav. Mogu igrati i bočnog u toj formaciji."

Može Čolina igrati na više pozicija. Univerzalan je igrač, polivalentan. Već smo ga kod Dambrauskasa ranije viđali i na lijevom krilu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Primarno je lijevi bek

"Moja primarna pozicija je lijevi bek, ali mogu igrati i sve ostalo što trener kaže."

Osim lijevog krila i veznjaka na lijevoj strani, igrao je desnog beka. I to upravo kod Gustafssona prošle godine na utakmici u Šibeniku kada su Bijeli poraženi 0:2. Lovrencsics je igrao krilo, a Čolina beka na desnoj strani. Ozljedom Mikanovića i slabijom formom Mađara, pruža se Čolini prigoda da se barem do kraja rujna u kontinuitetu nalazi na desnom beku.

"Na treningu igram sve pozicije, na utakmici ulazim gdje zatreba, ali mislim da mi je ipak najbolja perspektiva na lijevom beku", čvrsti stav će zauzeti Čolina.

Borit će se u konkurenciji s Melnjakom za tu poziciju, međutim u bliskoj budućnosti, a tu prvenstveno mislimo na utakmicu u Šibeniku, Čolinu vidimo ponovno na desnom beku.

"Kada govorimo o Šibeniku moram reći da se ni ne sjećam tog poraza od prošle godine kada sam igrao beka. Više sam fokusiran na utakmicu koja nas čeka u petak, jer znam da je Šibenik ove sezone tvrda momčad koja prima malo pogodaka."

Koji je recept za Šubićevac?

"Vrlo jednostavan, odigrati kao drugo poluvrijeme protiv Belupa i nema straha za pobjedu."

U osam dana Hajduk ima raspored koji mu pruža veliku šansu uzeti svih devet bodova. Šibenik, Rijeka i Istra su protivnici, ali lako je raditi kalkulacije na papiru.

‘Dinamo je naizgled pobjegao, ali...‘

"Ne bih nikoga podcjenjivao. Istina je da smo favoriti u sve tri utakmice, međutim u HNL-u svatko ima pravo nadati se da nekome može pokvariti planove. Najbolji primjer je Varaždin koji je ušao iz druge lige, a danas je u vrhu."

Kako se nosite s pritiskom pobjeda? Nakon dva poraza u početku sezone smanjio se kredit za pogreške.

"Treba samo gledati sebe i tražiti pobjedu u prvoj sljedećoj utakmici. Ostalo je 30 dvoboja do kraja, ne treba kalkulirati i baviti se pritiskom i nekim serijama. Dinamo je naizgled malo pobjegao, ali imamo još tri utakmice s Modrima, imamo mogućnost okrenuti situaciju. Igra Dinamo i Ligu prvaka, bit će kod njih velike energetske potrošnje, mogli bi negdje i pasti u tom gustom rasporedu."

image
DAMIR KRAJAC Cropix

‘Pregovori su u tijeku...‘

Nismo zaboravili da Čolini ugovor ističe u ljeto 2023. godine. Kakva je situacija s novim ugovorom, razgovara li se o produljenju ?

"Pregovori su u tijeku, to je jedino što mogu reći. Ljetni mercato? Bilo je ponuda, kao što je bilo i prošle zime kada je postojao upit Venezije."

U privatnom vrijeme najviše se Čolina druži s Livajom i Elezom.

"Brzo sam se adaptirao u Splitu, već u prvoj sezoni. Od suigrača sam najviše s Livajom i Elezom, s njima sam pronašao zajedničke teme."

Otkrio nam je i kakav nogomet preferira na TV-u, te tko mu je idol.

"Uzor mi je bio Marcelo, a što se tiče nogometa, trenutno najviše uživam gledajući Manchester City i Arsenal."

Koji je cilj s Hajdukom?

"Boriti se za oba trofeja. To je cilj svakom igraču Hajduka."

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 04:07