VOJKO BASIC Cropix
BIVŠI KAPETAN:

‘Dosta je bilo ruganja na račun Hajduka. Samo da Livaju 2040. ne dočekaju pozivi‘

Hrvoje Vejić i Tomislav Bušić vjeruju da dolazi kraj dugom postu bez osvojenog naslova prvaka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. studeni 2023. 12:02

Hajduk je lider, gazi kroz prvenstvo šampionskim ritmom s pet pobjeda u nizu. Titula je ponovno glavna priča jer Hajduk zaista izgleda sve bolje i ozbiljnije. Svjestan je te činjenice i Hrvoje Vejić, kapetan zadnje šampionske generacije, igrač koji je u sezoni 2004./05. uz Blatnjaka upisao i najviše nastupa (27).

- Tko je mogao zamisliti da ću biti zadnji kapetan Hajduka prvaka. Ali, svemu dođe kraj, pa će i tome - poručio je Vejić i dodao:
- Uvijek sam optimist, ali trenutno moj optimizam ima čvrste, realne temelje.

Iskusni stoper podigao je pehar pobjednika HNL-a u proljeće 2005. godine kad je Hajduk obranio naslov najbolje momčadi u Hrvatskoj.

- Zato držim da nema poveznice s aktualnom sezonom, bez obzira na to što je Hajduk u odličnoj poziciji da se ponovno domogne titule prvaka. Mi smo tada zaista bili loši, ali je, srećom, bilo i lošijih od nas. Dramatično smo se borili za titulu s Interom, pogotkom Blatnjaka uzeli remi u Zaprešiću u pretposljednjem kolu. Da smo kojim slučajem izgubili, uzeo bi Inter titulu. Moram reći, to ne bi bilo nezasluženo. Ali, srećom po nas, to se nije dogodilo.

image

Mario Brkljača i Hrvoje Vejić

ANTE CIZMIC/CROPIX

Čeka Hajduk novu titulu već devetnaestu sezonu, ali kad se aktualna situacija usporedi s tom zadnjom šampionskom godinom razlike su velike i u segmentu konkurencije.

- Opustili smo se te godine, mislili smo da ćemo lakše do titule. Imali smo Kranjčara, Leku, imali smo jaku momčad. Ali, nismo bili pravi. Nismo bili na razini koja se očekivala. Prosuli smo puno bodova. Istina, bodove i ove sezone prosipaju svi konkurenti s vrha, ali kako vrijeme prolazi ipak se stabiliziraju Hajduk, Rijeka i Dinamo. Tri su se momčadi izdvojile, konkurencija je neusporedivo jača nego naše zadnje šampionske sezone, tu nema spora. Inter je tada imao sjajnu momčad s Ćorlukom, Eduardom i Modrićem, ali uvijek je to Inter. Da su svi ti igrači bili u Dinamu ili Rijeci, sigurno bi sve bilo drukčije. Ali, nisu...

Suparnici u problemu

Što će biti presudno u borbi za naslov?

- Momčad koja bude imala najmanje blackouta uzet će titulu. Hajduk je ušao u seriju pobjeda, nadam se da će Bijeli nastaviti tim ritmom. Nema opuštanja ni za koga, svaka se utakmica igra kao da je zadnja.

Pobjeda u Puli posebno raduje Vejića jer u teškoj, ratničkoj utakmici, Hajduk je pokazao karakter.

- Atmosfera je odlična, Hajduk djeluje kao prava momčad. Na početku sezone je izgledalo kao da igra svatko za sebe, ali danas su kompaktna cjelina. Gledao sam utakmicu u Puli, Hajduk je prodisao. Pratio sam i što je Erceg radio, što mu je bilo dozvoljeno, i baš sam pomislio kako je šteta da ne mogu igrati ovakvu utakmicu. I da pritom imam i Juricu Buljata uz sebe. Baš sam se poželio igrati gledajući što se događa na terenu...

Hajduku je sve bliže mini-naslov, a bez obzira koliko se jesenska titula često omalovažavala, sigurno nije nebitna.

- Ma, gdje je nebitna, neka Hajduku jesenskog naslova! Važno je otići na pripreme s velikim samopouzdanjem jer nervoza prelazi na protivnike. Hajduk je taj koji s jesenskom titulom dobiva mir, a suparnici su u problemu. Dosta je bilo ruganja kako Hajduk traje do Velike Gospe. Došlo je i zahlađenja, nema više kratkih rukava, a Hajduk je suvereno na vrhu.

Ali svaka sljedeća je najbitnija, drži to i Vejić.

- Više je problema na domaćim nego gostujućim utakmicama, zato dvoboj s Goricom smatram izuzetno bitnim. Hajduk ima problema s protivničkim niskim blokom kad se protivnik zatvori i traži prostor preko brze tranzicije.

Za takve utakmice doima se Nikola Kalinić kao odlično rješenje. Jasno, za drugi dio sezone.

- Ako bude spreman, pozdravljam njegov povratak. Puno bi značio Hajduku za proljeće jer obrana je stabilna, a napad treba pojačanje.

Je li današnji Hajduk bolji od zadnjeg šampionskog?

- Bolji je, kvalitetniji u širini kadra. Ne bih rekao da je bolji od ekipe koju smo imali 2003./04., ali aktualni je snažniji. Vjerujem da mogu Bijeli izdržati do kraja i pritom se nadam da neće Livaja prolaziti moju priču. Da nećete i njega nazivati 2040. kako biste mu govorili “ti si kapetan zadnjeg šampionskog Hajduka”.

Presudni derbi u Zagrebu

Duhovito je Vejić zaključio svoju priču usporedbe sezona 2004./05. i današnje, a Tomislav Bušić te šampionske sezone bio je prvi strijelac Bijelih. S 11 pogodaka predvodio je Hajduk i dobro se sjeća kako se teško došlo do naslova.

- Premda je Dinamo bio u lošoj formi, ispao u Ligu za ostanak, mi smo se do zadnjeg kola borili za titulu. Turbulentna sezona, to je najbolji opis - kazao je Bušić i dodao:

- Sve upućuje da će i ove godine biti slično, nadasve zanimljivo i neizvjesno.

Hajduk je i tada promijenio trenera, nizale su se promjenjiva izdanja sve do kraja jeseni. Ali, jedna je utakmica napravila prevagu.

- Dobili smo zadnju utakmicu polusezone, Dinamo sa 1:0 na Poljudu mojim zgoditkom. Pokazalo se da je to bila izuzetno važna utakmica, a ove sezone ponovno je s Dinamom posljednja jesenska. Za Hajduk će biti presudno da taj derbi ne izgubi. Jasno, bilo bi idealno pobijediti, ali najvažnije je držati suparnika na distanci. Ostati neporažen i prethodno dobiti dva susreta s Goricom i Lokomotivom.

image

Tomislav Bušić

ROBERT SOSTARIC/CROPIX

Idealni plan sniva svaki navijač Hajduka, ali planovi su jedno, a utakmice često donose drukčiji rasplet. Međutim, ono što raduje Bušića jest ozbiljni Hajduk.

- Pobjeđuje na talijanski način. Točno koliko i kada treba. Ne umire se u ljepoti, igra se na rezultat. Očekivano, jer nisu u pitanju juniori ili neka razvojna momčad. Rezultat je na prvom mjestu i takav Hajduk može pobjeđivati u nizu. Stoperski tandem je na visokoj razini, u pet utakmica Hajduk je primio tek jedan autogol. Momčad je posložena, osjeti se da ekipa slijedi trenera. Svaka čast Karoglanu, napravio je veliki posao.

Ali pravi posao tek slijedi jer najvažnije utakmice dolaze.

- Uvijek je fokus na prvu sljedeću, ali Hajdukova momčad je očito svjesna da svaku treba pružiti maksimum. Uigrani su, imaju glavu i rep, posloženi su u svim linijama, primjetno je da Hajduk nitko ne može nadigrati. U Puli se dobilo lakše nego protiv Belupa i Rudeša kad se teško branila, ali ipak i obranila pobjeda. Hajduk napreduje i tu je snaga optimizma.

Pritisak s Livaje

Vjerujete da ovakav Hajduk može otići do kraja i vratiti naslov nakon vaše generacije?

- Sve upućuje na takav rasplet, a potencijalni povratak Kalinića još više bi podignuo optimizam. Treba Hajduku takav igrač koji bi skinuo pritisak s Livaje.

Prije 19 godina Bijeli su u zimskoj stanci doveli Kranjčara, vratili Leku, momčad se bitno pojačala premda su i tada jesen završili na prvom mjestu kao što imaju prigodu i ove sezone.

- Pojačanja su uvijek dobrodošla, makar to bio samo Kalinić. Ali konkurencija je jača danas nego u zadnjoj šampionskoj sezoni, zato treba razmišljati o pojačanjima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 15:10