ANTE CIZMIC Cropix
REINKARNACIJA HAJDUKA

Dva Jakobušićeva poteza pokrenula su neviđenu mobilizaciju navijača, ovo je njegova formula uspjeha

Naučio je lekciju i shvatio stanje na Poljudu u vrijeme dok je bio dopredsjednik Marinu Brbiću
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 14:39

Hajduk se peti put, nakon one grandiozne sezone 2010./11., i sudjelovanja u grupnom natjecanju Europa lige (10 utakmica), domogao napokon doigravanja za Konferencijsku lige, što je značajan faktor u stasanju momčadi "bijelih". Radi se o tome da je splitska momčad na europskoj sceni doživljavala debakle u tri protekle sezone, tako da je prolaz kroz Guimaraes, bez obzira na to što je izveden na mišiće, ipak uspjeh.

- Ovo mi je jedna od najtežih, ako ne i najteža utakmica u mojoj karijeri zbog više razloga, neki su i privatne prirode - rekao je nakon utakmice u Portugalu 32-godišnji golman i kapetan Hajduka Lovre Kalinić. Bitno je da smo prošli, jer smo na takvim utakmicama znali biti eliminirani.

Igrače, Hajduk uopće ne zabrinjava činjenica da je sljedeći protivnik u play-offu moćni Villarreal, prošle sezone polufinalist Lige prvaka, jer u tim dvobojima "bijeli" mogu samo dobiti, bilo da izazovu senzaciju i plasiraju se u grupnu fazu, bilo da španjolskom klubu pruže pravi otpor, bilo da u tim susretima ostvare i individualno dokazivanje, bitno za transferno tržište.

Kako se Hajduk, od jedne momčadi maksimalnih dometa trećeg mjesta (znali su "bijeli" biti i četvrti i peti) u prošlih desetak godina, pretvorio u gotovo ravnopravnog suparnika nedodirljivom Dinamu? Prošle sezone Hajduk je osvojio Kup, u prvenstvu bio drugi (posljednji put davne 2012./13.), pa je tek iz ruleta jedanaesteraca izgubio Superkup.

Lako je konstatirati da je predsjednik Lukša Jakobušić ključ takve, može se kazati, reinkarnacije Hajduka od pratitelja vodećima, u klub za prvaka. Jakobušić je naučio lekciju, shvatio stanje na Poljudu u vrijeme dok je bio dopredsjednik Marinu Brbiću. Onda kada se iznenada povukao, najavio sam kako je otišao da se vrati, jer su Jakobušićeve ambicije neslućenih razmjera. Tako je i bilo, poslije onih jeftinih, pa i prozirnih igara s izborom predsjednika Hajduka na bazi natječaja, Ben Perasović, predsjednik Nadzornog odbora i njegovi adlatusi natjerani su da se kane ćorava posla i dirigirano klub daju u ruke Jakobušiću.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ipak, bez obzira na iznimne sposobnosti Gospara, posao mu je bio olakšan raspoloženjem navijača, pogotovo čvrste jezgre Torcide, s obzirom na to da je svima bio pun kufer navrnutih predsjednika tipa Ivana Kosa, Jasmina Huljaja i Marina Brbića. Rezolutni Jakobušić preuzeo je uzde Hajduka u svoje ruke, zavladao je klubom autokratskim načinom, pokazao je odlučnost i hrabrost kakvu je imao jedino Igor Štimac iz vremena osvajanja posljednje titule prvaka 2005. godine.

Jakobušić je energično, nekoliko dana nakon inauguracije, zbog poraza Hajduka u Puli, otjerao iz kluba savjetnika Marija Stanića, sportskog direktora Ivana Kepčiju i trenera Harija Vukasa, privremeno, silom prilika, povjerio prvu momčad Bori Primorcu (taj potez pokazao se kao promašaj), pa je prvih dana siječnja 2021. promovirao Mindaugasa Nikoličiusa, za svoju desnu stručnu ruku.

Jakobušićevi pokušaji da za trenera Hajduka pridobije Slavena Bilića i pogotovo Ivana Jurića, djelovala su donkihotovski, ali je onda zaigrao na kartu dovođenja provjerenih igrača s hajdučkim korijenima. Prvi se na Poljud vratio vratar Lovre Kalinić, na bazi posudbe iz Aston Ville u prosincu 2020., pa je onda nakon 15 godina igranja u inozemstvu, na neki način i potucanja po raznim europskim klubovima, na isti način Jakobušićevu ponudu u veljači 2021. prihvatio i Marko Livaja. I dok je Kalinić faktički svojim povratkom tražio spas za oživljavanje karijere, dotle je Livaja mogao birati gdje će poslije AEK-a. Njegov dolazak izazvao je eksploziju oduševljenja među navijačima, kakva nije doživljena od vremena angažmana Nike Kranjčara

image
JOSKO PONOS Cropix

Ta dva Jakobušićeva poteza pokrenula su neviđenu mobilizaciju navijača "bijelih", željnih moćnijeg Hajduka, i to u prvom redu beskompromisnog predsjednika. No, Nikoličiusovi izbori trenera, najprije Paola Tramezzanija i pogotovo Jensa Gustafssona pokazali su se kao promašaji, no iz trećeg pokušaja doveli su sistematičnog Valdasa Dambrauskasa. On je s "bijelima" zaredao s uspjesima (31 utakmica, 21 pobjeda, 7 neriješenih, tri poraza). Hajduk je tako osvojio Kup, evo, plasirao se u play-off za Konferencijsku ligu, u prošlom prvenstvu stigao nadomak naslova prvaka, ove sezone izgubio Superkup iz ruleta jedanaesteraca i ubilježio dvije očekivane pobjede u prvenstvu.

Dambrauskas je s duhovnim vođom Nikoličiusom, i pod paskom Jakobušića, uspio standardizirati momčad, jer su dovođeni iskusni igrači, kadri jamčiti stabilnost izvedbi. Sve to izazvalo je doslovno fantastičnu euforiju među navijačima (preko 80.000 članova, više od 10.000 pretplata, uz brojne afirmativne akcije udruge Naš Hajduk).

image
ANTE CIZMIC Cropix

"Bijelima" predstoji najteže natjecateljsko razdoblje, petnaestak dana s pet zahtjevnih ispita: u subotu protiv Dinama u Zagrebu, onda dvije utakmice s Villarrealom, u međuvremenu s Lokomotivom u Splitu, te na kraju gostovanje u Osijeku. Pa ako su "bijeli" objektivno prežaljeni u odnosu na nadmetanja sa Španjolcima, nužno je da na tri prvenstvene utakmice dokažu ambicije u utrci za prvaka. Preneseno u brojkama: osvajanje pet bodova.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 03:28