VLADIMIR DUGANDZIC
ISKORISTIO PRILIKU

Filmska priča Hajdukova dragulja: Sam je platio kartu i smještaj, stigao u filijalu pa postao ljubimac Poljuda

Neki kažu da je riječ o igraču koji bez ikakvih problema može igrati na bilo kojem mjestu na terenu
Piše: Antonio Juričić, Slobodna DalmacijaObjavljeno: 10. svibanj 2023. 11:00

Niko Sigur preko noći je upao u prvi sastav Hajduka i na poziciji desnog beka odradio i sjajan posao. Ozljede Gerga Lovrencsicsa i Dina Mikanovića natjerale su Ivana Leku da rješenje potraži među juniorima, a odabir je pao na Kanađanina hrvatskog porijekla kojemu je prirodna pozicija u veznom redu.

U vrijeme utakmice s Varaždinom ekipa Marijana Budimira bila na Final Fouru Lige prvaka mladih u Ženevi, a Sigur tamo nije smio nastupati zbog pravila koje kaže da stariji igrači u juniorskom uzrastu (on je 2003. godište) moraju imati barem dvije godine staža u klubu da bi mogli nastupati, piše Slobodna Dalmacija.

Njegovo priključenje prvoj ekipi tako se nametnulo kao logičan izbor (iako je već debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Uranije u rujnu 2022.), pa je Hajduk tri dana prije susreta s Varaždinom isplatio Vancouver Whitecapsima naknadu na razvoj i potpisao ugovor sa Sigurom. Četiri utakmice kasnije, Kanađanin je još uvijek u startnoj jedanaestorki, a Bijeli u tom razdoblju nisu primili gol, što je prvi put još od 2021. i Paola Tramezzanija da im je to pošlo za rukom.

Takav razvoj događaja definitivno je neuobičajen u današnjem profesionalnom nogometu, ali to je samo jedan segment čudesne priče kakva Sigurova definitivno jest.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U veljači 2022. stigao je u Radomlje kao slobodan igrač, nakon što je prije toga kratko igrao za Vaughan Azzurri, poluprofesionalnu ekipu iz Ontarija koja se natječe u trećem razredu kanadskog nogometa, zatim York University, a onda tijekom lockdowna i dobri stari "5 na 5" mali nogomet. Kao dijete je dvije godine proveo u akademiji Whitecapsa, čija se prva ekipa natječe u MLS-u, ali život ga je u međuvremenu odveo daleko od ozbiljnog nogometa.

Onda je na njega Andri Fistoniću - tada sportskom direktoru Radomlja - pažnju skrenuo Tomislav Zadro, kanadski Hrvat kojega Fistonić poznaje iz studentskih dana u SAD-u.

Sigur si je pristao sam platiti avionsku kartu i smještaj kako bi došao na probu u Hajdukovu filijalu, a nakon što je zadovoljio trenere ostao je u Radomlju iako mu nije ponuđen ugovor. Brzo se etablirao kao jedan od ključnih igrača juniorske ekipe, a na pripremama ususret aktualnoj sezoni priključen je prvoj ekipi.

No, i dalje je bio bez ugovora i budućnost mu je bila neizvjesna, a onda ga je na Fistonićev prijedlog Marijan Budimir u svoju momčad. Sigur je iz Slovenije preselio u Split, ponovno bez ugovora i odlučan da se ponovno dokaže. Odmah se ustalio u juniorskoj ekipi Bijelih te u prvenstvu upisao 19 nastupa, uz dva gola i tri asistencije. I dalje je bio bez ugovora...

I onda je Leko ostao bez desnih bekova te je odlučio gurnuti u vatru mladog Sigura, kojega je na toj poziciji već koristio i Budimir, a mladić koji je bio već gotovo odustao od nogometa sada je napokon potpisao ugovor, i to s Hajdukom.

Prema riječima onih koji dobro poznaju njegove kvalitete, radi se o igraču koji bez ikakvih problema može igrati na bilo kojem mjestu na terenu, jer mu je najveća vrlina sposobnost adaptacije, a mindset mu je takav da uopće nema percepciju neke pozicije kao svoje "prirodne".

image
VOJKO BASIC Cropix

U protekle četiri utakmice bilo je evidentno da je riječ o odlučnom i hrabrom igraču, s odličnim osjećajem za igru, a posebno je impresivno to što je u derbiju s Dinamom bio na visini zadatka iako mu je s druge strane stajao Luka Ivanušec.

Filmska priča mladog Kanađanina hrvatskog porijekla tako je dobila prigodan nastavak, a neodoljivo podsjeća na onu njegovog kolege koji također dolazi s američkog kontinenta. Rokas Pukštas također je sa svojim menadžerom išao po probama u europskim klubovima, a dok su na Poljudu procjenjivali njegove mogućnosti sam si je plaćao smještaj i hranu.

Amerikanac se svidio poljudskoj struci, a i njemu se svidio Hajduk, ali s obzirom na to da u Splitu nema međunarodne škole, bilo je upitno hoće li ga Bijeli moći registrirati. Ipak, pandemija koronavirusa tu je odigrala svoju ulogu pa je FIFA dala zeleno svjetlo, jer su škole u SAD-u ionako prešle na online način rada.

Pukštas je već odavno član mlade američke reprezentacije, a i Sigur je sada svojim igrama privukao pažnju u svojoj rodnoj Kanadi. Naime, u tamošnjim nogometnim krugovima već se spominje da je privukao pažnju njihovog izbornika Johna Herdmana (onoga koji je na SP-u govorio da će "sje***i Hrvate" pa onda izgubio 4:1 od Dalićeve momčadi).

No, nastavi li Sigur s ovakvim igrama, nije isključeno ni da dobije poziv izbornika mlade hrvatske reprezentacije. Putovnicu već ima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. ožujak 2024 00:05