MARKO TODOROV Cropix
PIŠE ROBERT MATTEONI

Dinamo je uvjerljivo bolji od Hajduka! Rezultat 4:1? I za to postoji jedno logično objašnjenje...

Svakom laiku bez puno razmišljanja može biti jasno gdje je ključna razlika između dva kluba.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 06:05

U Superkupu 2022. Hajduk je otvorio natjecateljsku sezonu s Dinamom 9. srpnja. Podsjetimo, Modri su boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedili. No, u igri, uz solidno prvo poluvrijeme Hajduka, Dinamo je dominirao u nastavku i samo je Lovre Kalinić bravuroznim obranama spasio Bijele od težeg poraza.

Točno 35 dana kasnije Dinamo je opet potpuno nadigrao Hajduk, uz naglasak da je bio bolji u prvom kad je gubio 0:1, a bio je bitno bolji u drugom dijelu, kada je postigao 4:0, za ukupnih 4:1. Što nam sugeriraju ta dva epiloga?

Prije svega činjenicu da je Dinamo u obje utakmice bio dominantan. Dogodilo se to na početku sezone, gdje nema faktora umora. Dogodilo se to nakon više utakmica kada više nije presudan faktor natjecateljske (ne)forme.

Logično objašnjenje

Kad Dinamo u oba navrata djeluje uvjerljivo bolji, i u fazi kada nije djelovao u igri na svojim standardima (Škupi, Varaždin…), odnosno, kada Hajduk djeluje izvrstan protiv Vitorije kod kuće i prihvatljiv natjecateljski u uzvratu, uz dvije domaće pobjede, svakom laiku može biti jasno da je ključ u različitoj kvaliteti kadra. Dinamo je boljeg rostera i, što je važno za ovu priču, šireg izbora kvalitete. Hajduk ima manje kvalitetan roster i k tome je izbor naslovne kvalitete bitno uži.

Nakon deset utakmica u prvom mjesecu sezone Dinamo je zato izgledao uvjerljiv protiv Hajduka, koji je odigrao četiri utakmice manje. Kako je moguće da momčad koja je manje igrala, i po logici stvari trebala bi biti svježa, djeluje fizički bitno inferiornije u odnosu na suparnika? Odgovor je u onome što bi stručnjacima trebalo biti amen, a što laicima i subjektivnim (navijačkim) pogledima može biti neprihvatljivo, pogotovo na emotivnom planu - Dinamo ima bolje igrače! Kad imate bolje igrače, onda manje energije trošite da ostvarujete željene igre od onog koji se mora višestruko potrošiti da bi uspio parirati takvom suparniku.

U Maksimiru se u subotu navečer, dakle, ništa nelogično nije dogodilo. Pobijedila je bolja momčad. Jedino što je bilo izvan očekivanja jest uvjerljivost pobjede od 4:1. No, i za to ima logično objašnjenje...

image
RANKO SUVAR Cropix

Visoka potrošnja

Hajduk je potrošio ogromne količine energije da bi u četvrtak izdržao pritisak Vitorije i obranio prednost iz Splita! Uspio je i sasvim je logično da se emotivno ispraznio. Bijeli su se iz Portugala vratili u četvrtak u 5 ujutro, a derbi u Zagrebu bio je na rasporedu u subotu u 21 sat. Tko se bavio nogometom ili ga sustavnije prati, jako dobro zna da je vrhunac umora igrača poslije utakmice i putovanja drugi dan. Hajduk je na Maksimir istrčao vidljivo s deficitom svježine, promijenjene momčadi. No, za razliku od kvalitetnog i prekaljenijeg rostera Dinama, u Hajduku izostanak jednog-dva naslovna igrača odmah predstavlja udar na kvalitativni potencijal momčadi. Vjerojatno je u tom kontekstu Valdas Dambrauskas odabrao defenzivnu taktiku, zgusnuti blok (s osam igrača, 5-3), uz ideju kontranapada preko Livaje i Biuka. Generalno, Hajduk je stvorio par prilika u prvom dijelu upravo na taj način...

No, manjak energije i visoka potrošnja za vrijeme odupiranja modrom pritisku u prvom dijelu uzela je danak kako u izostanku kvalitetnije realizacije tih šansi, tako i u slobodnom padu u drugom poluvremenu.

Umor nije prelomio pobjednika ovog dvoboja jer je Dinamo, ponavljamo, jednostavno bolja momčad, pogotovo s pristupom koji su iskazali u ovoj utakmici. No, umor je doprinio da Hajduk izgleda slabiji nego što objektivno jest. Dodamo li tome dvojbene taktičke postavke i odricanje od igre, jasno je zašto je završilo 4:1 i zaokruženom dominacijom Dinama.

image
RANKO SUVAR Cropix

Preispitivanje pristupa

Neovisno o ovom ishodu, čini nam se logičnim da u Hajduku preispitaju pristup natjecateljskoj fazi kada igraju na dva fronta, u HNL-u i u Europi. Hajduk je do sada imao dvije odgode, protiv Rijeke na njihovo traženje, a protiv Gorice po odluci povjerenika lige. Što su Bijeli prihvatili kao O.K. odluku. No, ako prihvatimo da je logično da se utakmica s Goricom (7. kolovoza) nije igrala jer je slijedila Vitoria tri dana kasnije (10. kolovoza), koja je razlika za Hajduk prihvatiti da im utakmica s Dinamom, koji je jači takmac, bude poslije (nepuna, tri sata) tri dana?

Za sve one koji praktično ne analiziraju ili ne čitaju analizu, ponovit ćemo - nije umor presudan što je Hajduk izgubio, ali je svakako utjecao na to da Bijeli izgledaju nedorasli svom suparniku, neovisno o teškom rezultatu. U kontekstu logike, pobjeda Dinama nije teret, ali u okviru potrebnog samopouzdanja i atmosfere u klubu, kao i okruženju, način i rezultat su značajniji utjecaj na moral momčadi. Kao što je forsiranje priče o borbi za naslov uteg jer se ista može voditi samo uz kvalitativno približavanje rostera Dinamu i nadasve proširenju konkurencije kvalitativnih alternativa.

Hajduk je s aktualnim kadrom učinio iskorak, ali umjesto objektivnog pozitivnog momentuma, navedeni tereti u prvi plan nameću subjektivna negativna uvjerenja oko igrača i trenera.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:41