Pukštas slavi sa suigračima

 ANTE CIZMIC Cropix
POVRATAK ‘WONDERKIDA‘

Gattuso ga je kritizirao, u glavi već i otpisao, a sad dobiva Hajdukovu verziju Marija Pašalića

Bilo ga je na svakom dijelu terena, rijetko je gubio duele, a stigao je i asistirati. Užitak za gledanje
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 02. rujan 2024. 23:14

Zanimljiv tjedan je iza Hajduka u mnogočemu. Ali takav je svaki na Poljudu. Ono što je cilj svakog vikenda je ispunjeno. Uzeli su Bijeli prijeko potrebna tri boda pred reprezentativnu pauzu. U derbiju momčadi kojima je bila potrebna pobjeda, Bijeli su nadigrali Osječane koji nisu sličili na momčad s Drave iz prethodnih sezona. Kao da im je cilj bio ne izgubiti, a kad netko uđe u utakmicu s takvim stavom, onda u pravilu gubi. Igrač utakmice ponovno je bio Marko Livaja, a sad bi već bilo čudno da tome nije tako.

Njemu uz bok bio je i Rokas Pukštas, rekli bismo, napokon, kao i čitav bijeli puk. Pravog Pukštasa nije hrvatska nogometna javnost vidjela jedan duži period. Forma mu je bila u slobodnom padu, a tome je kumovala konstanta bol u koljenu koje je ranije ozlijedio i duže pauzirao. Najbolje je Amerikanac igrao pod Ivanom Lekom koji je u jednom dijelu do kraja otključao njegove elitne karakteristike. Riješio je početkom prošle sezone Dinamo i Rijeku što je povuklo naslovnice o wonderkidu. I stvarno pripada u tu skupinu u ovoj ligi. Ali pravi Pukštas.

Protiv Osijeka se na Poljudu pojavio pravi Pukštas i to je odmah rezultiralo asistencijom, dok mu je gol poništen zbog dvojbenog zaleđa

Onaj koji dobiva duele, odradi 90 minuta maratona i osvoji svaki zračni dvoboj, a za to vrijeme stigne i zaprijetiti iz šesnaesterca. Mladi veznjak je u top 3 igrača Hajduka kad je u formi, a to nije bio slučaj duži period i jedan je od razloga zašto je, između ostalog, patila igra Bijelih.

image

Gattuso i Pukštas

ANTE CIZMIC Cropix

Američki sportaši imaju nekako drugačiji sklop u glavi, drugačije razmišljanje. Često je Pukštas nakon zvjezdanih večeri govorio kako uopće ne zna kakav je bio jer tek mora pogledati utakmicu. Slično razmišlja i Kanađanin Niko Sigur, a zapravo i ne čudi zašto su ta dva paketa najskuplja u Hajdukovom izlogu. Protiv Osijeka se na Poljudu pojavio pravi Pukštas i to je odmah rezultiralo asistencijom, dok mu je gol, pogađajte kakav, poništen zbog zaleđa koje je u najmanju ruku dvojbeno.

Bilo ga je na svakom dijelu terena, rijetko je gubio duele, a stigao je i asistirati. Tumač znakova nalazi se pod "Pravi Pukštas". Doista ga je bio užitak gledati kako surađuje s Livajom koji je pokazao što se dogodi kada dobije jednu pravu loptu koju mu do sada nije imao tko poslati.

Očigledno je i mladi Amerikanac samo čovjek, a ne robot, pa ga je priča o transferu kolebala i odvlačila mu pozornost

Dvojac Pukštas-Livaja činio je sponu koju bi budućnosti doista moglo biti zanimljivo gledati. Da se razumijemo, još uvijek su tu prisutne mane poput udarca nogom, ali zato je glavom toliko ubojit da jednim udarcem poništi svaki loš pucanj nogom. Mogao je upisati u uvodnih pet kola i pokoji zgoditak, jer se uvijek nađe u barem pet-šest situacija u šesnaestercu. Možda je i prevelika usporedba, ali doista Pukštas na terenu nalikuje Mariju Pašaliću, danas stupu Atalante. Onaj tko želi, Pašalića može pronaći u Pukštasovim dolascima iz drugog plana i igri glavom.

Nema Amerikanac nešto atraktivne poteze koji bi bacili gledatelje u trans, ali gdje se god nešto događa, tu je i on. I to nije slučajno jer se ponavlja iz kola u kolo. Nije čudno što je s takvim karakteristikama konstantno u Hajdukovom izlogu, a postavlja se pitanje je li slučajna ovakva izvedba baš nakon što je prijelazni rok završio.

image

Gattuso i Pukštas

ANTE CIZMIC Cropix

Gennaro Gattuso nedavno je govorio kako mu je rečeno da Pukštas odlazi, a često je upućivao čak i kritike Amerikancu u smislu da nije bio koncentriran. Najintenzivnije ga se povezivalo s Parmom, ali očito do dogovora nije došlo. Niti je Hajduk bio zadovoljan ponudom niti se Pukštasu išlo na Čizmu. Očigledno je i mladi Amerikanac samo čovjek, a ne robot, pa ga je priča o transferu kolebala i odvlačila mu pozornost. U redu, ostao sam i sad idemo mljeti, gaziti. Takav način razmišljanja posjeduje Pukštas. I te je večeri u derbiju nagovijestio da je ponovno onaj pravi.

Protiv Osijeka su na svoje došli i zagovaratelji "naše dice" jer je Gattuso od prve minute na teren poslao Prpića, Hrgovića i Durdova. I uopće nisu razočarali, dapače. Šteta što je Durdov odigrao samo 50 minuta jer je za to vrijeme bio jedan od živahnijih u bijelom. Njegov je trener kasnije objasnio da je ranijem izlasku kumovala osmodnevna temperatura i bronhitis. Ipak, naslovnice su preuzeli Pukštas i Livaja, a bit će zanimljivo vidjeti kombinaciju Pukštasa, Biuka, Livaje i možda zdravog Sanyanga u budućnosti. Svakako, Pukštas je nagovijestio ulazak u pravu formu, a pravi Pukštas je nositelj kvalitete današnjeg Hajduka.

Linker
05. rujan 2024 10:37