ZELJKO PUHOVSKI Cropix
Robert Matteoni
IZDVOJENI DETALJI

Evo kako je Hajduk zaustavio Jakirovićevu viziju, zna se i što bi najviše razveselilo Gattusa

Tek je izmjenama Dinamo postajao opasniji između linija, odnosno dinamičniji u špici
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. rujan 2024. 11:26

U vizijama Jakirovićevog nogometa prevladava agresivni pristup, čvrsti blok i brza ofenzivna tranzicija. Puno drži do kompaktnosti obrane i prvih veznih ispred, a obožava brze igrače na boku. Njegov pečat u ovoljetnom prijelaznom periodu je vidljiv. Došlo je više brzanaca, čvrstih tipova. To će, po nama, biti jako važno u europskim dinamikama, gdje će Modri biti pod pritiskom, ali i s puno prostora za brze kontre. Tog prostora, kako se vidjelo u petak, u HNL-u neće biti, nego će Dinamo stvarati pritiske suparniku i ostavljati prostore. Zato bi se očekivalo da će na čvrsto postavljenu obranu suparnika, s 5-4 dvije blok linije ispred golmana, Modri imaju drugačiju geometriju igre. Recimo više tehnički temeljenu a manje fokusiranu na prodiranje. Hajduk je duplirao bokove, zgusnuo sredinu, i vidjelo se da brži igrač kao Cordoba ne prolazi. Pjaca se teško odlijepi od braniča, pogotovo kada je dupliran. Tek je izmjenama Dinamo postajao opasniji između linija (Rog, Stojković) odnosno dinamičniji u špici, jer Kulenović puno radi bez lopte.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Gennaro Gattuso bi bio najsretniji trener kada bi uz maestralnog Livaju imao jednu brzu špicu. Uz način igre koji preferira, pogotovo u utakmicama gdje je suparnik taj koji ima inicijativu, "obični" brzanac mogao bi se proslaviti u praznim napadačkim prostorima. Ne samo to, nego bi Hajduk dobio na dubini i time bitno olakšao radne zadatke svih ostalih igrača odnosno linija.
U petak je Gattuso te limite brzine maskirao kroz čvrsti zgusnuti blok, napućenu sredinu i konstrukcijom igre u nižem ritmu s kojim je stvorio i neke prilike. Vidjelo se u par navrata kada se Hajduk otvorio za napad, kako je po gubitku lopte bila sporija defenzivna tradicija njegovih igrača, pa je Dinamo imao više prostora i postajao je opasniji po gol Lučića. Fanatična borba, homogenost škvadre i kompaktnost u obrani donijela je naposljetku puni plijen. No, za neku ambiciju više, taj limit hitrine (dubine) je pretežak, jer za kontinuitet pobjeda ne može se uvijek igrati na isti način protiv različito strukturiranih suparnika.
Je li Biuk taj, odnosno je li napredovao u inozemstvu? Ostavimo mu još koju partiju da to pokuša pokazati...

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. rujan 2024 11:26