GORAN MEHKEK Cropix
SUDAR MAJSTORA

Dvoboj udarnih aseva: Kad je Livaja na Maksimiru, jedno je sigurno, a Petković traži iskupljenje

Brončani reprezentativci iz Katara 2022. godine glavne su zvijezde današnjeg okršaja
Piše: Davorin Olivari, Jurica RadićObjavljeno: 17. prosinac 2023. 14:18

Gledat ćemo danas u Maksimiru mnoge zanimljive duele, mnoge žestoke okršaje, nadmetanja po linijama... Imaju Dinamo i Hajduk mnogo kvalitetnih igrača koji bi mogli obilježiti El Croatico. Međutim, sasvim je jasno da se u prvi plan guraju dvojica, najveće vedete, napadački majstori Bruno Petković i Marko Livaja, nositelji brončane medalje s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Kataru. Mnogi očekuju da bi upravo netko od njih dvojice mogao postati prvo ime derbija, da bi mogao biti igrač odluke.

Petković se vratio nakon ozljede, a nakon njegovog povratka, Dinamo je ubilježio pet uzastopnih pobjeda, Bruno se nametnuo kao glavno ime zg-kluba. Nije neka tajna, Dinamo nije isti s njim i bez njega. Posve isto to važi i za Marka Livaju, on je “Bog Hajduka”. Ove sezone Petko ima bolje brojke od Marka. Ukupno je ove sezone Dinamov napadač postigao deset pogodaka, a ubilježio je sedam asistencija. Šest puta je Petković zabio u HNL-u, a četiri puta u Europi, svaki put u Konferencijskoj ligi. Livaja je s druge strane zabio osam pogodaka i upisao pet asistencija. Sedam golova i tri asistencije u prvenstvu, ostatak u Hrvatskom kupu.

Crna mrlja

A kako stoje glavni Dinamov i Hajdukov golgeter u velikim derbijima?

Bruno Petković je četiri puta zabio Hajduku, a čak je sedam puta asistirao! Izborio je jedan jedanaesterac, a jedan pogodak zabio je iz jedanaesterca u raspucavanju, u Superkupu. Dakle, ako računamo i taj pogodak, onda je Splićanima zabio pet golova. Dakle, dobro mu ide u sudarima s najvećim modrim suparnikom. Međutim, u razgovoru koji smo imali u petak, Petković je priznao da je upravo on Hajduku dao krila nakon što je na startu sezone u srpnju promašio onaj jedanaesterac u Maksimiru, pa je Hajduk vodstvo Dinama preokrenuo u svoju pobjedu 2:1. Taj jedanaesterac je crna Brunina mrlja u derbijima.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Svoju najbolju partiju protiv Hajduka, kad se radi o brojkama, Petković je odigrao u travnju 2021. godine, kad je Dinamo u Maksimiru pobijedio s 2:0. Petko je iz jedanaesterca pogodio za 1:0, a asistirao je za 2:0. Bila je to njegova utakmica. Zabio je i u svibnju 2022. godine, pogodio je za 1:0 u trijumfu Modrih od 3:1. U listopadu iste godine, izborio je jedanaesterac i realizirao za konačnih 1:1 na Poljudu. U srpnju ove godine, zabio je za 1:0, ali je onda promašio taj jedanaesterac o kojem je i sam govorio. Petković je protiv Hajduka igrao 21 utakmicu, ima 11 pobjeda (uračunata utakmica u Superkupu dobivena na jedanaesterce) te po pet remija i poraza.

Marko Livaja pet puta je već tresao mrežu u najvećem derbiju, u nedjelju čeka šesti zgoditak u ogledima s Dinamom. Pritom je Maksimir pet puta ugostio “desetku” Bijelih, a dvaput su Splićani iz tih susreta izlazili kao pobjednici. Jasno, u oba slučaja i Livaja je bio strijelac. U pet zagrebačkih derbija postigao je tri pogotka, poentirao je već u prvom. U maksimirskom debiju zabio je za vodstvo u pobjedi 2:0 iz prosinca 2021. godine. Potom je na kraju iste sezone, šest mjeseci kasnije, ulaskom s klupe zatresao mrežu Modrih u porazu 1:3. Posljednji u nizu pogodaka Dinamu na Maksimiru zabio je u srpnju ove godine kada je prevario Livakovića za poravnanje, a zatim je Pukštas donio pobjedu Bijelima.

Po četiri pobjede i poraza

Uz to, Livaja je dvaput bio strijelac za Hajduk u splitskim derbijima, oba puta u konačnom ishodu 1:1. Kao i na Maksimiru, tako je i na Poljudu zabio u prvom svom derbiju, a zatim je postigao zgoditak u listopadu prošle godine. Ukupno je Livaja odigrao 12 susreta s Dinamom od kojih je pobjedu upisao u četiri navrata, dok je četiri puta izgubio (opet onaj poraz na jedanaestercu u Superkupu 2022.), sve u Zagrebu. Ima i četiri remija potpisana u Splitu. Vrijedi znati da nikada maksimirski prvenstveni derbi Dinama i Hajduka s Livajom na travnjaku nije okončan neriješenim ishodom. Hoće li tradicija biti prekinuta u nedjelju?

Petković vs. Hajduk

21 11 5 5

4 pogotka

7 asistencija

Golovi Hajduku

2020./21.

Dinamo - Hajduk 2:0

2021./22.

Dinamo - Hajduk 3:1

2022./23.

Hajduk - Dinamo 1:1

2023./24.

Dinamo - Hajduk 1:2

Livaja vs. Dinamo

12 4 4 4

5 pogodaka

2 asistencije

Golovi Dinamu

2020./21.

Hajduk - Dinamo 1:1

2021./22.

Dinamo - Hajduk 0:2

2021./22.

Dinamo - Hajduk 3:1

2022./23.

Hajduk - Dinamo 1:1

2023./24.

Dinamo - Hajduk 1:2

Učinak ove sezone

Bruno

Petković

19 utakmica

1502 minute

10 pogodaka

6 asistencija

Marko

Livaja

21 utakmica

1802 minute

8 pogodaka

5 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 02:45