MUSTAFA YALCIN Anadolu Via Afp
ŽELJE BIJELIH

Evo kako Hajduk misli doći do milijuna za Džeku: Prodaja zvijezde i Europa ključni su za čitavu priču

Pojačanja koštaju, a veliko je pitanje kako Hajduk stoji s novcem
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. srpanj 2024. 14:37

Hajduk će danas u 19 sati na stadionu u Grazu napokon biti s Edinom Džekom. Samo što će biti na suprotnim stranama jer Džeko će u pripremnoj utakmici igrati za Fenerbahče.

Već smo prije nekoliko dana pisali o tome da će Džeko u Istanbulu provesti još najmanje mjesec dana. Je li moguće da ostane i do kraja sezone? Sve je moguće, samo što u to malo tko u Turskoj vjeruje. Džeko nije igrač po ukusu Josea Mourinha, a on je taj koji u Fenerbahčeu ima apsolutno sve ovlasti.

Ono što nije upitno jest da se tandem Nikola Kalinić - Gennaro Gattuso s Džekom dogovorio sve po pitanju plaće, kao i onoga što bi se od njega očekivalo na terenu. Džeko želi doći na Poljud te je Hajduku dao veliki “sconto” kad je plaća u pitanju. I već smo pisali da je to daleko ispod dva milijuna eura koji se vežu uz Džekina moguća primanja na Poljudu.

Naravno da to ne znači da će Džeko na kraju doista doći u Hajduk. Najprije treba vidjeti što će odlučiti Mourinho, kojem je prioritet dovesti centarfora po svom ukusu. Hoće li Džeku zadržati ili će dovesti i još jednog centarfora, zna samo Mourinho. Realnije je očekivati da će Džeko ipak otići jer nije tip igrača koji bi sjedio na bilo čijoj klupi.

image
ANTONIO BALIC Cropix

Dogodi li se takav rasplet, na potezu će biti Hajduk. Znamo da Gattuso doslovno vapi za krilnim igračima, ali da bi još želio dovesti stopera i desnog beka te defenzivnijeg veznjaka. Računamo da je Rakitić riješen. Traži Gattuso imperativno i centarfora (Livaju želi na terenu nešto povučenije) te je spreman do zadnjega čekati Džeku. To je, recimo, šest pojačanja, što je neka minimalna brojka, budući da je Hajduk u odnosu na proljetni dio sezone već izgubio devet igrača (Odjidja, Mikanović, Čuić, Ferro, Benrahou, Dajaku, N. Kalinić, Brekalo i Kleinheisler), a deseti je Mihael Žaper, kojeg zbog ozljede neće biti do kraja jeseni.

Međutim, pojačanja koštaju, a veliko je pitanje kako Hajduk stoji s novcem. Sjećate se proljetne Skupštine dioničara na kojoj se puno pričalo o dugovima, kao i o kreditima koje je Hajduk podigao kako bi bio solventan. U svim poljudskim projekcijama ljeto bi u blagajnu trebalo donijeti najmanje 10 milijuna eura samo od transfera igrača. A ta je stavka i dalje prazna, bez jasnijih naznaka da će se ta stavka ispuniti. Upiti koji postoje za Rokasa Pukštasa daleko su manji od ciljanih 10 milijuna eura.

image
ANTONIO BALIC Cropix

Računalo se i na pet milijuna od plasmana u skupinu Konferencijske lige, ali koliko je doista realno da Hajduk dočeka jesen u Europi? Daleko je Europa, posebno kad vidimo momčad s kojom Gattuso raspolaže u ovom trenutku.

Sve to predsjedniku Ivanu Biliću predstavlja golemi problem u potrazi za pojačanjima. I tako dolazimo do ključnog pitanja glede mogućeg dolaska Edina Džeke. Može li si ga Hajduk uopće priuštiti? Bez prodaje Pukštasa, makar za pet milijuna eura, a onda i Sahitija, kojem se cijena kreće oko dva milijuna eura, moglo bi biti poprilično “čupavo”. Ili će Ivan Bilić morati raditi ono što je radio i njegov prethodnik Lukša Jakobušić, koji je tri i pol godine vodeći Hajduk stalno “plesao na žici”. Što su mu neki članovi Hajdukovog Nadzornog odbora jako zamjerali...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 18:41