ANTE CIZMIC Cropix
DERBI KOJI PUNO ZNAČI

‘El Croatico‘ je važan! Poraz od Hajduka pokvario bi slavlje Dinama, a oko jednog čovjeka pojavili bi se upitnici

Danas počinje prodaja ulaznica za subotnji sudar s Hajdukom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. svibanj 2022. 09:34

Šalju nam navijači Dinama nakon pobjede na Šubićevcu i modrog osvajanja naslova prvaka razne poruke. Svi uglavnom pitaju kakvo će biti slavlje, neki predlažu da se slavi nakon utakmice s Hajdukom na Trgu bana Jelačića, neki predlažu korteo do centra grada, otvoreni autobus s Dinamovim igračima koji bi se provozao od Maksimira do trga, ima i prijedloga da se proslavi ispod zapadne tribine, da se organizira neki koncert... Uglavnom, ove sezone Dinamo je imao fantastičnu podršku navijača, teško se sjetiti kad je bila takva. Često su se titule u HNL-u slavile pred malim brojem navijača, ponekad je bilo otužno gledati kako plavi dečki dižu pobjednički pehar i primaju medalje bez emocija s tribina. Vatromet u čast Modrima i glasne Dinamove pjesme s razglasa djelovale su nekako groteskno, nekako “fejk”, nalikovalo je na neko umjetno, “silovano” slavlje. Ovaj naslov prvaka u Šibeniku je proslavljen fantastično, navijači su kao u nekoj južnoameričkoj državi uletjeli na teren, igrače su nosili na ramenima, skidali ih do donjeg rublja, grlili se s njima, pjevali, fotkali... Čudo jedno, nakon utakmice plavi dečki su nam govorili “ovako se proslavlja naslov prvaka, ovo je nezaboravno”.

Poraz od Hajduka bi pokvario slavlje

Kad podvučemo crtu pod ovosezonski naslov Dinama, onda možemo ustvrditi; titula je osvojena zahvaljujući karakteru igrača, dolasku trenera Ante Čačića i - navijačima! Možda će tako zvučati, vjerojatno i jest pretenciozno, ali vjerujte, veliki povratak navijačke ljubavi prema Dinamu i sjajni Bad Blue Boysi možda su i važniji od osvajanja titule. Jer sve pobjede, titule i novci ne mogu se mjeriti s navijačkom ljubavi. Pa zbog navijača se u konačnici i igra nogomet.

image

Ante Čačić itekako ima motiva za pobjedu nad Hajdukom

GORAN MEHKEK Cropix

Ovaj uvod smo napisali kako bismo naglasili koliko je zapravo bitan ovaj posljednji maksimirski derbi Dinama i Hajduka. U gabaritima koji postoje, bit će prepun. Tko dođe do ulaznica, bit će sretnik. Prodaja počinje danas... Dakle, vječiti derbi je za Modre najvažniji zbog - navijača. Jer oni će u slavljeničkom raspoloženju stići na Maksimir i htjeti - pobjedu! Jer zamislite da na proslavi naslova Modri i treći put izgube od Hajduka!? Slavlje bi svakako bilo okrnjeno, otprilike kao da pred svećenikom na vjenčanju mladenka ili mladenac kažu - ne. Vatromet, bakljada, šampanjac slavljenička bez pobjede nad Majstorom s mora? Nije to to... Da ne govorimo o tome da se na slavlju na kraju čuje pjesma Torcide s juga. Jer navijači Hajduka imaju pravo na pet posto ulaznica od ukupnog kapaciteta stadiona, tako da se može očekivati oko 1300 drukera Majstora s mora. Uostalom, osvojiti naslov prvaka, a ne pobijediti Hajduk niti jednom u sezoni? Nešto bi nedostajalo zar ne?

Kad smo već kod toga, Dinamo je tri puta osvojio naslov prvaka u HNL-u, a da u sezoni nije pobijedio svoj najžešćeg suparnika. Prvi put se to zbilo u sezoni 1992./93, kad je plavi klub u jednoj sezoni imao dva imena, HAŠK Građanski i Croatia. HAŠK Građanski je odigrao s Hajdukom 1:1, a Croatia je izgubila 1:2. Za Modre su između ostalih te sezone igrači Ladić, Adžić, Panadić, Stanić, Ištvanić, Vlaović, Škrinjar, Cvitanović, za Hajduk Slavica, Španjić, Novaković, Peršon, Andrijašević, Bilić, Jeličić... Drugi put je Dinamo uzeo naslovu sezoni 2008./09. tada u tri utakmice nije dobio Majstore s mora. Hajduk je dva puta pobijedio s 2:0, jednom je završilo 2:2. Te sezone su u plavom dresu igrali Butina, Ibanez, Drpić, Sammir, Mikić, Bišćan, Morales... a za Splićane Subašić, Strinić, Ibričić, Andrić, Nikola Kalinić... Kalinić će igrati i ovoga puta. Konačno, treći put je zg-klub došao do naslova bez pobjede nad Hajdukom u sezoni 2009./10., Splićani su pobijedili s 2:1, a jedna utakmica je završila 0:0. Uz neke manje promjene igrali su dečki iz prijašnje sezone. Hoće li četvrti put Modri do naslova bez pobjede nad Hajdukom? U Maksimiru to svakako ne žele doživjeti. A da ne govorimo da se nikad nije dogodilo da u slavljeničkim sezonama Modri nisu zabili pogodak Splićanima. Ako netko ne ugura loptu u mrežu to bi se ove sezone moglo dogoditi.

Čačićev ostanak ovisi o derbiju

Ima taj derbi još značaja za Modre. Iako ne bi smio ovisiti o jednoj utakmici kad je već uspio osvojiti naslov, El Croatico je bitan i za Antu Čačića. Ako pobijedi Hajduk, onda mu šanse za ostankom na klupi Dinama rapidno rastu. U slučaju da se to ne dogodi, sigurno će se pojaviti sumnje, upitnici. Konačno, nije Modrima svejedno s koliko će bodova razlike u odnosu na Hajduk završiti sezonu. Pobjeda u konačnici donosi sedam velikih bodova razlike, poraz samo - jedan. U prvom slučaju može se govoriti, bez obzira što je prvenstvo bilo uzbudljivo i neizvjesno, da su Modri ipak uvjerljivo uzeli naslov, u drugom da su ga uzeli “knap”, za konjski vrat, da su Splićani bili jako blizu kad se radi o prekidanju dugogodišnje dominacije kluba iz Maksimira.

Iz svih tih nabrojenih razloga Dinamo se sprema kao da igra neko veliko finale, kao da vječiti derbi odlučuje o naslovu prvaka. Očekuje nas spektakl, definitivno.

Šampionske sezone Dinama u kojima nije svladao Hajduk

1992./93.

HAŠK Građanski - Hajduk 1:1 (Turković/Erceg), Hajduk - Croatia 2:1 (Rapaić, Kozniku/Vlaović)

2008./09.

Dinamo - Hajduk 0:2 (Gabrić, Ibričić), Hajduk - Dinamo 2:0 (Kalinić, Ibričić), Hajduk - Dinamo 2:2 (Ibričić, Vukušić/Chago, Mandžukić)

2009./10.

Hajduk - Dinamo 2:1 (Lovren-ag, Strinić/Sivonjić), Dinamo

- Hajduk 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 14:24