VIdović, Špikić i Perković

 ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

‘Dva igrača Dinama su nevidljivi. Jedan je bio kandidat za reprezentaciju, sad je potpuno bezopasan‘

"Ni Livaja ne nudi igre iz prethodnih sezona. Puno slabije se kreće, zbog toga dobiva i manje lopti"
Piše: Ilija LončarevićObjavljeno: 18. prosinac 2023. 07:02

Hajduk se poslije dvadeset godina pojavio u Maksimiru kao lider prvenstva i jesenski prvak. Za Dinamo je to bila posve nova situacija, u kojoj su maksimirski nogometaši postali "lovci", a ne "lovina", kao do sada. Dinamo se dobro snašao u toj ulozi. Bila je ovo taktički najzrelija igra "modrih" ove jeseni, poglavito kada se uzme u obzir jačina suparnika. Ne sjećam se kada je Dinamo tako izdominirao Splićane, koji su praktički došli nekoliko puta pred vrata Zagorca i gotovo da nisu imali nijednu ozbiljniju napadačku akciju.

Dinamovu sezonu obilježile su ogromne oscilacije, počesto i unutar 90 minuta jedne utakmice. "Crne rupe" Dinamove momčadi presudno su utjecale i na ishod prethodna dva poraza (1:2, 0:1) u dvobojima s Hajdukom. Kako završiti utakmicu bez dramatičnih amplituda i padova u igri, bilo je krucijalno pitanje s kojim se Jakirović bori od dolaska u Maksimir. U ovoj utakmici takvih "crnih rupa" i oscilacija praktički nije bilo.

Pred Jakirovićem je veliki izazov da Baturinu vrati u stanje kada smo ga doživljavali kao najtalentiranijeg veznog igrača u hrvatskom nogometu

Dinamo je preuzeo i rizik u igri, ali pokazao je i slabosti zbog kojih nije uspio materijalizirati bolju prezentaciju. To se ponajprije odnosi na završnicu akcija. Premalo igrača ulazi u završnicu, nedostaje i kombinatorika, a zamjetan je i veliki disbalans u realizaciji akcija po lijevoj i desnoj strani napada. Lijeva strana praktički nije postojala. Ne znam što se događa sa Špikićem. Prije godinu dana je bio kandidat za reprezentaciju. Danas je obično neopasno lijevo krilo. Niti on, ali kasnije niti Vidović, nisu pokazali inicijativu i pokušali riješiti neku situaciju "jedan na jedan".

image

Dario Špikić

GORAN MEHKEK Cropix

Razumijem Dinamovog trenera Jakirovića, koji je krenuo u derbi s iskusnijim igračima. Stoga je Bulatu i Vidoviću pretpostavio Špikića i Ademija. No Dinamov kapetan i dalje nije u željenoj formi. S aspekta maksimirskog stožera sretna je okolnost što je Ademi sezonu završio zdrav i potencijalno bi mogao biti ozbiljno pojačanje u nastavku sezone.

Ali što ćemo s Baturinom? Razumijem da je zbog bolesti bio nespreman za ovu utakmicu. Ali ako analiziramo njegovu sezonu u cjelini dobivamo puno upitnika. Posve mi je nejasno što on igra. Na trenutke je posve nevidljiv, a neosporno se radi o velikom talentu. Pred Jakirovićem je veliki izazov da Baturinu vrati u stanje kada smo ga doživljavali kao najtalentiranijeg veznog igrača u hrvatskom nogometu.

image

Martin Baturina

GORAN MEHKEK Cropix

Problem Dinama u završnici akcija najbolje je ilustrirala jedna sekvenca na kraju utakmice, pri rasporedu Dinamovih igrača kod "običnog" centaršuta. Svi su bili na 18 metara, a Hajdukova zadnja linija na 14. Kako ćeš zabiti gol ako ne napadaš prostor?

Derbi je bio iznimno važan s psihološkog aspekta, kao odrednica za nastavak HNL-a, ali i ponašanje klubova tijekom prijelaznog roka

Dinamo i dalje nudi dojam momčadi s najvećom individualnom kvalitetom, međutim, Hajduk se ove sezone pokazao kao kompaktniji sastav, s reputacijom pobjednika (šest pobjeda i remi u posljednjih sedam susreta). Splićani su pokazali stabilnost i sigurnost posljednje linije, odlike koje ih krase ovu sezonu. Ali u konačnici ostaje dojam da je Hajduk pokazao premalo hrabrosti za iskorak u ovoj utakmici.

Hajduk je očigledno stigao u Maksimir s uvjerenjem kako bi i neodlučeni ishod bio prihvatljiv. Dinamo je ostavljao ogroman prostor kojega su Splićani mogli kazniti i pobjedom se još približiti cilju. Međutim, premalo je gostujućih igrača bilo u tranziciji, sve se svodilo na "traženje" Livaje. Čini mi se kako Livaja, mada je i nadalje prvo ime splitske momčadi, ne nudi igre iz prethodnih sezona. Puno slabije se kreće, pa shodno tome, dobiva i manje lopti.

image

Marko Livaja

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

S obzirom na broj utakmica do kraja prvenstva (Hajduk ima za odigrati još 17, a Dinamo 19 susreta), ovo u natjecateljskom smislu zasigurno nije bio odlučujući sraz. Derbi je bio iznimno važan s psihološkog aspekta, kao odrednica za nastavak HNL-a, ali i ponašanje klubova tijekom prijelaznog roka. S obzirom na rezultat, i nadalje sve opcije ostaju otvorene...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 08:04