Detalj s derbija na Maksimiru

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
HAJDUK VS. DINAMO

Evo kada bi se mogao igrati odgođeni derbi na Poljudu, zasad sve uvjete zadovoljava samo ovaj datum

Satnicu dirigiraju UEFA, klubovi, europska i domaća kup-natjecanja, pa i to što je - radni dan.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. prosinac 2021. 18:33

Polusezona u HNL-u završila je bez organizacijskih repova, poslovičnih poziva na neregularnost, kad gledamo koliko je odgoda utakmica diljem Europe zbog pandemije, možemo biti sretni što hrvatsko prvenstvo nije zahvatila pandemija odgoda. Odigrane su sve jesenske utakmice osim jedne, derbi Hajduka i Dinama na Poljudu trebao se igrati u rujnu, ali su tada Modri iskoristili svoje pravo odgode zbog europske utakmice, utakmica je odgođena do daljnjega. Kad će se igrati taj derbi?

Kako sad stoje stvari, jesenski dvoboj naših najvećih klubova gledat ćemo u srijedu 20. travnja. Naime, jedino pravilo koje HNS mora poštivati prilikom odgode zbog Europe jest da se utakmica odigra prije dva zadnja kola. A ovaj datum ispunjava taj uvjet. Ali, postoji još razloga. To je tek prva slobodna srijeda kad su u pitanju UEFA-ine utakmice. Odnosno, prva je ona početkom ožujka, ali tada se igra Kup, a Hajduk je u polufinalu. Načelno, utakmice nacionalnih natjecanja mogu se igrati u dane europskih klupskih natjecanja, ali tada te utakmice moraju završiti do početka europskih dvoboja. Što, naravno, sužava satnicu, a s obzirom da je radni dan, igrati takav derbi u ranim poslijepodnevnim satima, nije idealno. Zato je trenutno okvirno označen datum 20. travnja.

image

Detalj s derbija na Maksimiru

MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Kažemo, može se promijeniti. Primjerice, ako Dinamo ranije ispadne iz Europe pa se dva kluba, HNS i nositelj TV-prava dogovore da se taj derbi igra u ranijem terminu, ali, tada bi morali paziti na spomenutu UEFA-inu satnicu. Ako se, pak, dogodi da Dinamo nastavi europski put pa i 20. travnja postane 'knap', tada još uvijek postoje termini u svibnju, jedna prazna srijeda u kojoj bi se mogla odigrati ta utakmica, a opet prije zadnja dva kola. No, s obzirom da se ipak radi o velikom derbiju hrvatskog nogometa, neće se termini mijenjati preko noći, ostavit će se dovoljan prostor za organizaciju utakmice, formalnosti oko prijenosa..., tako da je ipak malo izgledno da će se nešto promijeniti, 20. travnja u ovom trenutku doima se idealnim terminom.

Inače, Hajduk je predložio da se utakmica igra u srijedu 9. veljače (opet slobodan UEFA-in termin), znači, prije nastavka europske sezone, u Maksimiru nisu taj termin baš smatrali idealnim, međutim, u međuvremenu su Hajdukovi juniori u Ligi prvaka izvukli utakmic s madridskim Atleticom na Poljudu, baš u tom terminu (8. ili 9. veljače) pa nema smisla u isto vrijeme gurati i veliki derbi.

Tko će 20. travnja biti u prednosti, kome taj termin više paše, jako je teško reći u ovom trenutku. Od originalnog termina u rujnu proći će punih sedam mjeseci, oba su kluba promijenila trenere, sad će sigurno u prijelaznom roku promijeniti dodatno i krvnu sliku momčadi. Inače, prije te utakmice u rujnu Dinamo je imao tri boda više od Hajduka, sad ih ima pet...

Spomenimo još jednom da će Dinamo i Hajduk na proljeće igrati čak triput. Prvi derbi na Poljudu će biti 12. ili 13. ožujka, a onaj zadnji, maksimirski, u posljednjem prvenstvenom kolu 21. svibnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:55