RONALD GORSIC Cropix
REPORTAŽA IZ CVETKOVCA

FOTO: Zbog Hajduka zakrčene ceste, ‘Livaja‘ na svakom koraku, a navijače nitko nije mogao razdvojiti!

U malom Cvetkovcu, selu od 153 stanovnika prema aktualnom popisu, bilo je danas više od 4000 ljudi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. listopad 2022. 18:48

Svi su nogometni putevi u srijedu vodili u Cvetkovec. Malo selo na granici Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, na pola puta između Koprivnice i Ludbrega, bilo je domaćin velikog spektakla u kojem je domaći Tehničar ugostio branitelja naslova u SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, splitski Hajduk.

image

Lukša Jakobušić s navijačima

RONALD GORSIC Cropix

Već oko 13 sati počeli su se prema Starom bregu slijevati prvi gledatelji. U logističkom smislu organizacija ovakve utakmice bila je izuzetno zahtjevna, no domaćini su se doista potrudili kako nikome ništa ne bi nedostajalo.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Vrijedilo je to za igrače koje je dočekao travnjak u jako dobrom stanju, s travom koja je posijana i na Johan Cruyff Areni u Amsterdamu, ali i za navijače. Pokušali su domaćini na prilazu igralištu odvojiti navijače Hajduka i neutralne gledatelje, pa su u prvim trenucima govorili kako se s obilježjima splitskog kluba neće moći na glavnu tribinu, ali čini se da su ubrzo odustali od toga.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Naime, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj je velik broj navijača i simpatizera splitskoga kluba, velik broj njih stigao je u Hajdukovim dresovima ili majicama klupskim obilježjima. Najbolji igrač Bijelih Marko Livaja zbog odmora je preskočio put u Podravinu, ali je njegov lik bio prisutan na mnogim majicama navijača u malom Cvetkovcu, selu od 153 stanovnika prema aktualnom popisu.

- Ako Hajduk ne povede u prvih 20-30 minuta, mogao bi imati problema – rekao nam je Zdravko Međimorec Daja, legenda Slavena Belupa koji je bio jedan od mnogih poznatih nogometnih lica na Starom bregu.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Sreli smo i dosta starih hajdukovaca iz Koprivnice, koji nisu propustili priliku pogledati svoje ljubimce uživo. Doduše, nekima od njih utakmica u drugom poluvremenu više nije bila tako zanimljiva, pa su vodili navijanje u ugostiteljskom dijelu.

- Naši su oslabljeni, a Tehničar nije loš. Kvaliteta bi morala doći do izražaja, ali ne očekujem previsoku pobjedu, možda s dva ili tri gola razlike – rekao nam je jedan od njih.

U Cvetkovec je stigao i neuništivi Zorislav Srebrić, bio je tamo predsjednik Slavena Belupa Robert Markulin. S obitelji je stigla i tajnica Rukometnog kluba Podravka Ljerka Vresk. Gazda Tehničara Josip Mađarić cijeli se dao u organizaciju utakmice, bio je rastrčan oko terena u nastojanju da sve drži pod kontrolom.

Po prvi put se utakmica Tehničara našla u televizijskom prijenosu, a jasno je da je većini domaćih igrača to bila najveća utakmica karijere. Većina njih isto tako nije imala priliku igrati pred tako velikim brojem ljudi, a na Starom bregu okupilo se oko četiri tisuće gledatelja.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Navala na Cvetkovec bila je takva da je prometnica od Koprivnice bila zakrčena dobrih sat vremena prije utakmice, vozilo se u koloni, a nisu pomogli ni brojni radovi na cesti. Ipak, svi su stigli, neki možda s malim zakašnjenjem. Torcida se okupila u solidnom broju, smjestila se iza južnog gola, a iza sjevernog su domaći podigli dvije montažne tribine. Podrazumijeva se da glasna podrška Hajduku nije izostala tijekom cijelog susreta, a u 70. minuti priređena je i tradicionalna bakljada. Oko terena je vladala velika gužva, tko je stigao kasnije nije baš puno vidio od utakmice, ali alternativu je nudio video zid.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Domaćini su pripremili bogatu ugostiteljsku ponudu. Nekoliko punktova s osvježavajućim pićima raspoređeno je oko igrališta, a iza glavne tribine podignut je ogroman šator u kojem je prava pučka fešta nastavljena nakon utakmice, uz glazbu uživo i bogatu ponudu jela.

Zajedno su se zabavljali Hajdukovi navijači i domaći simpatizeri, ali tog lijepog popodneva u Cvetkovcu nije bilo važno tko za koga navija. Svi su bili dobro raspoloženi, svi su bili prijatelji. Nogomet ipak primarno spaja ljude, a ovakve su prigode pravi praznici, mogli su to osjetiti svi koji su došli na Stari breg.

image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix

Utakmica je brzo otišla u Hajdukovom smjeru, ali su domaći ipak dočekali satisfakciju, zabili su gol velikom suparniku. Po završetku susreta brojni mališani uletjeli su u teren u potrazi za dresovima ili selfiejima s hajdukovcima, a oni malo stariji su se posvetili tekućoj problematici...


Lovrek od Hajduka dobio dres za oproštaj

U 19. minuti utakmica je nakratko prekinuta. Ne, nije bila riječ ni o kakvom incidentu, već o svečanom i posebnom trenutku; od seniorskog nogometa se u dobi od 43 godine oprostio Kruno Lovrek, bivši član Zagreba i Hajduka koji je igrao i u mnogim inozemnim klubovima, a u Australiji je dijelio svlačionicu s velikim Del Pierom.

Dobio je Lovrek odmah na terenu i prigodne poklone; darivao ga je gazda Tehničara Josip Mađarić, a od Hajdukovog kapetana Stefana Simića na dar je dobio dres splitskog kluba s brojem 23. Lovrek je, inače, bio dijelom posljednje Hajdukove šampionske generacije 2005. godine.

Linker
11. travanj 2024 03:11