DAMIR KRAJAC Cropix
USUSRET SUPERKUPU

Dinamo je trenutačni pobjednik u prijelaznom roku, no najskuplje pojačanje sigurno neće igrati protiv Hajduka

U subotu 9. srpnja Dinamo i Hajduk utakmicom Superkupa na Maksimiru otvaraju novu sezonu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. srpanj 2022. 15:17

U subotu 21. svibnja Dinamo i Hajduk utakmicom 36. kola HNL-a zaključili su prošlu sezonu. "Modri" su pobjedom (3-1) potvrdili naslov prvaka. U spomenutom susretu, koji je imao tek draž prestiža dvaju najvećih rivala hrvatskog nogometa, za Dinamo su igrali (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Lauritsen, Šutalo, Bočkaj - Mišić, Ademi (Gojak) - Špikić (Menalo), Ivanušec (Baturina), Oršić - Petković. Za Hajduk (4-2-3-1): L. Kalinić - Mikanović, Ferro (Simić), Elez, Melnjak (Čolina) - Vuković (Grgić), Fosatti - Sahiti (Livaja), Krovinović, Biuk - Ljubičić (Mlakar). Zbog ozljeda (ili bolesti) kod domaćina nisu bili u konkurenciji Ristovski, Bulat i Theophile, a kod Splićana Lovrencsics, Katić, Atanasov, Eduok i N. Kalinić.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

U subotu 9. srpnja Dinamo i Hajduk utakmicom Superkupa, na istome mjestu (stadion Maksimir) otvaraju novu sezonu. Što se u proteklih šest tjedana promijenilo? U dosadašnjem tijeku prijelaznog roka Dinamo je bio kudikamo aktivniji. U Maksimiru su praktički osnažili sve linije u momčadi: Boško Šutalo je pojačao Dinamovu obranu, a Robert Ljubičić vezni red, dočim bi "igru prema naprijed" trebali unaprijediti Josip Drmić i Antonio Marin. Maksimirsku svlačionicu (zasad) je napustio jedino Bartol Franjić.

Kadar će se još mijenjati

Kod Hajduka je gotovo inverzna situacija: na Poljudu više ne stanuju stoperi Ferro i Katić, Ljubičić je ustupljen austrijskom LASK-u, a pričuvni vratar Posavec napustio je klub. Kao pojačanje za posljednju liniju doveden je Toni Borevković.

Roster igrača je međutim poprilično nestabilna varijabla, podložna stalnim promjenama. Barem do 31. kolovoza dok traje ovoljetni prijelazni rok. Za očekivati je da će se do navedenog datuma grupni portret igrača Dinama i Hajduka dodatno, a možda i značajno izmijeniti. To dakako nije spoznaja koja bi Čačića i Dambrauskasa mogla učiniti sretnima. Priželjkivanja su svakog trenera da već uoči početka priprema ima "čistu situaciju" glede igračkog kadra.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

A što su Čačić i Dambrauskas spoznali tijekom pripremnog razdoblja pokazat će nam subotnja utakmica Superkupa. Kontinuitet neporaženosti u pripremnim ogledima (od 2019.) Dinamo održao kroz tri utakmice: protiv Shkendije (3-0), Nafte (3-0) i Spartaka iz Trnave (3-3). S obzirom na (opskurnu) kvalitetu suparnika, možda bi i završne zaključke trebalo kuvertirati i prolongirati objavu - nakon utakmice protiv Hajduka.

Splićani su pak pripreme okončali - bez pobjede. No, njihovi su suparnici zvučali respektabilnije: Cluj (0-2), HSV (2-2), Gent (0-3), Kisvard (1-1).

Ante Čačić je pobornik teze - "ako moram birati protivnika, onda neka to bude što slabiji suparnik". Klubovi iz Sjeverne Makedonije, Slovenije (Druga liga) i Slovačke Dinamu su poslužili uglavnom za "bildanje samopouzdanja". Usput je Čačić izučavao i alternativne opcije sustava i načina igre. No, onaj standardni 4-2-3-1 za subotnju utakmicu jamačno neće mijenjati.

Valdas Dambrauskas u ponešto je delikatnijoj situaciji. On još nije posve definirao primarnu formaciju Hajdukove momčadi. Nekako se najdojmljivim čini raspored 4-2-3-1, s isturenim N. Kalinićem, te Sahitijem, Livajom i Biukom iza njega, a Krovinovićem i Grgićem u trećoj liniji. No, spomenuta se opcija čini kao taktička varijanta koja bi mogla proći na Poljudu protiv suparnika iz donjeg doma HNL-a. Za zahtjevnije protivnike ova se formacija doima u defenzivnom smislu - isuviše krhkom.

Čačić vs. Dambrauskas

Dambrauskas je tijekom pripremnog razdoblja pokušavao "ukalupiti" svoju momčad i u sustav 4-4-2, s Kalinićem i Livajom u napadu te četvoricom igrača (raspoređenih u obliku romba) u veznom redu. Igra i rezultat protiv belgijskog Genta sugeriraju da Litavac nije uspio. Ili je barem mogao uočiti manjkavosti koje bi trebalo ukloniti...

Čačić se tijekom priprema u Sloveniji suočio s rebusom kakvoga Dambrauskas pokušava riješiti - od veljače. Trener Hajduka mora pronaći momčad i način igre u kojemu bi mogli zajedno funkcionirati Nikola Kalinić i Marko Livaja. Od trenera Dinama se pak očekuje da u istu momčad ugura Brunu Petkovića i novopridošlog Josipa Drmića.

Dosad Petković i Drmić nemaju puno zajedničkih trenutaka i uspomena. Na slovenskim su pripremama zajedno odigrali samo dvadeset minuta. Započeli su drugo poluvrijeme protiv Spartaka, a onda je Drmića u 65. minuti zamijenio mladi Rukavina. "Modri" su spomenutih dvadesetak minuta igrali u sustavu 4-4-2 i golom Petkovića smanjili vodstvo Slovaka na 2-3.

Uoči subotnjeg sraza pozicija Ante Čačića doimlje se nešto komfornijom, ponajprije zbog raskošnijeg izbora kvalitetnih igrača, u svim linijama momčadi. Ali temeljne postavke Dinama i Hajduka prije Superkupa nisu podešene: momčadi i nadalje nisu definirane, a forma pojedinaca još nije usuglašena. Niti je dosegnula željenu razinu...

Dinamo - Hajduk (po linijama)

Vratari: 7,5 - 7

Obje momčadi imaju pouzdane vratare. Konačno, radi se o reprezentativcima. Livaković i L. Kalinić, kada "imaju svoj dan" (kako kazuje znamenita floskula) mogu usmjeriti svaku utakmicu

Obrana: 7 - 6

Maksimirska je zadnja linija osnažena i kudikamo uigranija od Hajdukove. Nakon odlaska Ferra i Katića, treneru Valdasu Dambrauskasu tek predstoji posložiti defenzivni segment momčadi

Vezni red: 7 - 6,5

Dinamo ima neosporno kvalitetniji potencijal na sredini terena. No, hoće li "modri" u subotu i dominirati ovisi o trenutačnoj razini forme, kao i kompaktnosti, odnosno uigranosti linija

Napad: 8 - 8

Oba trenera imaju na dispoziciji ubojite tandeme: Čačić - Petkovića i Drmića, Dambrauskas - Livaju i N. Kalinića. Dakle, pojedince koji u trenucima nadahnuća mogu sami riješiti maksimirski dvoboj

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 03:55