VOJKO BASIC Cropix
RASTU TENZIJE

Gattusa su iznevjerili na Poljudu. Hajduku se sada ponavlja stara priča i sprema novi težak udarac

Bijeli igraju slabo, ali igrači su loše selektirani, gomilani s idejom da će na bazi iskustva proigrati
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 09:06

U iščekivanju transfera Amerikanca Rokasa Pukštasa, spasonosnog za kasu Hajduka s obzirom na to da "bijeli" ni izdaleka ne igraju bajno, kako su se nadali pripadnici "prgave familije", to jest brojni navijači splitskog kluba, rastu tenzije između rukovodstva i trenera Gennara Gattusa.

Ringhio, kako su tifosi Milana, ali i talijanski žurnalisti tepali aktualnom treneru "bijelih", u prvi mah je pridobio Torcidu, ali i druge pobornike Hajduka, na račun svoje beskompromisnosti i provođenja spartanske discipline, točnije nepopustljivosti u svojim zahtjevima za moćnu, agresivnu, silovitu igru.

Kakvi igrači, takva igra

Gattuso je uoči utakmice protiv Varaždina doživio ovacije kakve odavno nije dobio niti jedan trener Hajduka, i to bez obzira na činjenicu da se momčad na terenu doslovno muči u nadmetanjima s objektivno slabijim rivalima. Radi se o tome da su se prošlih sezona pojedini igrači ponašali prilično slobodno, može se kazati i nedisciplinirano, što im je u prvom redu dopuštao bivši predsjednik Lukša Jakobušić, i to prvenstveno u odnosu na Marka Livaju, zaista najboljeg pojedinca.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Bijeli igraju slabo, to je činjenica, ali su to takvi igrači, loše selektirani, gomilani s idejom da će na bazi iskustva nekako proigrati. No kako su prošla rukovodstva angažirala i stalno mijenjala trenere, nastala je kaotična situacija, koja je kulminirala prošlog proljeća, u vrijeme kada je Hajduk realno bio u poziciji osvojiti naslov prvaka. I ne toliko na osnovu neke posebne igre "bijelih" koliko zbog činjenice da je glavni rival Dinamo bio u neredu. Ne mogu odoljeti a da ne podsjetim da se na udaru kritičara bio našao trener Dinama Igor Bišćan s rukovodstvom kluba, ali i njegov nasljednik Sergej Jakirović, s kojim su "modri" ipak osvojili duplu krunu. I sada svi udaraju slatke riječi na račun Jakira…

Predsjednik Hajduka Ivan Bilić je objavio da neće biti ulaznih transfera, što znači da se trener mora snalaziti kako zna

Što se tiče Gattusa i njegove situacije, bjelodano je da su iznevjerena očekivanja što se tiče kompletiranja igračkog kadra. Naime, iz rostera su zbog raznih okolnosti, uglavnom s razlogom manjka kvalitete, otpali Odjidja-Ofoe (25 utakmica), Benrahou (24), Dajaku (23), Brekalo (14), Kleinheisler (12), Mikanović (12), N. Kalinić (10), Perišić (7), F. Čuić (7) i Ferro (5), znači čak deset prvotimaca. Sportski direktor Kalinić je najavio da "nećemo dovodi igrače da bismo ih samo imali na broju", što je dočekano pozitivno, ali kadar ipak nije popunjen. I sad slijedi novi udarac, prodaja Pukštasa (28 utakmica u prošlom prvenstvu), dok su se na Poljudu pojavili Ivan Rakitić, kao pojačanje iz snova, te Abdoulie Sanyang Bamba, koji je za sada misteriozni objekt.

image
VOJKO BASIC Cropix

Tako ispada da se ponavlja priča iz vremena kada je na Poljudu kao trener stolovao Ivan Leko, koji je pred notornog Nikoličiusa u startu postavio zahtjev za angažman četiri-pet igrača, što je ovaj prihvatio, "ali tek u zimskom roku" (Leko to nije dočekao)…

Prigovori bez temelja

Predsjednik Hajduka Ivan Bilić je objavio da neće biti ulaznih transfera, što znači da se trener mora snalaziti kako zna bez obzira na Gattusove želje da dobije centarfora (jer, kaže Nikola Kalinić: "Marko Livaja je desetka"), kao i dva krilna napadača. I sada bi Gattuso trebao s kadrom kojim raspolaže voditi borbu za prvaka, premda je u điru među navijačima krilatica kako "s ovim igračima ni Mourinho ne bi mogao ništa".

A na raspolaganju su na pričuvnoj klupi Prpić, Sigur, Šošić, Capan, Brajković, Hrgović, Jurak, Antunović, Đolonga, sve mladići koji osim Sigura nisu dobro ni zakoračili na prvoligašku scenu. Zato hipoteze iz pojedinih komentara da "nije jedino Gattuso kriv za loše igre", odnosno da "Gattusu zaista nije bitno kako će mu momčad igrati", te prigovori tipa da je "Gattuso u stalnom ratu s čelnicima Hajduka" baš i nemaju temelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:09