Ivan Leko i Lukša Jakobušić

 Ante Čizmić/Cropix
GONILE SU GA EMOCIJE

Doznajemo što je Leko rekao prijateljima nakon otkaza. Jakobušić ga je jednom stvari jako povrijedio

Niti jedan trener u povijesti Hajduka nije dobio gažu tešku do milijun eura godišnje
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 24. listopad 2023. 08:56

Eto dogodilo se što se i očekivalo: smijenjen je trener Hajduka Ivan Leko, njegov nasljednik je Mislav Karoglan, koji je svojevremeno, tijekom tri mjeseca prvog dijela prvenstva prošle godine, vodio "bijele" kao privremeno rješenje.

Uglavnom, mora se priznati da je predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić reagirao u svojem stilu, odlučio je uz asistenciju svojeg adlatusa, sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa da se dogovori s Lekom oko prekida suradnje, također da vrati Karoglana na posao koji je u prvom mandatu, prije dolaska Leke, bio bez poraza u 10 prvenstvenih utakmica i uživao povjerenje svlačionice uključujući i Marka Livaju.

Sada bivši trener Leko je ostao razočaran, tako je rekao svojim intimnim prijateljima, osjetio se pogođenim nastupom predsjednika, koji je navodno u razgovorima, koji su trajali tijekom ponedjeljka, pokazao nesmiljenost. No Leko mora biti svjestan da mu je presudio semafor, to jest rezultati, pogotovo poslije poraza protiv Osijeka kada je Torcida zajedno s drugim gledateljima, odreda članovima splitskog kluba burnom aklamacijom tražila odlazak trenera.

Nikoličius preživio

Treba ipak znati da je Leko došao na Poljud gonjen emocijom i željom da s "bijelima" krene u osvajanje naslova prvaka, popustio je pred molbama Jakobušića, koji je bio, figurativno rečeno, pripravan i kleknuti pred njim, ali i garantirati mu ugovor do ljeta 2025. Uz, može se kazati, faraonske uvjete za splitski klub. Naime sigurno je da niti jedan trener u povijesti Hajduka nije dobio gažu tešku do milijun eura godišnje.

Leko je tako, u prvom redu gonjen ambicijom, popustio pred molbama predsjednika, premda je na stolu imao ponude četiri europska kluba, sigurno s još boljim uvjetima. Po izboru Lekina nasljednika u liku Mislava Karoglana evidentno je da je Jakobušić presjekao pitanje smjene trenera, ali i da je bio šokiran negativnim razvojem događaja, pa mu nije preostalo niti jednu drugo rješenje, nego da pozove Karoglana.

image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

U stvari tandem Jakobušić-Nikoličius nisu ni pomišljali o eventualnoj smjeni Leke, dok se nije dogodio debakl s Osijekom. Na neki način bilo bi logično da se poslije rastanka s "bijelima" Leko obrati javnosti i pomogne shvaćanju bremenite situacije s igračkom kadrom na Poljudu. No on je bio lojalan premda je u startu, kada je dobio pravi uvid u kapacitete prvotimaca, javno tražio dovođenje četiri, pet igrača i to ne za popunu kadra nego s precizno određenim kvalitetama. Kasnije je tumačio kako je zadovoljan igračkom posadom, ali je od starta bilo bjelodano, to se i pokazalo, da Mr Football nije uspio privesti traženi profil igrača.

Čim se tandem Jako & Niko odlučio za povratak Karoglana, očito je da su u smjenu ušli nepripremljeni. Možda su u tijekom ponedjeljka obavljali neke informativne razgovore kao na primjer s Vahidom Halilhodžićem, Goranom Tomićem ili nekim drugim izborom.

Danas predstavljanje

- Ma ne, nikako ne dolazi u obzir da se prihvatim klupe Hajduka - rekao je Vahid Halilhodžić, koji je bio informiran o smjeni, ali nije potvrdio da mu je ponuđen angažman.

- Hajduka neobično cijenim, divim se tolikoj odanosti i ljubavi navijača. Ali tu je teško raditi… Treba dobiti na raspolaganje dvije, tri godine da bi se stvorila prava momčad za prvaka.

Linker
16. svibanj 2024 02:36