GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA ANALIZA

Evo što bi Kopić trebao napraviti protiv Hajduka: ‘Ne smije se dogoditi Oršić opet završi tamo...‘

‘Hajduk ne forsira igra kroz sredinu, preskaču igru, žele što prije doći do Livaje‘, kaže Rukavina
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. ožujak 2022. 22:22

Sve oči uprte su u subotnji derbi Hajduka i Dinama na Poljudu. Velika utakmica, veliki derbi... Sigurno neće odlučiti o tome tko će biti prvak, ali bi svakako mogao pokazati neki smjer u velikoj borbi za titulu. Jučer smo na tu temu porazgovarali s Tomislavom Rukavinom, izbornikom U-17 selekcije Hrvatske i poznatim stručnim komentatorom.

- Derbi je jako važan za obje momčadi, jer nema previše kola do kraja prvenstva. A isto tako, Hajduk i Dinamo do kraja još igraju čak tri derbija. Tko bude gubio bodove u tim derbijima, bit će u zaostatku. Jer bi se Osijek i Rijeka uz predviđanje dobrih rezultata, mogli odvojiti na ljestvici. No, u ovom trenutku je derbi bitniji Hajduku jer ima bodovni zaostatak - kaže nam Rukavina.

Priča da je Majstor s mora pod pritiskom domaćeg travnjaka.

- Činjenica jest da je Hajduk u derbijima na Poljudu bio dosta loš. Zato bi za njih bilo iznimno bitno da tu utakmicu pobijede zbog te psihološke barijere. Naravno i bodova, ali prije svega zbog skidanja tog psihološkog problema koji imaju u derbijima kad igraju kod kuće. Hajduk želi naslov, a onda mora pobjeđivati velike utakmice na Poljudu.

Na tragu Seville

Veli da favorita da subotnjem vječitom derbiju - nema.

- Dinamo je uglavnom bio dominantan zadnjih petnaestak godina, ali velika većina utakmica s Hajdukom bile su “knap”. Bilo u Maksimiru, bilo na Poljudu. U utakmicama dva najveća hrvatska kluba ne može biti favorita bez obzira na trenutačnu formu ili razliku u kvaliteti. Navijači bi mogli biti velika prednost Hajduka, ali isto tako i pritisak, tako da favorita u derbiju definitivno nema.

Svakako mnoge kopka s kakvim će sastavom Željko Kopić istrčati na Poljud. Znamo, neće biti bitnih karika Ademija i Ivanušeca, ali pod znakom pitanja je nastup Theophilea. Stoper naime i dalje ima problema sa zadnjom ložom, pa bi bilo vrlo riskantno da ga Kopić gurne u vatru na velikom derbiju. I dalje ne može Dino Perić. Tako da se otvara jedna slobodna pozicija stopera. Hoće li na njoj igrati Ristovski koji je tu poziciju igrao protiv Šibenika ili će se možda u udarni sastav vratiti Lauritsen, možda Dilaver? Kad smo Rukavinu pitali kakav sastav Modrih očekuje u Splitu, kazao nam je.

- Mislim da će se Kopić odlučiti za sastav na tragu one posljednje utakmice protiv Seville, naravno ako će svi do derbija biti zdravi. Obje utakmice sa Sevillom su nosile rezultatski pritisak, od utakmice s West Hamom Kopić je isprofilirao sustav s tri stopera u zadnjoj liniji. To automatski određuje i daljnju formaciju. U Dinamu se svi nadaju da Bruno Petković diže formu, a vrlo će bitna biti pozicija Mislava Oršića. Ne smije se dogoditi da kao protiv Osijeka u jednom trenutku završi na lijevom bočnom. To nije njegova pozicija, njegov potencijal treba iskoristiti ili na lijevoj napadačkoj poziciji ili na rezervnoj, kao centralnog napadača.

Kad se radi o veznoj liniji, Rukavina kaže...

- Bez Ademija i Ivanušeca, vezna linija se isprofilirala. Josip Mišić je tu neprikosnoven, a ako će Modri igrati s dva zadnja vezna i jednom polušpicom, onda bi ta polušpica mogao biti Petković, a Emreli ili Andrić ispred njega. Ipak, Hajduk ne forsira igra kroz sredinu terena, dosta preskaču igru, žele što prije doći do Livaje. Ili eventualno na bočne ili polubočne pozicije. Tako da centralni dio terena kad je Dinamo u pitanju ne treba biti previše nakrcan. Kopić se može upustiti u formaciju 3-4-3. Ili 3-4-2-1. Bokovi Hajduka su dosta aktivni, oni dolaze visoko, tako da se trebaju pratiti i čuvati bočne pozicije. Zato mislim da bi Kopić mogao igrati s centralnim napadačem Petkovićem i dva bočna igrača, naravno s Oršićem, te Emrelijem, odnosno Tolićem, Špikićem ili Jurićem koji to mogu odigrati - zaključio je Rukavina.


Od jednog gola Petkovića ne treba raditi famu

Bruno Petković je za Dinamo protiv Šibenika zabio nakon 105 dana. Koliko je taj njegov pogodak bitan za Modre pred El Croatico?

- Neosporno jest da je Petković jedan od najvažnijih igrača Dinama. S obzirom na kvalitetu i poziciju na kojoj igra. Svaka njegova dobra utakmica, kao i pogoci koje zabija su važni, donosi samopouzdanje njemu kao pojedincu, ali i kompletnoj momčadi. U posljednje vrijeme je izložen mnogim kritikama, zvanih i nezvanih. Određenim dijelom i zasluženo. Uostalom i on sam je sigurno svjestan da nije bio dobar. Sigurno da mu je trebao pogodak koji je zabio Šibeniku. Međutim, od jednog pogotka ne treba raditi nekakvu famu, te misliti da je sad “to to”. Treba se fokusirati na svaki sljedeći trening i utakmice. Samo ga to može potpuno vratiti na onu razinu na kojoj je bio i na kojoj treba biti po svom potencijalu i talentu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 11:44