MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
HOĆE LI BITI IGRAČ PREVAGE?

Dinamov X-faktor: Njegov povratak može prelomiti derbi na Poljudu, ali i cijelo prvenstvo!

23-godišnjak igri "modrih" donosi razinu više i najveća je prijetnja za Hajduk
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 20. travanj 2022. 15:20

Već početkom proljeća, u prve tri utakmice nastavka prvenstva, osjećalo se da se muči. Logično, jer nije igrao samo protiv ligaških protivnika, najveći derbi igrao je s - trbušnim zidom. I kada je shvatio da ga ne može pobijediti konvencionalnom borbom, odlučio je pobijediti neprijatelja "hladnim oružjem". Pa je otišao "pod nož"...

Bilo je to prije dva mjeseca, ali ni početkom proljeća, dakle, igre nisu bile na njegovoj razini. Baš se njegovim odlaskom osjetio pad igre "modrih", manjak rješenja u suparničkoj trećini terena.

Ekspresni oporavak

Nisu zalud mnogi govorili kako se u trima momčadima baš izuzetno osjeti kada im nedostaju tri vrlo slična igrača - Krovinović Hajduku, Pavičić Rijeci i - Ivanušec Dinamu. Premda, za razliku od druge dvojice, Ivanušec je u dosadašnjih 36 ovosezonskih nastupa čak 14 puta igrao na krilu, tamo gdje je pod Bjelicom i postajao reprezentativna klasa.

"On i pokretima i kretnjama možda više odgovara 'veznom krilu' koje se zabija u centar zbivanja. Krilni playmaker", rekli su brojni stručnjaci u neformalnim razgovorima.

Potkrepljuju ih doduše i brojke, koje kažu da je 23-godišnjak na krilu u 14 nastupa skupio dva pogotka i četiri asista, dok je na mjestu centralnog veznog sa slobodom kreiranja ostvario dva gola i dva asista. Kopiću, međutim, Ivanušec ne treba na krilu jer u sustavu 3-4-1-2 mjesto "wing-backa" drži Ristovski, a sekundira mu Špikić. Nije to niti sustav za "krilnog" Ivanušeca. Stoga je povratničko Ivanušecovo mjesto zacementirano u sredini, ispred Mišića i Ademija, mjesto koje već dulje vrijeme traži svoj idealni "fit" jer to u idealnom scenariju nije ni Gojak, a za Kopića ni Tolić. O Petkoviću da ni ne govorimo. To je, svakako, Luka Ivanušec, koji će i sam priznati...

- Nadam se da ću u završnici prvenstva pridonijeti tome da stvorimo koju šansu više, da namjestim neki pogodak. Htio bih pokrenuti igru prema naprijed. Znam da ću sigurno donijeti neku okomitost, u to apsolutno vjerujem. Volim okomiti nogomet, volim igrati prema naprijed... - poručio je i sam neki dan za Sportske novosti.

Njegov ekspresni oporavak - jer s terena je zbog problema nestao prije dva mjeseca, da bi sredinom ožujka otišao na operaciju, što je mnogima sugeriralo da ga neće biti sve do kraja sezone - najljepši je poklon Dinamovu treneru uoči splitskog derbija, ali i finiša sezone. Nema dileme da je Ivanušec igrač koji Dinamu može i treba donijeti igru i naslov prvaka, a na Poljudu bi mogao biti presudni "x-faktor" koji se očekivao od Petkovića, ali ga "modri" nisu dočekali.

Pitanje je hoće li ga Kopić koristiti odmah od starta ili će ga aktivirati s klupe, ali Ivanušec je igrač koji Dinamovu treneru nudi ekstra mogućnosti, ovisno o taktici za koju će se odlučiti.

Spreman za razinu više

Ivanušecu, doduše, Hajduk i ne leži previše - u osam utakmica u Dinamovu dresu tri pobjede, dva remija i tri poraza, uz jedan pogodak - međutim, njegov povratak nije ni smišljen da bude "one hit wonder".

Od njega se očekuje da određenom solažom poveže cijeli orkestar, da mu puninu koja će ga dovesti do konačnog trijumfa, a njega vratiti na visoke pozicije željenih igrača u dokumentima stranih klubova. Jer, Ivanušec i jest predodređen da ovoga ljeta ode na razinu više - za njega i Dinamo bilo bi idealno kada bi se to zbilo s trofejem u torbi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 16:48