Josip Juranović, Toma Bašić, Fran Tudor, Adam Gyursco
 

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
OPTIMIZAM BIVŠIH BIJELIH

‘Evo zašto vjerujem da Hajduk u subotu ide kontra tradicije, a znam i što bi moglo presuditi derbi‘

Toma Bašić i Fran Tudor vjeruju kako Hajduk može do pobjede nad Dinamom u subotnjem derbiju
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. ožujak 2022. 08:55

U zadnjih deset poljudskih derbija s Dinamom samo jednu pobjedu ostvario je Hajduk. Statistika je neumoljiva, u tih pet i pol godina Bijeli su uz jednu pobjedu upisali i tri remija. Četiri od deset derbija napustili su hajdukovci neporaženi s Poljuda u ogledima s Dinamom, što nije ohrabrujući podatak, ali svi dobro znamo da je u subotu nova utakmica, nova šansa. Tako razmišlja i Toma Bašić, aktualni igrač Lazija, koji je u dresu Hajduka igrao do 2018. godine.

"Nema mjesta defetizmu, niti nekom spuštanju atmosfere", ističe Bašić i dodaje:

"Baš mi je drago da imam prigodu kazati nešto pred derbi Hajduka i Dinama jer nakon remija u Puli kao da se počelo stvarati ozračje s naslovom “sve je gotovo”. Ali, iz iskustva znam da ništa nije gotovo. Dugo je prvenstvo."

Prisjetio se Bašić kako je Hajduk prije nepune četiri godine, upravo kada je Kopić vodio Bijele, izgubio derbi s Dinamom (1:2).

"Nakon tog poraza svi su pomislili da je gotovo, da je prvenstvo izgubljeno. Ali, bilo je to pogrešno razmišljanje jer Dinamo je do kraja sezone napravio puno pogrešaka. I mi smo također gubili bodove, ali da smo ostali u fokusu, da smo nastavili pobjeđivati koncentrirani na borbu za naslov, došli bismo u prigodu ući u usku borbu za naslov. Zato današnji Hajduk ima veliku priliku bez obzira na to što je izgubljena utakmica s Rijekom i ostvaren remi u Puli."

image

Toma Bašić smatra da loši rezultati neće pokvariti atmosferu

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Sad su iskusniji

Ali, kako objasniti činjenicu da Hajduk teško pobjeđuje jače suparnike na svom travnjaku u odlučujućim, jako bitnim utakmicama? Kako ove sezone, tako i u doba kada ste nosili dres Hajduka...

"Istina je da su se i tada često gubile utakmice s kvalitetnijim suparnicima na Poljudu, ali ako uđemo dublje u analizu tih dvoboja jasno je da je igrački kadar, primjerice Dinama, bio snažniji nego danas. Zagrepčani su u seriji dobrih rezultata na Poljudu, međutim, Hajduk u ovom trenutku ima momčad koja je sposobna slaviti u derbiju. Pritom računam da će upravo poljudski travnjak ovog puta biti prednost, a ne hendikep Hajduka. Da će recentni slabiji rezultati izvući još veći motiv Bijelima u subotnjem derbiju i priuštiti veliku radost navijačima."

Optimistički gledate prema subotu, ali može li se objasniti koja je razlika između Hajduka 2018. u kojem ste igrali i ove ekipe Bijelih koja će u subotu istrčati na travnjak? Što je nedostajalo 2018. da bi ušli u tjesniju utrku za titulom?

"Iskustvo i kvaliteta su na strani današnjeg Hajduka. Mi nismo tada imali tako iskusnu momčad, niti se tada stvorila takva pobjednička atmosfera koja u ovom trenutku krasi Split. Uz to, Dinamo je bio jači nego danas. Međutim, uvijek je nezahvalno uspoređivati dvije momčadi i različita vremena u kojima su egzistirale. Do kraja prvenstva ima još 11 utakmica, to je toliko prilika da sam uvjeren kako se do kraja sezone neće znati prvak. U zadnje tri utakmice ući će se s velikom neizvjesnošću."

Grgić iznenađenje

Veliki je optimist Toma Bašić glede subotnjeg derbija, ali i raspleta sezone jer Hajduk osim prvenstva ima i finalni ogled Kupa.

"Što se tiče Kupa, računam da će Bijeli na Poljudu slaviti i napraviti slatku osvetu za ono naše finale iz Vinkovaca 2018. godine. Glede subote, držim da Hajduk može prvenstvu vratiti neizvjesnost i prekinuti tradiciju. Pravi je trenutak, ali svi zajedno u svlačionici Bijelih moraju dignuti glave gore i misliti samo na subotnju pobjedu. Na stranu tradicija, treba se fokusirati na derbi s Dinamom i pokazati koliko se zna i može. Ako se vrate Krovinović i Grgić, a po svemu sudeći hoće, Hajduk dobiva kvalitetu više za subotu. Posebno mi se dopada Grgić kojeg nisam dosad poznavao, ali oduševio me svojom raznovrsnošću. Naizgled je defenzivac, ali zna igrati. Bit će od velike koristi Hajduku, poglavito u zahtjevnoj utakmici kakav je derbi", zaključio je Bašić.

Pogodak za feštu 2016.

Fran Tudor napustio je Hajduk godinu poslije Bašića, otišao je istekom ugovora u ljeto 2019. godine, da bi od siječnja 2020. postao igrač poljskog Rakowa. Upravo je njegov klub prošle nedjelje napravio ono što navijači Hajduka očekuju u subotu na Poljudu protiv vodeće hrvatske momčadi.

"Pobijedili smo Lech sa 1:0 na gostovanju u Poznanu i time izbrisali njihova tri boda prednosti", kazao nam je Tudor.

Tri su kluba u jedan bod razlike na vrhu Ekstraklase (Pogon 49, Rakow 48, Lech 48), ali nećemo se baviti razvojem situacije u borbi za naslov u Poljskoj, već ćemo upitati Tudora koji je recept primijenila njegova momčad prošle nedjelje u Poznanu.

"Visoki presing u kombinaciji sa strpljivim nogometom. To je naš konstantni recept za pobjede. I dobro nam ide, moram reći."

Tudor je s Hajdukom odigrao niz derbija, jedan mu je dakako ostao najdublje u pamćenju.

image

Fran Tudor vjeruje u pobjedu Hajduka

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

"Utakmica koju ću pamtiti cijeli život jest pobjeda nad Dinamom 1:0 kada sam postigao pogodak u ožujku 2016. na Poljudu."

Od te pobjede nanizali su Modri uspješnu seriju koja je započeta u ljeto 2016. godine. Što je bio razlog tom nizu neuspjeha Hajduka u derbijima kontra Modrih tih sezona?

"Ne mogu govoriti o kompletnom nizu, ali u doba dok sam bio na Poljudu uvijek nam je malo nedostajalo za bolji rezultat. Dinamo je često dolazio kao favorit i detalji su presuđivali derbije. Ali, iskreno, ne treba previše gledati u prošlost jer aktualne momčadi s obje strane teško se mogu usporediti s tim prošlim vremenima. Dinamo je dominirao tada, ali danas je Hajduk kreirao momčad koja ima realnu šansu za pobjedu. Neću pritom analizirati posljednje utakmice jer derbi je uvijek dvoboj koji nosi poseban podražaj. Današnja momčad Hajduka nije opterećena tim nizom rezultata derbija iz prošlosti, ulaze u utakmicu svjesni koja im se prigoda pruža."

Ključ je koncentracija

Slično kao i Bašić, optimističkog je stava i Tudor, ali svjestan je da utakmica neće biti ni lagana, ni jednostavna.

"Nema jednostavnog derbija, niti izvjesnog pobjednika. Kako je Dinamo znao nas pobijediti na Poljudu, tako pamtim i naše pobjede u Maksimiru. Ako me pitate što će presuditi na prvu bih odgovorio - koncentracija. Tko bude radio manje pogrešaka, tko ponudi manje prigoda suparniku, ima veće izglede za pobjede. Hajduk će imati atmosferu punog Poljuda koji će dati vjetar u leđa Bijelima, ali vratio bih se ipak na onaj početak jer uz koncentraciju bit će potrebna velika strpljivost. Ulog je golem s obje strane, a nakon dugo vremena Hajduk ima momčad za pobjedu. Zato vjerujem da u subotu Bijeli idu kontra tradicije!"

Burić, Jradi i Ljubić autori zadnje poljudske pobjede

Tko su junaci zadnje pobjede Hajduka protiv Dinama na Poljudu? Bassel Jradi i Marin Ljubić na travnjaku, a Damir Burić na klupi Hajduka potpisali su 1:0 s kraja kolovoza 2019. godine kada je Hajduk izbio na prvo mjesto HNL-a. Jradi je postigao jedini pogodak, a premda je na kraju utakmice dobio isključujući drugi žuti karton, Bijeli su ipak uzeli sva tri boda. U odsutnosti ozlijeđenog Posavca, vrata Bijelih odlično je čuvao Marin Ljubić, dok je trener Burić posložio taktiku koja je donijela pobjedu u ogledu kontra Nenada Bjelice na drugoj strani. Junaci zadnje pobjede danas su daleko od Poljuda. Burić je bez angažmana, Ljubić je vratar Istanbulspora na posudbi u Muri, dok Jradi bilježi kvalitetne partije u dresu ciparskog Apollona. Iz te pobjede u kadru aktualne momčadi Bijelih nalaze se Simić i Čolina.

HAJDUK (4-2-3-1): Ljubić - Juranović, Simić, Svatok, Čolina - Hamza, Nejašmić - Jradi, Caktaš, Dolček - Jairo. TRENER: Damir Burić.

DINAMO (4-3-3): Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Moro, Ademi, Gojak - Ivanušec, Petković, Oršić. TRENER: Nenad Bjelica.

ZADNJIH DESET HNL DERBIJA NA SPLITSKOJ TRAVI

SEZONA 2016. - 2017.

2. kolo Hajduk - Dinamo 0:4

20. kolo Hajduk - Dinamo 0:1

SEZONA 2017. - 2018.

13. kolo Hajduk - Dinamo 2:2

31. kolo Hajduk - Dinamo 1:2

SEZONA 2018. - 2019.

9. kolo Hajduk - Dinamo 0:0

27. kolo Hajduk - Dinamo 0:1

SEZONA 2019. - 2020.

7. kolo Hajduk - Dinamo 1:0

25. kolo Hajduk - Dinamo 0:2

SEZONA 2020. - 2021.

4. kolo Hajduk - Dinamo 1:2

22. kolo Hajduk - Dinamo 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:50