Mirko Barišić i Vlatka Peras

 Jakov Prkić/Cropix
JAKE SNAGE MODRIH

Dinamo u najjačem sastavu dolazi u poljudsku ložu, za isti stol s hajdukovcima nisu sjeli punih 12 godina

Međusobnog kontakta do današnjeg dana između najvećih hrvatskih klubova gotovo da i nema
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 29. travanj 2023. 09:52

Na poljudskom derbiju Dinamova će službena delegacija biti u najjačem sastavu. U svečanoj loži splitskoga stadiona zagrebački će klub predstavljati predsjednik Mirko Barišić, predsjednica Uprave Vlatka Peras, te članovi Uprave Dario Šimić, Danijel Tomačić i Darko Podnar. Bit će to prvi derbi u novoj ulozi za Šimića, koji “u nogama” ima niz odigranih dvoboja s Hajdukom i sad je član Uprave zadužen za sportski sektor.

Tomačić i Podnar su, baš kao i Šimić, prije nepuna dva mjeseca postali novi članovi Uprave, taj će dvojac također “debitirati” u svečanoj poljudskoj loži u Dinamovoj službenoj delegaciji. Na predstavljanju za Dinamovu službenu stranicu, Tomačić je rekao kako će u klubu biti zadužen za “stadionsku infrastrukturu, članstvo, sigurnost i prodaju ulaznica”, dok je Podnar obznanio da će njegov posao biti vezan uz “sektor općih i međunarodnih poslova i licenciranja”. Konkretnije su potankosti o njihovu praktičnom djelokrugu još uvijek obavijene velom guste magle...

Ni ovaj put neće biti zajedničkog, službenog ručka Hajdukova i Dinamova vodstva prije utakmice. Posljednji su put čelnici zagrebačkog i splitskog kluba, na Dinamov poziv, sjeli za stol prije više od 12 godina, bilo je to 19. ožujka 2011. godine u Zagrebu, uoči maksimirskog derbija, koji je završen 2:0 pobjedom Plavih. Tada su, na ručku u Klubu književnika na Trgu bana Jelačića, Dinamo predstavljali predsjednik Mirko Barišić i ondašnji član Uprave Tomislav Marčinko, dok je Hajdukovu delegaciju predvodio pokojni predsjednik Josip Grbić (otac vratara Ive Grbića), te članovi klupskoga vodstva, Vinko Radovani i Petroslav Sapunar, a nazočni su bili i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković i glavni tajnik Zorislav Srebrić.

Potom su odnosi između dva kluba opet dosegli točku smrzavanja, pa iako je HNS u dva navrata pokušao organizirati zajednički ručak, splitski je klub oba puta odbio te pozive. Prvi put 2012. godine uoči prvenstvenog derbija u Zagrebu, drugi put šest godina kasnije prije finala Kupa u Vinkovcima.

Međusobnog kontakta do današnjeg dana gotovo da i nema, čak se i ulaznice gostujućem izaslanstvu za svečanu ložu ponekad šalju poštom iz Maksimira na Poljud i obrnuto. Pamtimo tek da su prije dvije godine u Maksimiru uoči utakmice kratko razgovarali predsjednica Uprave Plavih, Vlatka Peras i predsjednik Hajduka, Lukša Jakobušić, koji je nekoliko mjeseci prije te utakmice postao prvi čovjek splitskoga kluba. Bilo je to zapravo neformalno upoznavanje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 13:11