RONALD GORSIC/CROPIX
POGLED HNL IKONE

‘Dinamu nakon Rujevice dajem najviše šansi za naslov! Evo koji bi faktori mogli presuditi u utrci...‘

Najbolji strijelac u povijesti Prve HNL za Sportske novosti prognozira rasplet ligaške sezone
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. travanj 2022. 17:45

Ukupno je 146 pogodaka u Prvoj HNL postigao Davor Vugrinec (47) i uvjerljivo drži naslov najboljeg strijelca u povijesti hrvatskih prvenstava, malo je vjerojatno da će ga u bližoj budućnosti netko dostići. Na drugom je mjestu, naime, Igor Cvitanović (126), treći je Ivan Krstanović (114), koji je na zalasku karijere, a od aktivnih igrača Vugrincu je najbliži Mijo Caktaš s 85 prvoligaških pogodaka!

Dakle, Vuga može mirno spavati, još će dugo ostati upisan u povijest kao kralj prvoligaških strijelaca. Pogotke je zabijao u majicama Varteksa (56 zgoditaka u pet sezona), Rijeke (15 u jednoj), Dinama (16 u dvije), Zagreba (29 u dvije), Varaždina (8 u dvije) i Slavena Belupa (22 u četiri), u kojem se prije sedam godina i oprostio od aktivnog igranja.

Nema ‘malih’ utakmica

Samo je jednom bio najbolji strijelac sezone, bilo je to u majici Zagreba, u sezoni 2008./09., kad je postigao 18 zgoditaka. Dodajmo i da je u 28 reprezentativnih nastupa postigao sedam pogodaka...

image

Davor Vugrinec

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Vugrinec pozorno prati napetu prvenstvenu utrku i ističe:

- Sjajna je stvar za nogomet u Hrvatskoj što imamo ovako uzbudljivo prvenstvo. To govori da su se Osijek, Rijeka i Hajduk uspjeli podići na razinu više i približili su se dosad nedodirljivom Dinamu, koji je više od desetljeća bio apsolutni vladar i gotovo da nije imao pravoga suparnika. Rezultati, eto, govore da su se golema novčana ulaganja u Osijek, Rijeku i Hajduk isplatila, podiglo se i ozračje oko tih klubova, pa sve to, gledajući ovako sa strane, izgleda vrlo zanimljivo - kaže Vugrinec i nastavlja:

- Dinamu nije lako, teško je držati visoku razinu igara i rezultata kakvu Plavi već godinama drže i sad je možda i pred najvećim izazovom u posljednjih 15 godina, izuzmemo li, dakako, sezonu 2016./17., u kojoj je Rijeka uzela naslov. Na Zagrepčanima je svakako ostavila traga naporna sezona, igrali su donedavno i u Europskoj ligi, bilo je tu i ozljeda, neki igrači praktički nisu ljetos imali odmor nakon Eura. I uz kvalitativno podizanje ostalih, Dinamo ove sezone više ne dominira kao ranije i dobili smo iznimno neizvjesnu utrku za naslov.

Što bi moglo presuditi u toj utrci?

- Niz je čimbenika koji će na kraju donijeti prevagu. Dinamo je, primjerice, slavio na Rujevici preokrenuvši utakmicu u završnici, igrači koji su ušli s klupe donijeli su novu energiju i uvjetovali su rezultatski preokret. Dakle, bit će iznimno važna širina rostera, ali sva četiri kluba imaju dovoljno kvalitetnih igrača u svlačionici, nije da su Rijeka, Osijek i Hajduk bez te širine. Na Dinamovoj je strani svakako iskustvo, zna kako se igraju važne utakmice, poput nedjeljne na Rujevici. Nadalje, ne smije se zanemariti ni faktor sreće, bit će to iznimno važno, gdjekad centimetri, ili sekunde, odlučuju o pobjedniku.

Vugrinec posebno ističe:

- Ovo je prvenstvo pokazalo kako je apsolutno suvišan postao upit hoće li o prvaku odlučiti međusobni derbiji, ili takozvane “male” utakmice. Nema, naime, “malih” utakmica, svaka je utakmica jednako važna i nosi jednako težak izazov! Pa, koliko se samo puta dogodilo da su papirnati favoriti posrnuli u dvobojima uoči kojih su već upisali bodove? Najbolji je primjer Rijeka, koja je senzacionalno posrnula protiv Hrvatskog dragovoljca, ma tko bi se kladio na Sigećane uoči tog dvoboja? I na tragu tog poraza, prosuli su Riječani bodove i protiv Gorice. Nema sigurnih bodova, neizvjesnost je obilježila dosadašnji dio natjecanja, a tako će, siguran sam, biti i do kraja prvenstvene utrke. Dakle, raspored odigravanja preostalih utakmica nije čimbenik odluke, treba osvajati bodove u svakoj utakmici, ma protiv koga i gdje se igralo. Svaka utakmica može postati kamen spoticanja, nisu ni Osijek i Hajduk lagano pobijedili Slaven Belupo i Šibenik. Štoviše...

Treneri rade dobar posao

Je li vas neki igrač ove sezone posebno iznenadio?

- Kad momčad dobro igra, uvijek se istaknu pojedinci. Mišljenja sam da treneri “velike četvorke” dobro rade, dobro se nose s pritiskom. Iako nije lako igrati pod mačem imperativa pobjede u svakoj utakmici, sva četvorica trenera kvalitetno to odrađuju i trenerska će uloga do kraja natjecanja neprijeporno biti iznimno važna. Treba znati prepoznati igrača koji bi mogao nešto donijeti, ili pravodobno odmoriti umornog igrača, trenerski će utjecaj biti od velikog značaja. Uz niz ostalih potankosti...

Tko će biti najbolji strijelac lige? Livaja je zasad vodeći, s 22 pogotka, slijedi Drmić sa 16 golova...

- Velika je to Livajina prednost i trebalo bi se čudo dogoditi pa da mu izmakne naslov najboljeg strijelca. Sve je na njegovoj strani, osim spoznaje da u nogometu nikad ništa nije sigurno, osim rečenice “nikad ne reci nikad”...

Lokomotivin napadač, Marko Dabro, na trećem je mjestu najboljih strijelaca, postigao je 13 pogodaka i to mu je otvorilo vrata odlaska u Kinu. Kako ste doživjeli njegov uspon u prvoj pravoj prvoligaškoj sezoni?

- Dabro je zabijao u Drugoj HNL i fantastično se prilagodio igrama u višem rangu, malo je nogometaša koji su se odmah, već u prvoj sezoni, priviknuli na znatno teže zahtjeve od drugoligaških. Zaslužuje svakako pohvale, za svoje je odlične igre i efikasnost nagrađen bogatim ugovorom s Kinezima. Istodobno je Dabrin primjer pokazatelj ostalim drugoligaškim igračima da mogu napraviti veliki iskorak na prvoligaškoj sceni, da ta Prva HNL ipak nije preveliki bauk.

I vaš sin Noa (19), također napadač, igra u drugoligašu Varaždinu...

- Imao je dosta problema, “napadale” su ga ozljede, mučila ga je pubična kost, pa koljeno i peta, nikako da uhvati kontinuitet igara. Sad se oporavio i opet kandidira za nastup, nadam se da će ga ozljede u budućnosti zaobići.

Svašta ćemo još vidjeti

Kako će završiti prvenstvena utrka? Tko će biti prvak?

- Nakon pobjede na Rujevici, Dinamo ima najviše šansi za osvajanje naslova! Da je pobijedila, Rijeka je mogla maksimalno zakomplicirati situaciju i onda bi svi imali podjednake izglede do kraja natjecanja. Međutim, poraz je Rijeku sigurno psihološki uzdrmao, poglavito zbog načina na koji je izgubila. A ovi su bodovi dali Dinamu jak vjetar u leđa i dajem Plavima najviše izgleda, iako se Osijek sigurno neće predati do samoga kraja. Nisu ni Hajduk i Rijeka bez šansi, ali ipak su Zagrepčani i Osječani u prednosti. Baš se veselim uzbudljivoj završnici, svašta ćemo još vidjeti. I samo je jedno točno: nitko ne može sad prognozirati tko će biti prvak, ne postoji sigurna oklada! - smatra Vugrinec.

Šanse u Kupu? Podjednake!

Hajduk i Rijeka sučelit će se u finalu Kupa 26. svibnja u Splitu. Tko će osvojiti?

- Uh, teško pitanje. U toj je jednoj utakmici sve moguće, baš sve. Hajduk će imati blagu prednost domaćeg terena, ali Rijeka uvijek dobro igra na Poljudu, a nikad nije izgubila u finalu Kupa! Stoga bih rekao da su šanse za osvajanje Kupa podjednake.

47

godina prošlog je mjeseca proslavio veliki Davor Vugrinec

28

utakmica za Hrvatsku je prikupio Vugrinec i dao sedam golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:37