NIKSA STIPANICEV Cropix
LEGENDA HAJDUKA

‘Dinamo je u crvenom! Vidjet ćete već na sljedećoj utakmici u Splitu da će biti barem 15.000 gledatelja‘

‘Sada je očito da se nešto s Dinamom događa. Nije kao prije, niti približno‘, priča Zlatko Vujović.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. travanj 2023. 22:08

Nastavi li Hajduk pobjeđivati HNL bi mogao ući u spektakularnu završnicu. Dinamo svako toliko "iščaši nogu", tek je sanira pa opet. Zagrepčani ne igraju dobro, devet je kola do kraja i danas je dojam da će prosuti još bodova. Kakav je to Dinamo, kakav je to prvak koji u dvije utakmice nije u stanju svladati uvjerljivog fenjeraša Goricu? Koji je u tri susreta s dva najslabije kluba osvojio dva boda?

Hajduk je na Šubićevcu došao do treće pobjede u nizu, iako sa završnicom nakon vodstva 3:0 ne može biti ponosan. No, to je ostalo u Šibeniku, više nije bitno. Marko Livaja vuče. Koliko ga ostali mogu pratiti to je pitanje, a moraju nastaviti dobivati žele li da ih neki budući kiksevi Modrih potpuno vrate u igru. Razlika je ipak sedam bodova.

image

Zlatko Vujović (desno gore)

TOM DUBRAVEC Cropix

Jedna od legendi Bijelih koju novinari često pitaju za mišljenje je Zlatko Vujović.

- Teško mi je reći hoće li Hajduk osvojiti titulu, ali sedam bodova nije velika razlika. Do kraja mora sve dobiti želi li biti biti prvak - kazao nam je Vujović i dodao:

- Bilo je prilika i u nekim od ranijih sezona, ali kad je bilo ključno Hajduk je počeo padati. Sada je očito da se nešto s Dinamom događa. Nije kao prije, niti približno. Ademi i ranije Oršić su otišli, to se osjeti. Kod Dinama je situacija ušlo u crveno, nešto će trebati mijenjati. Za Hajduk je najvažnije što je dobio u Šibeniku, Livaja je svoje napravio.

Dominira među Bijelima sa 18 golova i 10 asistencija, po statistici nema mu ravna u HNL-u.

- To je super za Hajduk i navijače. Prvenstvo će biti jako zanimljivo, iako Dinamo i dalje ima kvalitetu za Hrvatsku ligu. Najvažnija će utakmica biti derbi na Poljudu. Hajduk mora gledati sebe, a ne Dinamo. Sad je dobar.

Je li objektivno da Bijeli dobiju sve do kraja? Eventualno mogu si priuštiti jedan pogrešan korak. Eventualno.

- Zašto ne? Tko to može svladati Hajduka ako je pravi. Jedino Dinamo i možda Rijeka, koja je malo došla k sebi.

Smiješak pomalo stiže na lice trenera Ivana Leke.

- Kvalitetan je trener i to je pokazao. Ovdje je htio napraviti kao vani, tamo je igrao s trojicom igrača u obrani, ali za to moraš imati pametne i brze. U Hajduku to nije išlo, no kad je vidio da ne valja trebao je promijeniti u četvoricu. I promijenio je, ali trebao je malo ranije reagirati, ne biti baš toliko tvrdoglav te bi i prije došli dobri rezultati. No, Leko je samokritičan, kad izgubi "pokrije se ušima", kaže da nisu zaslužili osvojiti titulu ako nisu sposobni dobivati. Realan je momak, shvatio je neke stvari i ide na bolje. Trebat će mu za sljedeću sezonu pojačanja da može krenuti silovito i bude dominantan.

Pitanje je hoće li trajno igrati sa četvoricom u obrani, što determinira cijelu strategiju, dakle i napadačku, ili tražiti u prijelaznom roku rješenja za svoj nogomet.

- Rezultati su jedino mjeriloo i ima dovoljno vremena da odluči. Kad je vidio koja je ura napravio je zaokret. Dakako, i on, kao i igrači, imaju zasluge što je sada bolje. Kad pogledate gdje je i koga trenirao ništa mu se ne može prigovoriti.

Livaja je igrao pod injekcijom i ponovno bio najbolji na terenu. Strijelac i dvostruki asistent.

- Najbolji bi bio i da igra s jednom nogom. To je tako.

Zato što je toliko dobar ili zbog toga što suparnici nisu kvalitetni?

- Jedno i drugo. Što da se, ne daj Bože, ozlijedi?

Sviđa li vam se još netko osim Livaje?

- Nikola Kalinić ne igra, ne znam zašto ga stavlja tako malo jer zdrav je. Neću se miješati, kažem samo što mislim. Obožavam Sahitija, ima ponavljanje i brzinu, istina da se u velikoj želji nekad zabije među tri igrača ili mu ne uspije dribling. No, on sprinta. Krovinović je dobar, Benrahou ima finu lijevu nogu, ali mora se dodatno uklopiti u ekipu. Za našu ligu ima kvalitetnih igrača, ali moraju to u svakoj utakmici pokazati. Nije dobro ako odigra jednu pa ga nema na pet. Kao primjerice stoper Awaziem. U prvih nekoliko nastupa vidiš da ima skok, pas, da djeluje kao ozbiljan igrać, a poslije se malo najeo i radio kikseve koji će nas možda koštati prvenstva.

U središtu obrane igraju Ferro i Vušković., Kako vidite 16-godišnjeg stopera?

- Vušković je mlad, ne možemo tražiti da sve pregazi. Veliki je talent i ne treba mu isticati svaku pogrešku kao što je bilo protiv Lokomotive. Pustimo ga igrati. U svakoj utakmici mora učiti. Nadam se da će izrasti u pravog stopera, samo ako bude trenirao.

U Splitu zna brzo skočiti euforija, kako sada artikulirati atmosferu?

- Vidjet ćete već na sljedećoj utakmici u Splitu da će biti najmanje petnaest tisuća gledatelja. Hajduk se približio i to treba držati. Ne vidim gdje bi mogao izgubiti. Sve mora dobiti, nema neodlučenoga, ako želi biti prvak. Neka se pokaže kad je najteže. Očekujem od igrača da budu napeti, svjesni važnosti svakog susreta. Raspored je dobar, imaju razloga vjerovati - zaključio je Zlatko Vujović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 00:57