El Arabi Hilal Soudani

 Ante Čizmić/Cropix
‘MR. DERBI‘ ZA SN

‘Dinamo pobjedom već može početi slaviti naslov. A ja? Uvijek pobijedim Hajduk i hajdukovce, ha, ha, ha‘

Bivši napadač zagrebačkog kluba, danas član Damaca, najavljuje veliki nedjeljni derbi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. veljača 2023. 13:27

El Arabi Hilal Soudani u punih je pet godina u maksimirskom klubu osvojio četiri naslova prvaka Hrvatske, tri Hrvatska nogometna kupa i nacionalni Superkup, dvaput je s Plavima igrao u skupinama Lige prvaka, dvaput u skupinama Europske lige... Uostalom, golom u petoj minuti produžetka nezaboravne utakmice u Salzburgu u play-offu lansirao je Dinamo u Ligu prvaka. Definitivno je bio najbolji stranac u povijesti Dinama. Znate sigurno njegov nadimak, zvali smo ga Mr. Derby. Razlog je bio jednostavan, Soudani je punio mreže Hajduka i Rijeke, zaslužio ga je definitivno.

Zato ga Majstor s mora ne pamti po dobrom, kad je u ljeto 2018. godine otišao iz Dinama u Nottingham Forest dečki s Poljuda su sigurno odahnuli. Baš ih je uništavao. Soudani je zabijao u derbijima kad je trebalo, odlučivao je utakmice. Triput je odlučio derbi protiv Hajduka u - sučevoj nadoknadi vremena! U sezoni 2014./15. je u 90.+1 i 90.+4 asistirao za potpuni preokret i pobjedu 3:2 i to u utakmici u kojoj je bio trostruki asistent. Sljedeće je godine zabio u 90.+5 u Maksimiru za pobjedu 2:1, a sezonu kasnije na Poljudu u 90.+3 za pobjedu 1:0.

- Dva gola Hajduku posebno pamtim, oni su mi najdraži. Prvi je onaj kad sam u Splitu zabio za naš trijumf od 1:0 u trećoj minutu sudačke nadoknade, a drugi je iz Maksimira kad sam za 2:1 zabio u petoj minuti sudačke nadoknade - priča nam Soudani koji danas igra u saudijskom Damacu.

Trenutačna forma nije bitna

Soudani se nalazi na petom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u službenim utakmicama protiv Hajduka. Postigao je sedam golova. Na vrhu je Franjo Mara Wölfl s 15 pogodaka, a slijede August Lešnik i Slaven Zambata s po 12. Četvrto mjesto dijele Igor Cvitanović, Eduardo da Silva i Duje Čop, koji su zabili po osam golova.

- U nedjelju u velikom derbiju predviđam veliku borbu, žestok okršaj. Međutim, nije to ništa novo, derbiji Dinama i Hajduka uvijek su bili takvi. Meni je bilo nevjerojatno zadovoljstvo igrati protiv Splićana, ne samo zbog toga što sam im zabijao, ha, ha, ha... Stvarno, to je takva utakmica u kojoj moraš uživati, jer je čudesna, uvijek pred punim tribinama, radilo se o Maksimiru ili Poljudu - kaže nam Soudani.

image

Soudani tijekom dvoboja s Hajdukom u finalu Kupa 2018.

Ronald Goršić/Cropix

Veli da prati HNL, da gleda utakmice, a posebno mu je naravno u fokusu njegov bivši klub Dinamo.

- Dinamo podiže formu. To se najbolje vidjelo u posljednjoj utakmici u Varaždinu, Drugo poluvrijeme zaista je bilo izvrsno. Hajduk nije u ovom trenutku blizu Dinamu niti bodovno, ali niti prezentacijama, ne igraju Splićani dobar nogomet. Međutim, te činjenice u nedjelju neće značiti baš ništa. Tako je bilo i u moje vrijeme kad smo igrali s Hajdukom. Uvijek smo bili bolji od njih, uzimali smo naslove prvaka, ali svaka utakmica sa Splićanima bila je "na nož". Derbi je bio posebna priča, uopće tu nije bitna trenutačna forma. Na takvim utakmicama prorade posebni motivi, rađa se neka nova energija, igra se pred punim stadionima, da je Dinamo prvi, a Hajduk zadnji, opet bi bilo neizvjesno i nikada se nitko ne može kladiti tko će izaći kao pobjednik. I dobro da je tako, jer upravo su ovakvi derbiji najveća priča hrvatskog nogometa, za njih se živi. I kad se radi o igračima i navijačima.

Oršić treba biti strpljiv

Ipak, drži da ako Modri trijumfiraju u nedjeljnom El Croaticu već mogu lagano pripremati slavljenički pjenušac.

- Iako se nikada ne može kazati da je gotovo dok nije gotovo, pogled na ljestvicu sugerira da bi Dinamova pobjeda bila zapravo odlučni korak prema novoj tituli. U tom slučaju Dinamo bi imao 11 bodova prednosti i utakmicu manje. U dosadašnjem dijelu prvenstva moj bivši klub je izgubio samo jednu utakmicu, pa je zaista nemoguće zamisliti da bi do kraja mogao izgubiti njih nekoliko. Tih 11 bodova su zapravo četiri utakmice, ako pobijede i onu zaostalu s Istrom to je već pet utakmica... Nije realno da bi Dinamo toliko puta do konca prvenstva mogao biti poražen u HNL-u, jednostavno nije realno. Nadam se da će Dinamo u nedjelju pobijediti i uzeti još jedan naslov prvaka, te opet krenuti u borbu za Ligu prvaka.

Pričali smo malo o momčadi Ante Čačića, dotakli smo se i odlaska Mislava Oršića...

image

Mislav Oršić

Srđan Vrančić/Cropix

- Šteta što Oršić ne igra u Southamptonu. Međutim, nije to za mene ništa neobično. Stigao je u najjaču ligu na svijetu, Premiership, a stigao je u zimskom prijelaznom roku kad su momčadi uglavnom posložene. Na ljeto se grade nove, tako je to obično u nogometu. Nije lako ući u momčad koja ima svoje konture. Nadalje, ipak je Oršić stigao iz HNL-a u jednu ligu u kojoj svaki tjedan igrač s ponajboljim momčadima Europe, treba mu vremena. On ima veliku kvalitetu, samo treba biti strpljiv. Držim da će kad proigra biti top, da će uskoro biti u momčadi i zabijati golove. Vjerujem u Oršića. Pa nije on prvi igrač koji je došao u Premiership koji ne igra po dolasku.

Ističe da Dinamo ima zamjenu za Oršića...

- Nema tu brige, ima Dinamo dovoljno dobrih igrača koji mogu zamijeniti Oršića. Premda je naravno, bio ključni igrač. Ali evo vidite kako je sjajno u Varaždinu Ivanušec odigrao na toj lijevoj strani. Nego, drago mi je da se Bruno Petković vraća u pravu formu, dobar je Dinamo, dobar - zaključio je Soudani.

Livaja je super čovjek, ali je malo pao u formi

Kad je u pitanju Hajduk, u prvi plan naravno, to nismo niti sumnjali, gura Marka Livaju.

- Livaja je jako dobar igrač, ali kazat ću vam nešto. Mislim da je malo pao u formi. Nije na onoj razini od prošle sezone, bez obzira što je opet uvjerljivo najbolji strijelac HNL-a. Međutim, možda je tome razlog što i Hajduk u ovom trenutku igra slabije. Međutim, Livaja je definitivno najbolji u Hajduku i u Maksimiru može zabiti, takav igrač svakoga suparnika može zaviti u crno.

Kaže nam da je dok su obojica bili u Grčkoj, Soudani u Olympiacosu, a Livaja u AEK-u, skupa odlazili na kavu.

- Poznajemo se, popričali, popili smo kavu, Super je, baš super čovjek. Zanimljivo, nikad nismo igrali jedan protiv drugog u najvećem hrvatskom derbiju, ali smo igrali grčki derbi. Šteta što sad nisam u Dinamu, pa da u nedjelju opet zaigram protiv njega. Ali eto, imam pobjedu protiv Livaje, Olympiacos je pobijedio AEK.

Nasmijao se i zaključio...

- Pa znate već, kad god igram derbi, ja pobijedim Hajduk i hajdukovce, ha, ha, ha... (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:54