GORAN MEHKEK/Cropix
DRUŠTVO MAJSTORA

Dinamov tajni adut za Poljud: ‘magičnim dodirom‘ nadmašio Bobana, Prosinečkog, Mlinku i Kranjčara

Hrvatski prvak je u 21-godišnjem veznjaku dobio vrlo važnu kariku
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. rujan 2023. 15:15

Marko Bulat (21) igra sjajnu sezonu, Dinamo je u njemu dobio važnog igrača kojeg smo i prije očekivali u ovakvim izdanjima, ali te proklete ozljede nekad znaju biti remeteći faktor u karijeri. Međutim, mi nikad nismo sumnjali u ovog mladog Šibenčanina, jer se jednostavno radi o klasnom igraču. Kad je stigao sa Šubićevca bio je prvo ime društva iz Krešimirovog grada, kapetan, plaćen je 1,5 milijuna eura. Eto, sad je konačno i u plavom domu postao veznjak bez kojeg se u ovom trenutku teško može zamisliti udarna postava Dinama.

A kad smo kod Marka, onda se svakako treba pozabaviti njegovim slobodnim udarcima. Bulat je i prije bio poznat kao vezni igrač odličnog udarca koji probija vratare i čije snažno i precizno udarane lopte završavaju u mreži. Sjetite se samo kad je igrao za Šibenik. Posebno je uvijek bio dobar izvođač slobodnih udaraca.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Da ne prođe ispod radara, treba svakako izdvojiti jedan raritetan podatak koji zaista zaslužuje pozornost. Marko Bulat pogotkom iz slobodnjaka protiv Astane postao je prvi igrač Modrih koji je u europskim utakmicama nakon samostalnosti Hrvatske zabio dva pogotka iz slobodnih udaraca!

Zapravo raritetan podatak, jer Modri stalno igraju Europu, odigrali su ogroman broj utakmica u Ligi prvaka, Europskoj ligi i eto sada igraju u Konferencijskoj ligi. U svim tim euro ogledima otkako imamo svoju državu Dinamo je zabio jedanaest golova iz slobodnih udaraca, a eto samo je Bulat uspio dva puta poentirati. Prije njega su zabijali Tomislav Rukavina, Tomo Šokota, Andre Mijatović, Niko Kranjčar, Dino Drpić, Mirko Hrgović, Boško Balaban. Paulo Machado i Marko Rog.

Imao je Dinamo u svojoj povijesti sjajnih igrača koji su izvrsno izvodili slobodne udarce poput Rudija Belina, Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog, Marka Mlinarića, Nike Kranjčara, Mislava Oršića, odlično ih izvodi i Bruno Petković.

Eto u to društvo majstora slobodnjaka ubacio se Bulat, mlad dečko koji još ima itekako mnogo vremena za poboljšati ovu statistiku. I koji je trenutačno prvi na povijesnoj ljestvici kad se radi o europskim poentiranja u plavom dresu od osamostaljenja Hrvatske.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Toliko o Europi, a sad malo na domaću scenu. U nedjelju se igra najveći hrvatski derbi, kako ga volimo nazivati El Croatico. U igri je veliki ulog, ali kad je o slobodnim udarcima riječ, onda smo uhvatili jedan zaista raritetni podatak. Dakle, u posljednjih 20 godina na derbijima Dinama i Hajduka samo su tri puta golovi postignuti iz slobodnih udaraca!? Da, još jednom protrljajte oči...

Sva ta velika imena koja su u tom razdoblju igrala za Modre i Bile, samo su u tri navrata uspjela pogoditi mrežu iz slobodnjaka. Prvi put se to dogodilo u kolovozu 2016. godine, kad je Marko Rog na Poljudu u Dinamovoj pobjedi od 4:0, zabio treći gol iz slobodnog udarca. Drugi put se zbilo prije pet godina, kada je Mijo Caktaš iz slobodnjaka na Poljudu zabio za poravnanje 1:1. Konačno, Damian Kadzior je u Maksimiru zabio za pobjedu Dinama od 1:0. I to je to... Nema više.

Može li se nakon pet godina u nedjelju dogoditi da opet jedan slobodni udarac završi u mreži? Marko Bulat, Dinamov europski rekorder je svakako u fokusu. Na posljednjim Dinamovim treninzima “namještao je nogu”. Treba mu jedan slobodnjak recimo između 18 i 25 metara. Pa da vidimo Lučića...

Dinamovi europski golovi iz slobodnjaka

1999./00. Croatia - Sturm 3:0 (Tomislav Rukavina, Tomo Šokota)

2003./04. Dinamo - Maribor 2:1 (Andre Mijatović)

2004./05. Dinamo - Primorje 4:0 (Niko Kranjčar)

2008./09. Linfield - Dinamo 0:2 (Dino Drpić)

2008./09. Dinamo - Domžale 3:2 (Mirko Hrgović)

2008./09. Dinamo - Šahtar 1:3 (Boško Balaban)

2014./15. Petrolul - Dinamo 1:3 (Paulo Machado)

2016./17. Dinamo Tbilisi - Dinamo 0:1 (Marko Rog)

2023./24. Dinamo - AEK 1:2 (Marko Bulat)

2023./24. Dinamo - Astana 5:1 (Marko Bulat)

Golovi iz slobodnjaka u derbijima u zadnja dva desetljeća

Kolovoz 2016.

Hajduk - Dinamo 0:4 (Rog za 0:3)

Travanj 2018.

Hajduk - Dinamo 1:1 (Caktaš za 1:1)

Prosinac 2018.

Dinamo - Hajduk 1:0 (Kadzior)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 23:28