VOJKO BASIC Cropix
BUDUĆNOST KLUBA

Evo gdje su danas srebrni Hajdukovi juniori iz ženevskog finala, zanimljivi napadač prihvatio izazov iz Italije

Vodi li put do zvijezda preko Solina i Širokog Brijega?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2023. 11:29

Boro Primorac je dobio nagradu za životno djelo kao voditelj Akademije Hajduka. Proslavio je priznanje s veteranima Bijelih, na Poljudu su se svi zajedno okupili kako bi čestitali Primorcu, ali i kompletoj omladinskoj školi splitskog kluba. Goranu Sabliću, Hrvoju Vukoviću, Mati Radiću i svim ostalim suradnicima nagrađenog Bore Primorca. Prvog među jednakima, rekli bi u opisnoj ocjeni nagrade. Jer, priznanje je došlo ponajviše zbog rezultata kojeg su juniori Hajduka ostvarili krajem travnja u Ženevi. Finale Lige prvaka mladih bit će uzor svim hrvatskim klubovima, ali i letvica koju će pokušati doseći i neke buduće generacije Hajduka.

- Taj rezultat me najviše raduje, ali ujedno i nudi priliku da se mladima zaista pruži šansa. Treba ih dozirati, polako uvoditi, ali prije svega mora se o njima voditi računa, jer htio bih uskoro i njih gledati u Hajduku – kazao je Ivica Šurjak.

Zašto smo uzeli izjavu Šurjaka lako je objasniti. Prije 25 godina, u ljeto 1998. upravo je Šurjak u ulozi sportskog direktora potpisao više od 15 ugovora sa igračima iz generacije 1979/80. Pletikosa, Deranja, Sablić, Miladin, Mate Bilić, Andrić.... sve su to redom bili igrači iz generacije koja se pokazala jednom od najdarovitijih u posljednjim desetljećima rada omladinske škole Bijelih. U toj generaciji bio je i prošlogodišnji hit-trener u Hrvatskoj, Marijan Budimir koji je kasnije svoju igračku karijeru ipak gradio kroz inozemstvo. Ali, je izašao iz generacije 1979/80 koja je kasnije Hajduku dala niz prvotimaca. Jesu li svi dosegli plafon u karijeri, jesu li iskoristi sav potencijal, nije tema s kojom bi išli u širinu. Pitanja su suvišna, jer trenutno i ne nude odgovore.

Pred 25 godina dobili su mladi igrači prigodu odmah upasti u prvu momčad. Hajduk je bio u smjeni generacija, Pletikosa je na vratima mijenjao Gabrića, Deranja je dobio prigodu u napadu nakon odlaska Vučka, u obrani su Sablić i Vuković zaigrali umjesto tek nešto starijeg Tudora koji je transferiran u Juventus. Prilike su se nudile više nego bilo kada ranije, jer Hajduk se borio za naslov prvaka, ali imao je manje sredstava za pojačanja. Međutim, u spoju forsiranja mladih i iskusnih, tri godine kasnije stigli su Bijeli do naslova prvaka. Od ljeta 1998. do svibnja 2001. sa velikim slavljem u Varaždinu, protekle su tri godine. Trebalo je imati strpljenja koje se na kraju ipak isplatilo. Danas je ipak situacija nešto drukčija, ali pritom nije iznenađujuća.

image
VOJKO BASIC Cropix

Uoči početka priprema u Sloveniji gdje je Leko poveo niz igrača koji su s juniorima došli do finala Lige prvaka mladih, jasno smo vidjeli kakav im put slijedi. Većina je prošlogodišnjih juniora otišla na dvojnu registraciju u Solin, a tek su Pukštas i Vušković ostali na Poljudu. Ali, ni Vušković nije trenutno sa prvom, već je nakon potpisa za Tottenham angažiran u kadru juniorske ekipe Zlatka Jerkovića. U Solinu na dvojnoj su osmorica iz juniorskih doprvaka Europe, točno po modelu po kojem je prošle sezone najveći pomak napravio Rokas Pukštas. Mladi je Amerikanac igrao na dvojnoj, zabijao za Solin i time stvratio pozornost na svoje igre. Svima dao do znanja da je vrijedan povratka na Poljud. Sličnu priliku već je ove jeseni dobivao Roko Brajković koji je igrao za Solin i Hajduk, dok su Kavelj i Buljan također bili u zapisnicima službenih dvoboja seniora Bijelih.

Juniori nisu odmah prebačeni u “paketu” u prvu momčad, jer takva i nisu bila očekivanja. Međutim, nisu ostali bez prigode. Pored igrača na dvojnoj u Solinu, u Širokom su na posudbi trener Budimir sa dva igrača, prošlogodišnjim kapetanom Capanom i napadačem Vrcićem. Jedini igrač koji je izašao iz okvira posudbi i dvojnih je zanimljivi napadač Mate Antunović. Prihvatio je izazov Monze, dosada odigrao tri utakmice sa jednim pogotkom u selekciji U-19 talijanskog prvoligaša. Ali, ključno je da su svi juniori na terenu, da nitko nije ostao negdje na margini klupe. Koliko će Hajduk zaraditi na povijesnoj juniorskoj generaciji, koliko će igrači iz ženevskog finala ostaviti traga u prvoj ekipi Hajduka bit će zanimljive teme za praćenje u budućnosti. Ujedno i pokazatelj u kojem smjeru treba ići razvoj omladinske škole na Poljudu.

image

Mate Antunović

VOJKO BASIC Cropix

JUNIORI KOJI SU ZAIGRALI PROTIV ALKMAARA U FINALU

Buljan - Solin, dvojna

Jurić-Petrašilo - Solin, dvojna

L. Vušković - Hajduk juniori, Tottenham

Đolonga - Solin, dvojna

Hrgović - Solin,dvojna

Kavelj - Solin, dvojna

Capan - Široki, posudba

Pukštas - Hajduk

Brajković - Solin, dvojna registracija

Vrcić - Široki, posudba

Antunović - Monza, posudba

Nazor - Solin, dvojna

Skoko - Solin, dvojna

Arković - Hajduk juniori

Trener Budimir - Široki, posudba

Linker
23. travanj 2024 07:16