BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
BEZ POBJEDNIKA

Dinamu je bod bolji ulov u ovom derbiju, ali u nedjelju bi modri mogli pasti na - treće mjesto!?

Ostaje sve otvoreno, ali Hajduk ne smanjuje zaostatak, pa je tako sve dalje od naslova prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. ožujak 2022. 21:45

Tko je nakon ovog derbija dobitnik? Publika sigurno nije, u velikom nogometu nije se moglo uživati, nije to bio dvoboj za pamćenje. Iako će treneri reći da su razmišljali o pobjedi, da su im u glavama bila tri boda, ono što su momčadi prikazale na travnjaku bilo je daleko od pobjedničkog juriša.

U odličnoj poljudskoj atmosferi, pred prepunim tribinama, čak niti sudačka nadoknada nije bila dugačka, rekli bismo, nikad kraća, što govori i o korektnosti igrača na travnjaku. Ako gledamo apetite prije utakmice, onda je Dinamo sigurno više profitirao. Više u odnosu na Hajduk. Modri nisu izgubili u ovom grotlu, nisu dopustili da se Hajdukova euforija dodatno razmaše, uzeli su bod i ostavili Splićane na “minus pet”. Bod na gostovanju u Splitu, pogotovo u ovakvoj borbi za naslov, to je uvijek plus. Opet, kad pogledamo šanse, Oršićevu stativu, Gojakov zicer, Bočkajev pokušaj, Dinamo je bio i bliži punom ulovu, Modri su, dakle, mogli otići iz Splita još zadovoljniji.

Također, kad smo kod matematike, Dinamo bi nakon ovog kola, pobijede li Osijek i Rijeka u nedjelju, mogao pasti na treće mjesto! Što je zagrebačka momčad rijetko bila u ovoj fazi prvenstva. S te strane, ovaj Dinamov bod bit će, na neki način, korak unazad, a najveći dobitnici mogli bi biti Osijek i Rijeka. Ali, bilo je Modrima važno “preživjeti” Split, to su napravili, iako će upasti u oči da u zadnja dva derbija, u Osijeku i Splitu, Modri nisu uspjeli zabiti gol.

Hajduk je na početku izgledao bolje, kao da ima više energije, želje, međutim, nisu Splićani uspjeli konkretizirati taj početni “druk”. Dinamo je nakon 20 minuta pohvatao konce, onda i preuzeo kontrolu, imao dvije velike prilike u završnici prvog dijela. Napadači nisu bili na razini očekivanja, obrane su u ovoj utakmici odradile bolji posao, uz malu prevagu Dinama i na sredini terena, gdje su ordinirali raspoloženi Mišić i Gojak. No, malo je bilo pravih lopti prema naprijed, malo je bilo pravih poteza, koji će zaslužiti ovacije. Ni Hajduk ih nije imao, izuzev dva pokušaja Livaje, koji je od samog početak bio vrlo nervozan, zaslužio je karton kad je laktom udario Josipa Šutala. Sjajnog Šutala, koji je zaustavio sve Hajdukove ideje, duge i kratke lopte, udarce...

Ostaje, dakle, sve otvoreno, premda Hajduk ne smanjuje zaostatak, pa je tako svakom utakmicom sve dalje od naslova prvaka. Željko Kopić i dalje je bez nekoliko važnih igrača, kad se oni vrate, tada će Dinamo biti još kvalitetniji.

Čekaju nas još dva velika derbija do kraja sezone, još dva velika obračuna, međutim, očito je da neće samo ti derbiji odlučiti prvaka. Kao što se vidi i po ovom srazu, toliko iščekivanom, dok se oni Dinamo i Hajduk gledaju međusobno, drugi bi mogli profitirati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 03:50