GORAN MEHKEK Cropix
MRLJA U DERBIJU

Evo kakva kazna prijeti Ivanu Leki, isto se već dogodilo i Tudoru, no postoji i dobra vijest za Hajduk

Prije pravomoćne kazne moći će biti na klupi i u derbiju i na još par ligaških utakmica
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. srpanj 2023. 13:48

Ivan Leko je isključen u Superkupu, sudac Dario Bel mu je pokazao crveni karton i potom u zapisnik unio teške riječi za koje tereti trenera Bijelih. Što će o svemu reći Disciplinska komisija HNS-a tek treba vidjeti jer utakmica Superkupa u ingerenciji je tog tijela krovne nogometne organizacije, isto kao što je bio i slučaj Livaje s Rujevice. Disciplinskom komisijom predsjeda Marko Smolek, o Lekinoj sankciji skrbit će se isti ljudi koji su Livaju zbog neprimjerenog ponašanja poslije finala Kupa na Rujevici kaznili s jednom utakmicom zabrane igranja.

Ako se mnogu povlačiti paralele s procesom donošenja odluke u slučaju Rujevica i kazne splitskom kapetanu, tada ni Leko ne bi trebao očekivati tako brzu sankciju. Praktično gledajući, Leko bi bez problema mogao voditi derbi u petak na Maksimiru, pa čak i neke sljedeće prvenstvene utakmice. Sve dok se ne sastane Disciplinska komisija, dok potom postoji i mogućnost žalbe, Leko će imati pravo s klupe voditi Hajduk. Koliko će biti potrebno vremena dok kazna ne postane pravomoćna tek treba vidjeti.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Javnost se podijelila

Pritom ne treba ni prejudicirati kakva bi mogla biti sankcija jer i u slučaju Livaje podijelila se javnost oko kazne koja je za neke bila premala, za neke kompromisna odluka, a za treće nepotrebna. Ali, kazna je izrečena i to mjesec dana nakon incidenta na Rujevici. Disciplinska komisija HNS-a ne izriče kazne brzinom kojom to radi Disciplinski sudac HNL-a, međutim, s Livajom i nisu trebali žuriti s obzirom na to da se izricala u predahu između dvije sezone.

Leko je crveni karton prokomentirao odmah nakon utakmice...
- Bila je to smiješna situacija. Tužan sam. U ovih šest mjeseci dajem komplimente, pomažem, mislim da nije prema sucima bilo korektnijeg trenera od mene. Ali da trenera Hajduka u Superkupu isključiš na takav način? Smiješno. Nije stvar odluke, jedan korner ili jedan prekršaj... Ali način? Ako ti pomoćni sudac kaže da je korner, a osjećaš da smo dobri, da je zadnja sekunda... Ovo me prvi put vratilo u nešto drugo, u neka druga vremena. Kad netko dvadeset-trideset sekundi razmišlja, pa onda s centra vidi bolje. Moja reakcija je bila loša, korektno sam dobio žuti karton. Ali da kasnije trenera Hajduka isključiš? Okrenem se i dobijem crveni karton. Možda je sucu trebao autoritet, ego. Navodno je dobar sudac, najbolji ovdje. A onda na meni gradi svoj autoritet. Zar je došao da me ponižava, da nama kao klubu, mojoj momčadi, oduzima situaciju da uzmemo trofej? Možda sam lud, ali jedna momčad s trenerom na terenu je bolja i jača nego bez trenera. Taj detalj je također bio bitan u odnosu kako je sve završilo - podvukao je Leko u subotu, dok s Poljuda, očekivano, dan kasnije nije bilo nikakve reakcije, za pretpostaviti je da će se Hajduk oglasiti tek kada stigne pravorijek Disciplinske komisije...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Slično Tudoru

Zanimljivo, prije devet godina, u travnju 2014. godine, slično isključenje kao i Leko u Superkupu s Dinamom zaradio je Hajdukov trener Igor Tudor. Zbog isključenja na utakmici 33. kola sezone 2013./14. u dvoboju Hajduka i Slavena Belupa odigranom u Koprivnici kažnjen je Tudor sa šest utakmica zabrane vođenja momčadi. Međutim, oštra sankcija disciplinskog suca Krešimira Vlajčevića stigla je i zbog činjenice da je isključenje u Koprivnici bilo čak četvrto za Tudora te sezone.

Prvo od povratka

“Trener gostiju Igor Tudor isključen je i udaljen s klupe zbog napuštanja tehničkog prostora u više navrata tijekom utakmice. U 86. minuti ušao je u teren za igru negodujući na sučevu odluku. S obzirom na to da je igra bila u tijeku, isključen je u prvom prekidu. Nije htio napustiti tehnički prostor svojevoljno i pritom je izjavio da on neće napustiti tehnički prostor i neka se prekine utakmica. Uz pomoć predstavnika Hajduka i redarske službe napustio je tehnički prostor, a da pritom nije bilo prisile od redarske službe”, napisao je u izvještaju s utakmice glavni sudac Marko Matoc.

Usporedbe Lekinog isključenja s incidentom koji je napravio Tudor su moguće, ali nijedan slučaj nije identičan. Leki je, za razliku od Tudora, ovo prvo isključenje otkad je uopće došao u HNL, ali činjenica je da su uvrede kojim ga optužuje sudac Bel puno teže od onoga što je Tudor, prema službenom zapisniku, prije devet godina izrekao sucu Matocu.

"Ivan Leko isključen je u 45+1 minuti zbog psovanja suca riječima "marš u p.... materinu!" Nakon toga na poluvremenu utakmice po dolasku u svlačionicu nastavio je vrijeđati uz izrazito agresivno ponašanje, u čemu je spriječen od strane redara, uz riječi "smeće jedno", "mišu mali", "j.... te u usta go... ćelavo!"

Službeno objašnjenje

"Sudac utakmice donio je ispravnu odluku i dosudio neosporni prekršaj te korigirao pogrešnu odluku prvog pomoćnog suca. Reakcija trenera gostiju iz tehničkog prostora bila je kontinuirano nesportska, neprimjerena i jasno diskreditira i potkopava autoritet sudaca. Sudac je sukladno posljednjim smjernicama UEFA-e neodgovorno ponašanje ispravno sankcionirao isključenjem"

Bruno Marić

6 utakmica izgubio je Leko kao trener splitskog kluiba

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 18:06