Marko Livaja i Josip Drmić

 CROPIX
TKO ĆE BITI USPJEŠNIJI?

Drmić je novi u Dinamu i želi skinuti ‘kralja s trona‘, a rukavica je bačena i - Marku Livaji!

Intrigantan napadački dvoboj čeka nas u Superkupu, u okršaju Dinama i Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. srpanj 2022. 07:20

U subotu nas čeka prvi ogled Josipa Drmića u dresu Dinama kontra Marka Livaje, desetke Hajduka. Za ovu priču još je važnije, i prvog golgetera HNL-a. Jer, Livaja je prošle godine zabio 28 zgoditaka u prvenstvu čime je podigao letvicu za sve konkurente. Među njima dakako i za Drmića kao prvog izazivača.

Slične karijere

- Moj posao je biti bolji od Livaje, zato ću se truditi postići više zgoditaka od njega - izustio je Drmić dva dana uoči Superkup ogleda na Maksimiru.

Nije nemoguće, ali trebat će se Drmić silno potruditi kako bi vratio nekadašnju formu. Godinu dana je stariji od Livaje, bio je nekoć velika perspektiva na europskoj razini. Drmića su sanjali veliki klubovi, igrao je u dvije lige Petice (Bundesliga, Premiership), realizirao transfer od deset milijuna eura u Njemačkoj, ali najbolje dosege na toj razini ispisao je još prije sedam godina kada je u dresu Nürnberga zabio 17 pogodaka. Nije ni slutio da će tek u sezoni 2021./22. nadmašiti taj osobni rekord s 21 pogotkom u Rijeci. Prošao je kroz Leverkusen, Mönchengladbach i Norwich, ali najčešće je iz tih sredina odlazio na posudbu. Rijeka je Drmiću bio odličan potez, dolazak na Rujevicu definitivno je oživio njegovu karijeru što je potvrdio i potpisom unosnog ugovora za Dinamo na pragu 30. godine.

Sličnu karijeru poput Drmićeve ispisao je i Livaja koji je također bio igrač goleme perspektive za kojeg su se otimali europski velikani. Inter je uzeo Livaju iz Hajduka sa 17, pa ga proslijedio u Švicarsku, odakle se ponovno vratio na San Siro. Igrao je za tri talijanska prvoligaša (Inter, Empoli, Atalanta), kao i Drmić upisao je još jednu ligu Petice igrajući za Las Palmas u Primeri. Najveći transfer od 6,5 milijuna eura potpisao je odlaskom iz Italije u Rusiju prije osam godina, ali najbolje dane karijere prolazi u Hajduku. Nikad prije povratka u Hajduk nije Livaja u jednoj prvenstvenoj sezoni postigao dvoznamenkasti broj zgoditka.

Do Livajinog povratka u Hajduk bio je Drmić taj koji je udarao ritam. Šest godina prije Livaje debitirao je za reprezentaciju Švicarske, igrao na dva Svjetska prvenstva (Brazil i Rusija), a Livaja tek čeka svoj prvi nastup za Vatrene u Kataru. Međutim, sve se u usporedbi Drmića i Livaje promijenilo od veljače 2021. kada je bivši napadač AEK-a odlučio spakirati kofere i Atenu zamijeniti Splitom.

Od tada je Drmić postao “lovac”, a Livaja “lovina”. Veliki je cilj postavio Drmić izjavom “želim zabiti više od Livaje”. Jasno, može to biti i poruka modificiranog cilja “više od Livaje sljedeće sezone”, jer 28 zgoditaka koje je postigao u prošlogodišnjem prvenstvu doseg je koji će se teško ponoviti. Kamo sreće da HNL dobije golgetera sa “30 plus”, jer već 15 godina stoji Eduardo kao rekorder s 34 pogotka. U međuvremenu je Livaja došao uvjerljivo najbliže naturaliziranom Hrvatu, ali još uvijek prilično daleko da bi dostigao Eduarda.

Bolje ne može

Drmić i Livaja svoju formu testirat će već sutra navečer u Maksimiru. Killer-golgeter švicarske reprezentacije i raznovrsni napadač Vatrenih s druge strane. Trenutno dvije najveće zvijezde HNL-a, dva igrača od čijeg će učinka umnogome ovisiti rezultat njihovih momčadi. Prvenstveno se to odnosi na Hajduk kojem je Livaja bio više “od pola momčadi” prošle sezone.

Drmić je novi u Dinamu i želi se dokazati, želi skinuti “kralja s trona”. Rukavica izazova bačena je i Livaji, imat će i “desetka” Bijelih još jedan motiv u ionako izazovnoj sezoni što dolazi. Za hrvatski nogomet bolje ne može!

Marko Livaja

Datum rođenja: 26. kolovoza 1993., Split (Hrvatska)

Visina/težina: 182/80

Broj na dresu: 10

Josip Drmić

Datum rođenja: 8. kolovoza 1992. Lachen (Švicarska)

Visina/težina: 184/78

Broj na dresu: 18

KLUPSKA KARIJERA

Livaja (Hajduk, Inter, Lugano, Cesena, Atalanta, Rubin, Empoli, Las Palmas, AEK, Hajduk)

Drmić (Zurich, Nurnberg, Bayer Leverskusen, Borussia M, HSV, Norwich, Rijeka, Dinamo)

NAJVEĆI TRANSFERI

Livaja - 6,5 milijuna eura (Atalanta - Rubin, 1. srpnja 2014.)

Drmić - 10,0 milijuna eura (Bayer Leverkusen – Borussia M., 1. srpnja 2015.)

PROŠLA SEZONA

Livaja

HNL - 34 nastupa, 28 golova, 7 asistencija;

Kup - 5 nastupa, 4 golova;

Europa - 1 nastup;

Ukupno - 40 nastupa, 32 gola, 7 asistencija

Drmić

HNL - 30 nastupa, 21 gol, 3 asistencije;

Kup - 3 nastupa, 3 gola;

Europa - 4 nastupa, 1 gol;

Ukupno - 37 nastupa, 24 gola, 3 asistencije.

REPREZENTACIJA

Livaja (Hrvatska): 13 nastupa, 2 pogotka; debi 6. rujna 2018.

Drmić (Švicarska): 35 nastupa, 12 pogodaka: debi 11. rujna 2012.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:24