Duel Petkovića i Awaziema

 Screenshot
Sudačka komisija objavila

Dinamo oštećen na Poljudu! ‘Modri su i prije trebali dobiti penal, nema prekršaja i jedanaesterca na Livaji‘

Draženko Kovačić je u emisiji ‘Studio HNL‘ prokomentirao sporne situacije s Poljuda u ime Sudačke komisije
Piše: SNObjavljeno: 23. listopad 2022. 20:58

Na otvaranju 14. kola SuperSport HNL-a derbi na Poljudu odigrali su Hajduk i Dinamo. Poveli su Bijeli pogotkom Marka Livaje iz 27. minute, da bi konačnih 1:1 postavio Bruno Petković s bijele točke u 72. minuti.

Nekadašnji međunarodni sudac Draženko Kovačić je gostujući u emisiji "Studio HNL" na MAXSportu, prokomentirao sporne situacije s Poljud u ime Sudačke komisije.

Prvo je bilo riječi o duelu Marka Livaje i Josipa Šutala u 21. minuti, situacija kada je cijeli Poljud traži najstrožu kaznu za Hajduk. Tu za Kovačića nema dileme...

"To nije prekršaj, nema najstrože kazne, to je čvrst stav sudačke komisije", jasan je bio Kovačić.

Međutim, posebno je zanimljivo što je Kovačić odlučio istaknuti spornu situaciju na početku drugogo dijela, kada je Josip Elez na gol-liniji napravio prekršaj na Dini Periću. Scena je to koja je mnogima promakla, a dogodila se kod vodstva Hajduka 1:0.

"Jedna je situacija prošla ispod radara, i sucu i medijima, nažalost i VAR sucu. Pogotovo njemu koji ima vremena smireno to pogledati. Radi se o jednom hrvačkom zahvatu kada je igrač doslovno bačen na pod. Radi se o evidentnom prekršaju. Igrač je s dvije ruke bačen na tlo. Na takve smo situacije posebno upozoravali. Sudac mora tu biti proaktivan, govorom tijela mora pokazati da to nije dozvoljeno te da će kazna biti stroga", istaknuo je Kovačić.

Dinamo je dakle, i prije 69. minute i Petkovićevog penala trebao dobiti najstrožu kaznu.

Naravno, upravo je taj Petkovićev gol s bijele točke najviše bio predmet rasprava koje se vuku već danima nakon derbija. Naime, u 69. minuti Baturina je ubacio loptu u kazneni prostor, a tamo je Petković bio u duelu s Awaziemom. Sudac Igor Pajač nije ništa svirao, nije vidio faul.

No, uslijedila je poprilično duga VAR provjera, Pajač je pozvan da ipak pogleda spornu situaciju, nakon čega je odlučio pokazati na 11 metara.

Sudački eksper Draženko Kovačić ovako je prokomentirao navedenu situaciju:

"Sucu je ta situacija promaknula. VAR se opravdano uključio. Tu nema dileme. To je propušteni incident. Sudac je u komunikaciji s VAR sobom rekao da incident nije vidio. VAR soba mu je dala priliku da samostalno pogleda snimku i ispravno je procijenio da se radilo o prekršaju. Na kraju ispravna odluka suca."

image
RONALD GORSIC Cropix

Draženko Kovačić prokomentirao je i suđenje na utakmici Varaždina i Osijeka. Sporna je bila situacija igranja rukom braniča domaćih u svome šesnaestercu. Glavni sudac susreta, Ivan Bebek, odmahnuo je rukom i pustio akciju dalje.

Gostujući igrači su ga okružili i tražili najstrožu kaznu. Ipak, Bebek je ostao pri svojoj odluci. I nije pogriješio, prema mišljenju Kovačića lopta je udarila igrača Varaždina u rame i o igranju rukom nije bilo riječi. Prvi i glavni razlog koji ide u korist Bebekove odluke je da lopta nije dirala ruku uopće, ali i da je, bila je u položaju uz tijelo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. travanj 2024 20:51