PAUN PAUNOVIC Cropix
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Dinamo je ostao dužan navijačima! U 300 minuta borbe s Hajdukom nije zabio gol i nije pokazao ništa...

Protiv najvećeg su rivala ove sezone Dinamo je osvojio samo jedan bod...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 20. svibanj 2022. 11:46

Je li Dinamo favorit u subotnjem ogledu s Hajdukom? Možda će prethodno pitanje nekome zvučati šaljivo. Možda čak i provokativno. Dinamo je, naime, kvalitetom momčadi, ali i organizacijskom moći godinama već najdominantnija pojava u hrvatskom nogometu. Dinamo je ponovno obranio i titulu hrvatskog prvaka. Ovogodišnji trofej "modrima" je 23. naslov u povijesti Prve HNL.

Međutim, u jednom detalju postavljeno se pitanje čini posve opravdanim. Dinamo je ove sezone bio favorit protiv Hajduka u sve tri odigrane utakmice. Ali, pogled u retrovizor aktualnog prvenstva kazuje da Dinamo nijednom nije pobijedio Hajduk. Štoviše, od devet mogućih Dinamo je osvojio - jedan bod. A u tri ovosezonska ogleda sa Splićanima "modri" nisu postigli nijedan pogodak?

Sterilni "modri"

Fenomen Dinamove inferiornosti spram Hajduka tijekom ove sezone zaslužuje pozornost. Nadmetanje dvaju rivala počelo je još sredinom rujna prošle godine, kada je Dinamo zbog europskih obveza iskoristio joker odgode utakmice na Poljudu (trebala se igrati 19. rujna). Iz današnje perspektive Dinamovo se "izbjegavanje borbe" doima posve promašenim. Hajduk je u tom razdoblju (još ga je trenirao Jens Gustafsson) izgledao poprilično ranjivo: Splićani su prethodnu utakmicu na Poljudu izgubili od Rijeke (1-2).

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Sljedeći sraz sa Splićanima Dinamo (5. prosinca) nije mogao izbjeći. Hajduk je došao u Maksimir četiri dana nakon što je Rijeka "modre" eliminirala iz Kupa (1-3). Hitno je smijenjen i trener Damir Krznar. Momčad je preuzeo "vojnik kluba" Željko Kopić. Ništa, međutim, nije pomoglo. Dinamo je te prosinačke večeri izgledao jadno i depresivno...

Kopić je tijekom 90 minuta promijenio četvoricu igrača (među inima Mišića i Oršića) te čak tri sustava igre: počeo je s 4-2-3-1, potom prešao na 4-1-4-1, da bi naposljetku pokušao s 4-4-2. Osim tri boda Hajduk je pobjedom usred Maksimira (2-0) stekao samopouzdanje i vjeru kako pored ovako "impotentnog" Dinama može postati prvak. Marko Livaja se nametnuo kao igrač koji će dominirati HNL-om, a trener Valdas Dambrauskas je ustvrdio:

- Igrali smo kao ozbiljna momčad i veliki klub.

Nakon što je godinama Hajduk izgledao kao usputni sparing-partner "modrima", postalo je jasno da se "svehrvatski derbi" vratio u HNL. S nestrpljenjem se očekivao "uzvrat" u Splitu, 12. ožujka. Oba su trenera, međutim, podlegla prekomjernom respektu (o čemu svjedoči i rezultat 0-0). I Dambrauskas i Kopić priklonili su se vlastitom oportunizmu i prigodnoj pragmatičnosti. U igri Hajduka i Dinama nije bilo nimalo rizika. Dominirale su "nabildane" obrane, vezne linije bez lucidnosti i napadački pokušaji - izvan domašaja. Umjesto nogometnog spektakla, svjedočili smo opskurnoj predstavi čije su se impresije ugasile zajedno s reflektorima poljudskog stadiona.

Nakon višekratnog prolongiranja odgođena utakmica 9. kola napokon je dobila termin koji svima odgovara: 20. travnja. Tako su barem mislili navijači Dinama. Na njihovu žalost, maksimirska momčad niti u proljetnom ozračju nije bila raspoložena za dvoboj s Hajdukom. U većem dijelu susreta igra je bila preslika prethodnog poljudskog ogleda. Iz pat-pozicije utakmicu je izbavio potez, odnosno pogodak Nikole Kalinića, koji je još jednom reanimirao Hajdukove šampionske ambicije.

Nisu pokazali ništa

Tijekom 300-tinjak minuta nadmetanja s Hajdukom ove sezone, Dinamova momčad praktički nije pokazala ništa. No, "subota je novi dan". I nova utakmica. Dinamo dočekuje Splićane u šampionskom ozračju, bez pritisaka i imperativa. Pod većim će stresom u Maksimiru biti Hajdukovi nogometaši. Momčad Valdasa Dambrauskasa mora zadržati visok tonus igre i samopouzdanje uoči najvažnije utakmice sezone: finala Kupa, protiv Rijeke.

Upravo zbog tih i takvih okolnosti, kao i velikih očekivanja svojih navijača, momčad Dinama u subotnjem derbiju ipak možemo smatrati - favoritom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 09:24