VOJKO BASIC Cropix
NAJBOLJI IGRAČ HNL-A

Evo zašto je Livaja najbolji: Ne zna za umor dvije i pol godine, ima ‘šukerovski‘ učinak, nikad ozlijeđen...

Na vrhu Supersport HNL-a je i drugu godinu zaredom bez premca zvijezda Hajduka
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. srpanj 2023. 11:17

Marko Livaja i drugu je godinu u nizu najbolji igrač hrvatskih nogometnih travnjaka. Prošle je sezone u 34 kola zabio 19 golova, uz 13 asistencija. Hajduku je izravno tako priskrbio više od 40 bodova. Nitko nikada nije na takav način vukao jednu HNL momčad kao što to već dvije i pol godine radi Marko Livaja.

Uvijek možemo raspravljati o tome tko je najbolji igrač lige, jer nije Livaja jedina klasa. Samo ih Dinamo ima nekoliko i to na europskoj razini. Međutim, nitko nije toliko presudan za svoju momčad, toliko impresivan u rješavanju utakmica. Igrači koji igraju uz Livaju ili protiv njega toga su jako dobro svjesni, kao i svi treneri u ligi, pa glavnina njihovih glasova ide Livaji.

Nevjerojatno zvuči podatak da je u 99 nastupa za Hajduk zabio 60 golova uz 29 asistencija. Šukerovski učinak. Frapantno je i da nikada nije ozlijeđen, da igra sve utakmice osim onih u kojima je kartoniran, jer ne postoji igrač koji tijekom prvenstva pretrpi udaraca po tijelu i nogama koliko ih pretrpi Livaja. I svaka mu čast na načinu na koji ih podnosi. Naravno da mu nikada nije palo na pamet ustuknuti, nego - dapače - to će ga još više motivirati da pokaže kolika je klasa.

Livaja zabija kao na traci, ali nikada golovi neće biti jedino obilježje njegove igre. Imam sjajan pregled igre, te vrlo često reakcije klasnih “desetki”, zbog čega su ga treneri u protekle dvije godine voljeli vidjeti i kao isturenog veznjaka ili povučenog, drugog centarfora. I u svakoj se od tih uloga Livaja odlično snalazi.

Livaja još nije napunio 30 godina, što u današnjim vremenima sugerira da je nekoliko najboljih godina ispred njega. Zna se koliko žarko želi naslov prvaka, ali Hajduk ga eventualno može dohvatiti samo ako će Livaja zabiti najmanje 25 golova uz 15 asistencija. Na sreću Hajdukovih navijača već dvije i pol godine stalno pokazuje da mu to nije problem...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 18:47