JOSKO PONOS/CROPIX
Legendarni Splićani složni

‘Evo zašto bi odmaranje Livaje bio čisti promašaj! Mislim da bi to bilo poražavajuće za Hajduk‘

Dvojac velikih igračkih karijera ne misli da je najboljem nogometašu HNL-a nužan predah i doziranje
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. travanj 2022. 07:59

No Livaja, no party... Takav transparent bi mogao izvjesiti svaki navijač Hajduka ili na stadionu ili bilo gdje. Kad najvredniji igrač Hajduka nije u idealnoj formi, kad ne zabija, onda niti nema hajdučke fešte, Majstoru s mora se ne piše dobro. Eto, u posljednje četiri utakmice Splićani su upisali tri remija i samo jednu pobjedu.

Razlog? Vjerojatno što je stao stroj za golove, Marko Livaja. U te četiri utakmice, naime, najbolji strijelac HNL-a nije zabio niti jedan gol. Zadnji je zabio Rijeci u onom poljudskom porazu (1:3) još 26. veljače. Dojam je da se “one man show” umorio, treba ga osvježiti, dati mu priliku da udahne zraka, odmori noge i glavu... Bi li stoga bilo mudro da ga Valdas Dambrauskas odmori u sljedećim poljudskim utakmicama sa Šibenikom i Goricom kako bi se vratio spreman za Dinamo, završnicu sezone HNL-a i finale Hrvatskog kupa?

- Ne, Livaju se ne treba odmarati u utakmicama sa Šibenikom i Goricom. Krećem od Luke Modrića... Ima 37 godina i želi igrati svaku utakmicu da bi bio u formi. Nadalje, zar utakmice sa Šibenikom i Goricom nisu bitne za Hajduk? Pa, još uvijek su u utrci za naslovom, bez obzira na bodovni zaostatak - kaže nam Nikola Jerkan, bivši igrač Majstora s mora.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX

Priča nam da je Livaja u zrelim godinama, da drži kako nije umoran, te da želi igrati, vratiti se zabijanju golova...

- Gledao sam zadnju utakmicu Hajduka s Osijekom u Gradskom vrtu. Hajduk me iznenadio u negativnom smislu. Očekivao sam puno više. I kako sad odmarati Livaju u utakmicama u kojima se mora pobjeđivati i osvajati tri boda? Ja se na to nikad ne bih odlučio, mislim da bi to bilo poražavajuće za Hajduk. Livaja je igrač koji je bitan Hajduku i kad je umoran i kad nije u top formi. Uostalom, tko će ga zamijeniti, tko može zabijati i toliko doprinositi momčadi kao on? A Hajduk u Osijeku niti s Livajom, niti sa zvučnim pojačanjima nije bio na razini koja se od njega očekuje.

Jerkan će zaključiti...

- Ako imate momčad koja ima 20-25 jednakih igrača koji su u dobroj formi, onda ima logike da se odmore jake karike. No, kad se radi o Hajduku, onda bio odmaranje Livaje bio čisti promašaj.

Posve isto razmišlja i dugogodišnji trener Bilih Zoran Vulić.

- Ne, nikada ne bih odmarao Livaju. Marko nije ušao u nikakvu krizu, pa protiv Lokomotive je asistirao, bio prvo ime utakmice. Sad igra na malo drukčijoj poziciji, prva špica je Nikola Kalinić, onda je on nešto iza. Ne, definitivno nema nikakvog razloga za odmaranje Livaje - kaže Vulić.

Veli da je svaka utakmica Hajduka do kraja lige iznimno bitna.

- Svi znamo koliko Livaja znači Hajduku u svim utakmicama, tako će biti i protiv Šibenika i Gorice. Hajduk više nema pravo na kiks. Treba ustrajati, vjerovati da se može, pokušati učiniti sve da se pobijede ove dvije utakmice prije dolaska Dinama na Poljud. Usput, treba se nadati nekom kiksu Dinama ili Osijeka. Po meni je poljudska utakmica s Dinamom krucijalna, možda je Hajduk dočeka s manjim zaostatkom nego što ga ima danas. Ima još šanse da se Hajduk umiješa u borbu za prvo mjesto, pa bi zaista bilo bez logike da to proba napraviti bez Livaje - zaključio je Vulić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:57