BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
USUSRET DERBIJU

Došli smo u fazu odluke. Fraze više ne igraju, djela su presudna, a u jedno ne vjerujemo...

Hajduku je u subotu imperativ pobijediti Dinamo
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. ožujak 2024. 20:56

Dugo je prvenstvo. Počelo je još prije 8 mjeseci i, kako to obično biva, od prvog dana se zbori o ovoj završnici. Odnosno o ulasku u mjesec odluka. Mnogi su predviđali da će ovogodišnja trka za vrh biti neizvjesnija, prije svega zato što se Dinamo kvalitativno oslabio, a bio je i podložan unutrašnjim borbama za vlast.

Da bi Hajduk mogao biti konkurentniji nego inače također se masovnije prognoziralo. Prognoze nisu iznevjerene pred ulaz u travanj, ali jedna je ipak stvarnost neočekivana. Pred posljednjih devet kola čelnu poziciju drži Rijeka, koja ima četiri boda više od Hajduka i pet od Dinama koji ima utakmicu manje. Uzlet Rijeke, koja je pogodila u sridu s pojačanjima i unatoč promjeni trenera pojačala gas, maksimalno je podigla zanimljivost borbe za prvaka.

Najveći derbi Hrvatske u subotu će na Poljudu imati epilogom veliki utjecaj na tu trku. U statusu finiša puno će veći utjecaj imati na Hajduk. Nakon poraza od Lokomotive, Bijeli moraju pobijediti Dinamo kako im Rijeka prije međusobnog ogleda na Rujevici (sljedeće kolo) ne bi pobjegla na (realno mogućih) 6 ili 7 bodova. Dinamo ima džoker zaostale utakmice s Varaždinom, pa im bod u Splitu može već dosta toga značiti u trci za Rijekom, jer oduzimaju Hajduku dva i praktično im krešu šampionske ambicije. S pobjedom u Splitu Dinamo bi napravio veliki iskorak jer će imati i šansu međusobnog ogleda s Rijekom na Rujevici...

Dakle, nakon svih priča, prognoza, promjena statusa u toj borbi za vrh, došli smo u fazu odluka. Odnosno fazu kada fraze o neizvjesnosti do kraja, sve je moguće dok se igra i slično, više ne igraju. Sada su djela ključna.

Hajduku je imperativ pobijediti Dinamo. Kup u srijedu istih takmaca na istom mjestu je bonus. Hajduk ima paklenu priču u tjedan dana, dva puta Dinamo i potom u Rijeku. Gotovo će sve biti prilično jasno nakon te trilogije za Hajduk (većim dijelom), nešto manje za Dinamo, dok Rijeka ima još bonusa zbog bodovne prednosti...

Karoglan je priznao imperativ pobjede. Što znači da će Bijeli biti pod velikim pritiskom, ali sve te priče o težini tog pritiska su sporedne. Ako žele titulu, Bijeli moraju pokazati snagu i nadigrati Modre. Taktički ne vjerujemo u velika iznenađenja. Hajduk će napasti jer natjecateljski mora, a gromoglasan auditorij pun očekivanja dodatni će ih pogoniti. Zato je predvidljiv izbor agresivnijih igrača (tipa Kalik) i motoričkih (Sahiti, Brekalo), iako će prevlast u usmjeravanju imati tehničke klase kao Livaja i Krovinović. Nogomet je i u ovako rezultatski imperativnom dvoboju ipak igra, bez njenih značajki teško je ostvariti uspjeh. Hajduk mora riskirati s višim linijama, što će neminovno mamiti kontre Dinama. Modri će biti natjecateljskog pristupa po Jakiroviću, dakle čvrsti blok, agresivna defenziva i brza okomita tranzicija. Visok je ulog, adrenalin do maksimuma, umjesto logičnog priželjkivanja podizanja istog sada će biti važno kontrolirati emocije i fokusirati se na igru. Pritom nije nevažno, naprotiv, da sudi stranac. Naravno da može griješiti, ali ovaj put neće biti sumnji da je nekome naklonjeniji. Epilog će ovisiti o igri, trci i učinku momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 14:36