Gennaro Gattuso.
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
U STATUSU VAŽNIH IGRAČA

Dva mlada hajdukovca očarala Gattusa: Jedan je ‘stradao‘ u Širokom, drugi se ukazao doslovno preko noći

Capan (20) i Jurak (18) u pripremnim su utakmicama neočekivano dobili povjerenje novog trenera
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. srpanj 2024. 22:56

Hajduk bi po svemu u novu sezonu trebao ući s novim tandemom veznjaka. Marko Capan (20) i Luka Jurak (18) u pripremnim su utakmicama dobili povjerenje trenera Gennara Gattusa, premda je riječ o jako mladim igračima, s malo seniorskih utakmicama u nogama. Capana javnost još donekle poznaje, ali Jurak je skoro anoniman igrač, junior o kojem se na Poljudu do sredine svibnja dana praktički i nije pričalo. A sada su obojica u statusu iznimno važnih igrača Hajduka.

Marko Capan prošlu je sezonu proveo na posudbi u Širokom Brijegu. Defenzivni veznjak stigao je u paketu s trenerom Marijanom Budimirom i mladom nadom Jerom Vrcićem. Vrcić se odmah teško ozlijedio, tako da je upisao samo četiri nastupa i već se u zimi vratio u Hajduk. Budimir se na klupi zadržao nešto duže, sve do 18. kola, ali presudila mu je serija loših rezultata. Tako je samo Capan ostao u Širokom cijelu sezonu.

Početak mu je bio sjajan, u prvih šest utakmica Široki Brijeg je upisao pet pobjeda i uzeo bod Veležu u gostima.

Široki u problemu

Capan je bio među glavnim igračima, neupitan u ulozi zadnjeg veznog, te igrač zadužen za prekide, koje doista odlično izvodi. Capanu i Širokom kola su krenula nizbrdo uoči sedme utakmice, derbija s Borcem iz Banja Luke. Capan je kolo ranije u pobjedi protiv Sarajeva zaradio žuti karton, ali nakon utakmice!? Nikome nije bilo jasno zašto ga je dobio, ali po svemu nije ga dobio slučajno. Sudac je, naime, bio iz - Banja Luke. Borac je iskoristio i to neigranje Capana te pobijedio na Pecari 2:0.

Poslije toga Široki je ušao u problem rezultata i serije loših igara. Da stvari budu gore, od 10. kola zbog renoviranja stadiona Pecara, momčad Širokog je sve utakmice gostovala. Zaredali su porazi, u momčad se uvukao nemir i klub je pao na sedmo mjesto. Serija od 12 utakmica bez pobjede rezultirala je otkazom treneru Budimiru i angažiranjem Dine Skendera, koji kao ni Budimir nije poznavao prilike u ligi BiH. I Skender je dobro krenuo, ali serija poraza gurnula je Široki u zonu ispadanja. Skender se brzo počeo oslanjati na iskusnije igrače, pa je Capan ispao iz svih kombinacija. Međutim, Capan je uspio bljesnuti u kup-srazu s favoriziranim Veležom. Prvu utakmicu u Čitluku riješio je sjajnim pogotkom s 20 metara, u same rašlje Dantea Stipice. Ušao je u 72. minuti, u 75. je već slavio gol. Sjajan gol Veležu nije promijenio Capanov status jer je i do kraja sezone dobivao malo prilika. Platio je cijenu loše sezone Širokog. Kolega Miljenko Karačić, koji ga je pratio iz kola u kolo, kaže sljedeće:

- Defenziva mu je jača strana, ima dobar pregled igre. Dojam je da mu je Budimir davao možda i previše prilika, a Skender ga je neopravdano gurnuo u stranu. Inače, vrijedan momak, radišan, nenametljiv, ima potencijal razviti se u boljeg igrača.

Bolji nego je bio

Capana smo i sami vidjeli na djelu u dresu Hajduka u vrijeme Ivana Leke. Tada još 18-godišnji junior dobio je tri utakmice u nizu u kojima je upisao dvije asistencije, pokazujući dar za ubačaje iz prekida. Međutim, bio je previše “zelen” za Hajduk koji je imao šampionske ambicije, a i Lekina je momčad tada ušla u dosta veliku krizu. Capan se vratio u juniorsku postavu, koja je koji mjesec kasnije igrala finale Lige prvaka, a Capan je u toj momčadi bio jedan od stožernih igrača.

image

Marko Capan

DAMIR KRAJAC Cropix

Nema sumnje da je godinu i pol dana stariji Capan bolji igrač nego što je tada bio, samo ne znamo koliko. I jasno je da je kod Gattusa minute zaradio maksimalnim angažmanom, ali i sposobnošću da na terenu provodi njegove ideje. Capan je “pametan” igrač...

Priča Luke Juraka nešto je drugačija od Capanove. I on je, premda nešto mlađi, bio dio te zlatne juniorske generacije, ali trener Budimir nije ga uvrstio ni među igrače koji su putovali na završni turnir Lige prvaka. A tamo su bili neki mlađi od Juraka.

‘Šestica‘ i ‘osmica‘

Za razliku od Capana, koji se formirao kao zadnji vezni, Jurak je za mnoge idealna “osmica”, ali može u paru igrati i zadnjeg veznog. Protiv Fenerbahčea na pripremnoj utakmici u Grazu, koju je Hajduk i dobio pogotkom Durdova, Jurak je startao kao zadnji vezni baš u tandemu s Capanom.

Mladić iz Bistre na Poljud je stigao preko Rudeša u siječnju 2022. U Rudešu je blistao kao kadet, bilo je najava da bi mogao na pripreme sa seniorskom momčadi koja je tada igrala u drugoligaškom društvu, ali je netko u klubu procijenio da je “previše mlad”. Hajdukov skaut Mate Radić je to jedva dočekao da ga dovede na Poljud, a o Jurakovim vrlinama pričao mu je i Zdravko Marković, trener u pogonu Rudeša, koji je imao nešto staža i u Hajduku.

Juraku je ugovor s Hajdukom trajao do 30. lipnja ove godine i po svemu je bilo izgledno da ga neće produžiti. Nije imao poseban status u juniorima za koje je u prošloj sezoni odigrao tek 10 utakmica, a samo je tri puta bio starter. Stoga su se mnogi iznenadili kad ga je trener Jure Ivanković u posljednja dva proljetna kola stavio u momčad i to od prve minute. Jednu je utakmicu odigrao kao zadnji vezni u paru s Krovinovićem, a protiv Lokomotive je igrao kao lijevi bek. Jurak je ljevak, pa je i tu poziciju spremno prihvatio.

image

Luka Jurak

RONALD GORSIC Cropix

Ide priča kako ga je predsjednik kluba Ivan Bilić gledao u juniorskom derbiju protiv Dinama (1:1) igranom 15. svibnja i da ga je oduševio. Nakon toga je zaigrao te dvije seniorske utakmice i napokon dobio novi ugovor.

Dodatna motivacija

Oni koji Juraka godinama poznaju opisat će ga kao “finiju” verziju Pukštasa. “Box to box” igrač, izraziti ljevak odličnog udarca i izrađene tehnike. Kažu da ga krasi izniman karakter, da je od onih tipova koji će dati najviše kad ih najviše “gaziš”. To što nije išao na završnicu juniorske Lige prvaka samo ga je dodatno motiviralo, a mnogi bi mladi igrači “potonuli” da im se to dogodi.

Nitko ga ne može impresionirati, a u svakom treningu daje svaki atom snage koji ima u sebi. Igrač je koji se najbolje snalazi u dinamičnom nogometu, s puno okomitog trčanja, pa vjerojatno i u tome leži tajna njegovog skromnog statusa kojeg je u Hajduku imao kao junior. Hajdukovi juniori ne igraju brz nogomet. Povjerenje koje mu ukazuje Gattuso ne može biti slučajno.

image

Gennaro Gattuso.

DAMIR KRAJAC Cropix

Capana i Juraka na startu priprema vjerojatno nitko na Poljudu nije vidio u udarnoj postavi koja bi trebala otvoriti sezonu. Nitko dok se nije pojavio Gattuso. Naravno da Talijan nije imao pojma tko su Jurak i Capan, ali ništa više nije mu značio ni Kalik ili neki drugi daleko iskusniji prvotimac. Svi su oni kod Gattusa krenuli od nule, a priliku će dobiti samo oni koji će uvjeriti Talijana da su sposobni odigrati ono što traži i očekuje.

Capan i Jurak su to neočekivano brzo uspjeli...

‘Šestica‘ i ‘osmica‘

Za razliku od Capana, koji se formirao kao zadnji vezni, Jurak je za mnoge idealna “osmica”, ali može u paru igrati i zadnjeg veznog. Protiv Fenerbahčea na pripremnoj utakmici u Grazu, koju je Hajduk i dobio pogotkom Durdova, Jurak je startao kao zadnji vezni baš u tandemu s Capanom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. srpanj 2024 22:56