Pred Hajdukom je veliki ispit

 JOSKO PONOS/CROPIX Cropix
VELIKI ISPIT

Dinamo je zadnja prilika Hajduku za potvrdu ambicije i klase, a u četiri zadnja derbija su zabili jedan gol

Gorica je zaboravljena, a Poljud se već puni za srijedu i najveći hrvatski derbi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. travanj 2022. 13:35

Sa minus sedam dočekuju hajdukovci derbi. Čekaju u srijedu Dinamo na Poljudu da nam dokažu kako vrijede više nego li su prikazivali u posljednjim dvobojima. Ni Gorica dakako nije bila izuzetak, i taj susret odigrali su Bijeli u sustavu "toplo-hladno". Prvo poluvrijeme sa prigodama kojima su mogli riješiti utakmicu, da bi potom u nastavku ušli u problem sa spoznajom da bi jedna pogodak Gorice mogao utakmicu odvesti prema remiju. Jer Hajduk nakon 60 minuta igre nije više bio spreman napraviti pritisak, iznijeti loptu na suparničku polovicu, a kamo li stvoriti neku ozbiljnu šansu pred vratima Kotarskog.

Srećom po Bijele, ni Gorica osim posjeda nije imala karakteristiku igre koja bi upućivala na promjenu rezultata. Sveukupno, nismo se nagledali nogometa koji puno obećava, a kada to kažemo primarno mislimo na Hajduk kojeg do kraja sezone čeka lov na dva trofeja. Još uvijek na dva, ali već u srijedu moraju pobjedom nastaviti utrku za naslovom.

Jesu li Bijeli protiv Gorice pokazali da mogu i dalje biti kandidat za titulu ? Kada bi sudili isključivo po igri u dvobojima sa Šibenikom i Goricom, onda ne bi pričali o tituli prvaka. Međutim, srijeda je zadnja šansa za dokazivanje. Za potvrdu ambicije i klase. Ambicije na razini kluba i trenera, te klase koju uporno vezujemo za momčad. Mjesecima se hvali momčad, naglašava se jaki Hajduk sa pojedincima izvanserijske kvalitete, pa je sada došao trenutak kada se klasa mora i potvrditi. Jasno, ne samo u srijedu, ali zadnji poljudski derbi s Dinamom ove sezone ujedno je i posljednja šansa da se dokaže momčad. Tim više što su u četiri posljednja derbija ostali bez pobjede uz samo jedan postignuti pogodak i čak tri remija.

Uz to, zadnja je šansa i za pobjedu u ogledima protiv klubova iz Top 4. Osijek, Rijeku i Dinamo nisu Bijeli svladali ove sezone na Poljudu, uzeli su tek dva boda iz pet utakmica. Dalje ne treba nizati broijke i vraćati se na neugodnu statistiku, sve je jasno. Ako je momčad doista toliko vrijedna, ako dosita može puno bolje nego li je prikazivala u recentnih mjesec i pol dana, onda derbi s Dinamom stiže kao naručen. Jer, Bijeli sa Goricom nikog nisu uvjerili da su zaista spremni za velike dosege, ali sport je životna kategorija koja neumorno pruža nove šanse. I nadu, sve dok se igra. Ali, da bi s Dinamom bili bolji nego li su nam pokazali u dvoboju s Goricom moraju pojačati agresivnost, podići koncentraciju i prije svega, poboljšati realizaciju. Zvuči jednostavno, ali takav je i nogomet. Kada možeš i umiješ, sve izgleda jednostavno i banalno, a s Goricom nije bilo ni jednostavno ni ugodno za gledanje.

Za kraj ostaje i pitanje glede Stipe Biuka. Igrač koji je nekoć u klupskoj projekciji bio određen kao zaštitni znak Hajduka na ljetnom mercatu, ponovno je ostao na klupi. Nije Dambrauskas u razgovoru s novinarima nakon utakmice objašnjavao situaciju oko Biuka. Istini za volju, nitko ga nije ni pitao, ali Biuk igra rijetko. Premalo za talenta od kojeg se očekuju velika djela, a shodno tome i veliki novci. Možda i Biuku svane protiv Dinama... Velika su nadanja, golema očekivanja. Navijači su uostalom svoje jasno rekli onim skandiranjem igračima po završetku sinoćnje utakmice. Hoćemo pobjedu grmio je poljudski sjever. Sve je jasno, Gorica je zaboravljena, Poljud se već puni za srijedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 22:15