Josip Elez je neprikosnoveno prvi stoper Hajduka

 VOJKO BASIC Cropix
CILJANA POJAČANJA

Dva igrača nedostaju za europski Hajduk: Za jednog su Bijeli spremni dati i više od milijuna!

Igrat ćemo 29 mečeva do studenog, kaže Nikoličius. Znači da računa na ulazak u Konferencijsku ligu!
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. lipanj 2022. 22:57

Hajduk je krenuo u novu sezonu pun samopouzdanja. Što je još bitnije, krenuo je s gotovo kompletnom momčadi iz prošle sezone. Nedostaju dva stopera, Ferro i Nikola Katić, koji su završili posudbe i vratili se u Benficu, odnosno Rangers. Ali, Hajduk ima razloga s velikim optimizmom ući u nove izazove.

Prošlu su sezonu Bijeli okončali osvajanjem Kupa, a pritom su se dugo ekipirali u hodu. Doveli su gotovo kompletnu novu momčad kroz dva prijelazna roka. Da ne bismo pričali bez argumenata, pogledajmo samo popis igrača s kojima je prije godinu dana, 14. lipnja 2021. u pripreme krenuo Jens Gustafsson.

Na prvom okupljanju imao je 30 igrača: Kristian Dimitrov, Alexander Kačaniklić, Stefan Simić, Marko Livaja, Dimitrios Diamantakos, Marin Jakoliš, Josip Elez, Jani Atanasov, Jairo, Dino Skorup, Stanko Jurić, Luka Škaričić, Stipe Biuk, Karlo Sentić, Ivan Dolček, Toni Silić, David Čolina, Ivan Perić, Mario Vušković, Josip Posavec, Emir Sahiti, Ivan Ćubelić, Marin Ljubičić, Tonio Teklić, Mark Bushaj, Mario Čuić, Tino Blaž Lauš, Madžid Šošić, Ivan Čalušić, Ivan Šarić, s tim da su se naknadno priključili Eduok i Dellova.

image

Stefan Simić ulazi u zadnju godinu ugovora

ANTE CIZMIC Cropix

Od te momčadi koja je krenula u sezonu prije godinu dana, danas je u kadru 18 igrača, ali razlika je ogromna. U odnosu na momčad koju je u lipnju prošle godine na dispoziciji imao Gustafsson, danas Valdas Dambrauskas posjeduje "kostur" ekipe s Lovrom Kalinićem, Mikanovićem, Lovrencsicsem, Grgićem, Vukovićem, Krovinovićem, Melnjakom, Fossatijem, Mlakarom i Nikolom Kalinićem. Bogatiji je Hajduk za desetoricu igrača, sve redom prvotimaca. Jači je za kompletnu novu momčad u kojoj nedostaje tek jedan stoper. Gdje će Bijeli pronaći stopera?

Stoper je jedina pozicija na kojoj je Hajduk trenutno u manjku kadra, premda se čak ne može reći da je deficitaran. Uz neprikosnovenog Josipa Eleza, tu je Stefan Simić, iskusni 27-godišnjak koji ovog ljeta ulazi u zadnju godinu ugovora. Dok je Simić na Poljudu, nema Hajduk razlog za žurbu. Ali, isto tako nema spora da će Bijeli tražiti još kvalitetnije rješenje.

Kako na stoperskoj poziciji, tako i za veznog. Prošle sezonu su se u nekoliko navrata "opekli" kada im je nedostajalo veznjaka uslijed ozljeda Krovinovića, Grgića, Fossatija i Vukovića. Ambicija igranja jesenske Europe traži brojni, nadasve i kvalitetni kadar. Nikoličius je jasno izbrojao: - Imat ćemo 29 utakmica do sredine studenoga.

Izračun se zasniva na ambiciji uspjeha, stoga Bijelima treba snažan kadar. Koliko su spremni platiti stopera? Katića nisu otkupili za 1,5 milijuna eura, ali to ne znači da sutra, ako dođe ponuda za nekog stopera, neće platiti i veću svotu. Najmanje milijun eura Hajduk je sigurno spreman uložiti u pravog stopera. Uostalom, za ključnog veznjaka Filipa Krovinovića platili su 1,5 milijuna eura, a s obzirom da ovog ljeta nema velikih kupovina na drugim pozicijama, morat će se uložiti u dovođenje stopera.

Dva igrača nedostaju za najjači Hajduk od posljednjeg ulaska u europsku jesen. Tog ljeta 2010. Bijeli su također ostavili kostur ekipe na okupu. Nisu prodavali nikog od najjačih aduta. Kao što ovog ljeta na Poljudu ostaju Livaja, oba Kalinića, Krovinović, Elez, Fossati. Ostaje kičma momčadi koja u novu sezonu ulazi s još većim ambicijama.

Hajdukovi stoperi iz prošle sezone

Hajdukovi stoperi iz prošle sezone

OSTALI

Josip Elez

- od prošlog ljeta član splitskog kluba, bit će to i nadalje. Glavni čovjek obrane Hajduka u sezoni u kojoj je prekinuto dugo razdoblje bez trofeja.

Kristijan Dimitrov

- Bugarin je član Hajduka od veljače 2020., a prošlu polusezonu odradio je na posudbi u CFR Cluju za koji je odigrao tek jednu utakmicu.

Stefan Simić

- tri godine su prošle otkako ga je Hajduk doveo iz Milana. Lani odigrao 26 utakmica u svim natjecanjima, 15. po minutaži u klubu.

OTIŠLI

Mario Vušković

- počeo sezonu u Hajduku, potom za 1,2 milijuna eura otišao na posudbu u HSV, koji ga je na kraju sezone otkupio za 3 milijuna eura.

Ferro

- došao u siječnju na posudbu iz Benfice i bio standardan tijekom cijelog proljeća. Na kraju sezone vratio se u redove lisabonskog kluba.

Nikola Katić
- krajem kolovoza Splićani su ga posudili iz Glasgow Rangersa, odigrao 25 utakmica u svim natjecanjima i vratio se u Škotsku.


Lumbardh Dellova

- krpao prošlog ljeta u Hajduku na desnom beku, ali nije se istaknuo. U zimskom prijelaznom roku prešao u kosovski Ballkani.

Ivan Ćalušić

- odigrao šest utakmica za Hajduk pa na zimu otišao u Radomlje. Produljio ugovor sa Splićanima, ali ostaje na posudbi u Sloveniji. (dd)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 22:32